Διεθνής Τύπος: «Φονική μανία από το Ισραήλ – Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ για την Ουκρανία»

Στη Γερμανία, στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται την ανάπτυξη στην Ερυθρά Θάλασσα». Μετά τις επιθέσεις των πολιτοφυλακών των Χούθι σε φορτηγά πλοία, οι διεθνείς προσπάθειες για παροχή περισσότερης προστασίας στα πλοία αυξάνονται. Ένα αίτημα εστάλη επίσης στη γερμανική κυβέρνηση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το SPD επικρίνει το γρήγορο τέλος της χρηματοδότησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα». ‘Εξαιρετικά ατυχές’. Ο υπουργός Οικονομικών επιβάλλει βραχυπρόθεσμη διακοπή. Τέλος, η Die Welt: «Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο ζητούν κατάπαυση του πυρός». Το Ισραήλ ανοίγει το συνοριακό πέρασμα Kerem Shalom με τη Γάζα για παραδόσεις βοήθειας. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο ισραηλινός στρατός αποκαλύπτει τούνελ το οποίο ισχυρίζεται ότι η Χαμάς έχτισε για να επιτεθεί». Αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τούνελ στη Γάζα, το οποίο παρά το γεγονός ότι χωρά ακόμα και μεγάλα οχήματα, το Ισραήλ δεν ήξερε ότι υπήρχε, αναφέρει η εφημερίδα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι όμηροι κρατούσαν λευκή σημαία καθώς το Ισραήλ πυροβολούσε». Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε το Σάββατο ότι σκότωσε κατά λάθος τρεις ομήρους, που ήταν χωρίς μπλούζες, άοπλοι και κρατούσαν αυτοσχέδιες λευκές σημαίες. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η οικονομία της Ουκρανίας κινδυνεύει αν οι σύμμαχοι δεν επιταχύνουν τη χρηματοδότηση». Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέρει ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε κίνδυνο. Τέλος η Washington Post: «Ο Μπάιντεν ανήσυχος για τα χαμηλά ποσοστά του». Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καλές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις, εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «O νόμος για τη μετανάστευση μας τρομάζει». Σε αυτή τη διεθνή μέρα μεταναστών θα συνεδριάσει η μικτή επιτροπή για το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν. Η εφημερίδα μιλά με ανθρώπους που θα είναι τα πρώτα θύματά του. Στη Libération διαβάζουμε: «Στα εστιατόρια της καρδιάς: ‘Όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο πάτωμα…». Η εφημερίδα ακολουθεί εθελοντές σε κοινωνικά παντοπωλεία που προσπαθούν να προσαρμοστούν στην αυξημένη ζήτηση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ευρωεκλογές 2024: Ο Εθνικός Συναγερμός κερδίζει ακόμα έδαφος». Έξι μήνες πριν από τον Ιούνιο του 2024, μια δημοσκόπηση για την εφημερίδα τοποθετεί το ακροδεξιό κόμμα αρκετά μπροστά. Τέλος, η Le Figaro: «Τελευταίες προσπάθειες για να σωθεί ο νόμος για τη μετανάστευση». Επτά γερουσιαστές και επτά βουλευτές θα προσπαθήσουν αυτή τη Δευτέρα να βρουν ένα συμβιβασμό για το σχέδιο νόμου πριν την υιοθέτησή του την Τρίτη.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «3.000 εισαγωγές τη μέρα συνδέονται με την παχυσαρκία». Οι αριθμοί των ασθενών διπλασιάζονται σε έξι χρόνια. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Μόουν παραδέχεται ότι είπε ψέματα στα Μέσα για τη σύνδεσή της με εταιρεία που έλαβε κρατικά συμβόλαια για εξοπλισμό προσωπικής προστασίας». Το πρώην μέλος της Βουλής των Λόρδων υπερασπίστηκε τις επαναλαμβανόμενες αρνήσεις της και ότι «δεν ήταν έγκλημα». Τέλος, η Daily Telegraph: «Το Ισραήλ κινδυνεύει να παρανομήσει με τη ‘φονική μανία’ του, λέει ο Γουάλας». Ο πρώην υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι οι τακτικές της χώρας θα πυροδοτήσει μάχες για τα επόμενα 50 χρόνια.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μελόνι, επίθεση στην Σλάιν». Η πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όλους: «Δεν θα με ξεφορτωθείτε». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Σάντσεθ προδίδει την Ισπανία». Ο επικεφαλής του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, λέει ότι «με λένε φρανκικό για να χτυπήσουν την Τζόρτζια. Η αμνηστία στους Καταλανούς είναι πραξικόπημα εναντίον της δικαιοσύνης». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι-Σλάιν, ανοιχτή κόντρα». Η πρωθυπουργός αναφέρει ότι «Θα μας πολεμήσουν με κάθε μέσο, έστω και όχι νόμιμο». Η γραμματέας των Δημοκρατικών απαντά «περισσότερα μέτρα για τους φτωχούς». Τέλος, η Corriere della Sera: «Σπίθες ανάμεσα σε Μελόνι και Σλάιν». Η πρωθυπουργός κάνει λόγο για έλλειψη θάρρους, ενώ η γραμματέας για «άθλιο σόου».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Χιλή απορρίπτει το Σύνταγμα που συνέταξε η δεξιά». Το αποτέλεσμα δίνει άλλοθι στον Μπόριτς και βάζει στον πάγο επ’αόριστον τη διαδικασία. Και η El Mundo: «Η Χιλή απορρίπτει για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο το νέο Σύνταγμα». Συνεχίζει να ισχύει το Σύνταγμα του Πινοσέτ και του Λάγος, καθώς το «όχι» στον νέο καταστατικό νόμο έφτασε το 55,75%.

Ετικέτες