Διεθνής Τύπος: Φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας στην Ιταλία – Το Pegasus «χτύπησε» το κινητό του ισπανού πρωθυπουργού

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας για να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο ανακούφισης των πολιτών από την ακρίβεια στο ρεύμα. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Φόρος 25% στα έκτακτα κέρδη του αερίου και του πετρελαίου». Η κυβέρνηση αναμένεται να φορολογήσει τα έκτακτα κέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ανακούφισης των πολιτών, ύψους 14 δις. ευρώ, από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μπόνους Ντράγκι, 200 ευρώ κόντρα στην κρίση». Το επίδομα θα λάβουν όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εισόδημα κάτω από 35 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Βοήθεια για τους μισούς Ιταλούς». Στο διάταγμα για την αντιμετώπιση της κρίσης προβλέπονται 200 ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος για 28 εκατομμύρια πολίτες. Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοινώνει ότι η οικονομική βοήθεια θα φτάσει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν στη Μόσχα». Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα, αναφέρει ότι δεν έχει λάβει απάντηση από τον Πούτιν, ενώ εκφράζει την ανησυχία του ότι τη συγκεκριμένη στιγμή ούτε θέλει ούτε μπορεί να τον συναντήσει ο ρώσος πρόεδρος.

 Στη Γαλλία, ο Τύπος ασχολείται με τις διεργασίες στην Αριστερά για το σχηματισμό μιας ευρύτερης συμμαχίας εν όψει βουλευτικών εκλογών. Η Humanité γράφει σχετικά: «Συμφωνία της Αριστεράς: τόσο κοντά στο στόχο». Τη στιγμή που τυπωνόταν η εφημερίδα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ανάμεσα στο κόμμα του Ζαν Λουκ Μελανσόν, «Ανυπότακτη Γαλλία», τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές. Την Κυριακή, οι «ανυπότακτοι» σχημάτισαν εκλογική συμμαχία με τους Οικολόγους Πράσινους. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Ένωση των αριστερών: ο Μελανσόν κερδίζει τον πρώτο γύρο». Η «Ανυπότακτη Γαλλία» και οι Οικολόγοι Πράσινοι της Ευρώπης (ΕΕLV) κατέληξαν σε μια συμφωνία δίχως προηγούμενο την Κυριακή, σε εκατό περιφέρειες. Αν στη συμμαχία προστεθούν το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό κόμμα, αναμένεται να σχηματιστεί μια ευρεία συμμαχία της Αριστεράς στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η Le Figaro έχει τίτλο: «Πώς ο Μελανσόν θέλει να επιβάλλει το νόμο του στην Αριστερά». Μετά την αποτυχία του να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της «Ανυπότακτης Γαλλίας» πετυχαίνει το στοίχημά του να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην Αριστερά. Η εκλογική συμφωνία που έκανε με τους Πράσινους προετοιμάζει το έδαφος για εκείνη με το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό κόμμα. Τέλος, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, η Libération: «80 εκατομμύρια στα μαύρα ταμεία του Γκοσν». Η εφημερίδα φέρνει στο φως νέες αποκαλύψεις σχετικά με το περιεχόμενο της απολογίας του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Nissan. Ο Κάρλος Γκοσν επωφελήθηκε από ένα χρηματικό «μάννα» 80 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει η εφημερίδα, που κρατήθηκε μυστικό μέχρι τώρα και προήλθε από την αντιπροσωπεία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ομάν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ κατασκοπευόταν με το Pegasus». Ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτικών προσώπων έχει προκαλέσει η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι το κινητό του κατασκοπευόταν από το λογισμικό Pegasus. Το Λαϊκό κόμμα ζητά από την κυβέρνηση την συγκρότηση μιας επιτροπής έρευνας για το περιστατικό. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ υπονομεύει την ασφάλεια του κράτους δηλώνοντας ότι τον κατασκόπευαν». Οι υποκλοπές στα τηλέφωνα του πρωθυπουργού και της υπουργού Άμυνας το Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 συμπίπτουν με την κρίση στις σχέσεις με το Μαρόκο. Οι «εισβολείς» εξήγαγαν δεδομένα 2,6 gigabyte από τον Σάντσεθ, ενώ η υπηρεσία πληροφοριών είναι στα ίχνη των δραστών.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς επικρίνει το Κίεβο επειδή αρνήθηκε τον Σταϊνμάγερ». Ο γερμανός καγκελάριος εκτιμά ότι «αυτό εμποδίζει τις επισκέψεις». Ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, από την άλλη, υπερασπίζεται το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουκρανία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Χάμπεκ: ‘Θα είναι δύσκολο’». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτρέπει την ΕΕ να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο υπουργός επισημαίνει τους κινδύνους και εξηγεί γιατί ο Πούτιν μπόρεσε τελικά να επωφεληθεί. Τέλος, η Die Welt: «Σβέζιχ: ‘Δεν με ενδιαφέρουν αυτές οι λεπτομέρειες’». Η πρωθυπουργός του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας δεν θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο για τον φάκελο που λείπει για το ίδρυμα για την προστασία του κλίματος. Η Μανουέλα Σβέζιχ, στέλεχος του SPD, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το εν λόγω ίδρυμα για να βοηθήσει στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα ανοίξει τρύπες £7.000 στις συντάξεις». Οι Βρετανοί που εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα θα υποφέρουν απώλειες στο εισόδημά τους καθώς ένα πλαφόν στις αυξήσεις δεν θα τους επιτρέψει να καλύψουν την άνοδο των τιμών. Φέτος μόνο θα τους κοστίσει 400 λίρες, ενώ κατά τη διάρκεια του βίου τους το ποσό της ζημιάς μπορεί να φτάσει και τις 7.000 λίρες. Στο Guardian διαβάζουμε: «Η Πατέλ αντιμέτωπη με μαζικές νομικές ενέργειες από Ουκρανούς που έχουν κολλήσει στις διαδικασίες για visa». Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αναμένεται να λάβει μια μαζική αγωγή από εκατοντάδες ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν κάνει αίτηση για είσοδο στη Βρετανία εδώ και εβδομάδες χωρίς καμία ανταπόκριση. Ο Independent έχει τίτλο: «Ουκρανοί πρόσφυγες αναγκάζονται να μένουν σε σπίτια με πολλούς ακόμα ανθρώπους». Χιλιάδες Ουκρανοί που αναζήτησαν καταφύγιο στη Βρετανία οδηγούνται σε σπίτια όπου μια οικογένεια μοιράζεται ένα δωμάτιο, προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.  Τέλος, η Daily Telegraph: «Τζόνσον: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για την καλύτερή της στιγμή». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποκαλύψει το πακέτο ύψους 300 εκατ. λιρών σε στρατιωτική βοήθεια σε ομιλία του στο κοινοβούλιο του Κιέβου.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Το Ανώτατο Δικαστήριο έτοιμο να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade». Το προσχέδιο απόφασης του ΑΔ που διέρρευσε και δημοσιεύθηκε από το Politico, δείχνει ότι η πλειοψηφία του δικαστηρίου θεωρεί «καταφανώς λάθος» την ετυμηγορία του 1973, πάνω στην οποία έχει στηριχτεί το δικαίωμα της άμβλωσης των γυναικών των ΗΠΑ. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Αγώνας δρόμου για τις χώρες ώστε να αποφύγουν επισιτιστική κρίση». Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διακόπτει το εμπόριο σίτου, οι αυξανόμενες τιμές βάζουν σε κίνδυνο τις φτωχότερες χώρες. Στους New York Times διαβάζουμε: «Η Δύση σχεδιάζει την αποστολή περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία καθώς οι κάτοικοι φεύγουν από τη Μαριούπολη». Οι χώρες της Δύσης ετοιμάζουν στρατιωτική βοήθεια και εμπάργκο στο πετρέλαιο για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Τέλος, οι Financial Times: «Η Apple κατηγορείται από την ΕΕ για μονοπώλιο εξαιτίας της κυριαρχίας της στις πληρωμές μέσω κινητού». Η εταιρεία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ότι χρησιμοποίησε τη δεσπόζουσα θέση της στις πληρωμές από κινητό για να περιορίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της σε τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών

Ετικέτες