Διεθνής Τύπος: Φον ντερ Λάιεν: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο» – Πρωταθλήτριες Ευρώπης για πρώτη φορά οι «Λέαινες»

Διεθνής Τύπος: Φον ντερ Λάιεν: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο» – Πρωταθλήτριες Ευρώπης για πρώτη φορά οι «Λέαινες»

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Τα άκρως απόρρητα θα παραμένουν κρυφά για 50 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης». Ο νέος νόμος θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαστές να ζητούν τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων. Η El Mundo δημοσιεύει συνέντευξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δηλώνει ότι: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο με τη μείωση του ρωσικού αερίου. Το Κρεμλίνο έχει ήδη διακόψει, εν όλω ή εν μέρει, την προμήθεια σε 12 κράτη μέλη».

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Λέαινες το φέρνουν σπίτι». Η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από έναν τελικό γεμάτο ένταση, στον οποίο νίκησαν τη Γερμανία με 2-1. Ο Guardian έχει τίτλο: «Game changers». H νίκη της Αγγλίας στον τελικό του Euro γυναικών αποτελεί «έμπνευση για τα κορίτσια και τις γυναίκες», εκτιμά η Βασίλισσα Ελισσάβετ. Στον Independent διαβάζουμε: «Ιστορία». Η Αγγλία νικά τη Γερμανία, βάζοντας τέλος στην αναμονή των Λεαινών για την κατάκτηση του πρώτου τους μεγάλου τίτλου. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σουνάκ υπόσχεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 4%». Το αντίπαλο στρατόπεδο για την ηγεσία των Συντηρητικών αποκαλεί την κίνηση αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικών μια τακτική αποτυχία.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η κινεζική οικονομία αντιμέτωπη με αβέβαιη ανάκαμψη». Οι αδυναμίες της στους τομείς της μεταποίησης και του real estate αντανακλούν πιέσεις που έχουν γίνει αισθητές σε όλο τον κόσμο. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η περιοδεία της προέδρου της Βουλής στην Ασία ανησυχεί ΗΠΑ και Κίνα». Μια πιθανή επίσκεψη της Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν ανησυχεί το νησιωτικό κράτος. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Δύση χαλαρώνει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς οι κίνδυνοι της ενέργειας και του πληθωρισμού μεγαλώνουν». Ο περιορισμός της ΕΕ στις ασφαλίσεις των τάνκερ τροποποιείται. Τέλος η Washington Post: «Στην λίστα του Μπάιντεν: Ατζέντα εναντίον πληθωρισμού». Η περιβαλλοντική νομοθεσία που θέλει να περάσει ο Μπάιντεν καθώς και το σχέδιο για φτηνότερα φάρμακα κερδίζουν έδαφος στο να γίνουν νόμοι τη στιγμή που ο πληθωρισμός κοστίζει πολιτικά στον αμερικανό πρόεδρο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η πράσινη πρόεδρος αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια». Διαμάχη ξεσπά στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ να λέει ότι «εάν είναι απαραίτητο, θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2024». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κλιμακώνεται η ενεργειακή διαμάχη στον συνασπισμό». Φόβος για μπλακ άουτ το χειμώνα: Οι Πράσινοι και το FDP συγκρούονται για την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών και τα σχέδια εξοικονόμησης αερίου, αποκαλύπτοντας βαθιές ρωγμές στην κυβέρνηση. Τέλος, η Die Welt: «Η συζήτηση για τα πυρηνικά γίνεται τεστ αντοχής για τους Πράσινους». Παράταση λειτουργίας πυρηνικών σταθμών: η πίεση στο κόμμα αυξάνεται από το FDP και τους δικούς του υποστηρικτές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ή φτιάξτε τη ή διαλύστε τη». Η εφημερίδα αναφέρεται στην επιδιωκόμενη ένωση των κεντροαριστερών κομμάτων του Κάρλο Καλέντα και του Ενρίκο Λέτα. Ο Καλέντα προσανατολίζεται προς το όχι, με τον Λέτα να προειδοποιεί ότι η δημιουργία ενός τρίτου πόλου ευνοεί την ακροδεξιά. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Λέτα-Καλέντα, η συμμαχία σε κίνδυνο». Ο γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα προειδοποιεί για την διάσπαση της κεντροαριστεράς και την άνοδο της ακροδεξιάς. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Χωρισμένοι πατεράδες, ορίστε το μπόνους». Οκτακόσια ευρώ το μήνα για μπαμπάδες με χαμηλά εισοδήματα που πρέπει να πληρώσουν διατροφή. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Καλέντα φρενάρει τη συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα». Ο Καλέντα λέει ‘όχι’ στα πρώην μέλη των Πέντε Αστέρων και σε όσους είναι εναντίον του Ντράγκι.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το καλοκαίρι της ασφάλειας του Ζεράλ Νταρμανέν». Εμπνεόμενος από το διαχρονικό αίτημα της ακροδεξιάς, ο υπουργός Εσωτερικών προτίθεται να επιβάλει διπλή ποινή ενάντια σε πολίτες άλλων χωρών που καταδικάζονται από τη γαλλική Δικαιοσύνη. Στη Libération διαβάζουμε: «Πόλεμος στην Ουκρανία: Το να φύγεις από τη Χερσώνα σημαίνει να είσαι έτοιμος να μην ξαναγυρίσεις». Στον έκτο μήνα της σύγκρουσης, τα σημάδια μιας ουκρανικής αντεπίθεσης εναντίον των Ρώσων πολλαπλασιάζονται στο Νότο. Η εφημερίδα φιλοξενεί μαρτυρίες από κατοίκους της Χερσώνας και του Μικολάιεβ, ενώ έχει ρεπορτάζ από την Οδησσό, σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πώς ετοιμάζεται η μεταρρύθμιση του επαγγελματικού λυκείου». Η μεταρρύθμιση αυτή είναι προτεραιότητα για τον Εμανουέλ Μακρόν. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Ζελένσκι προετοιμάζει την Ουκρανία για μια επιδείνωση του πολέμου». Ο ουκρανός πρόεδρος έκανε έκκληση το Σάββατο για εκκένωση της περιοχής του Ντονέτσκ για να αποφύγουν οι πολίτες τους βομβαρδισμούς των Ρώσων, που εντείνονται στο Ντονμπάς και το Νότο της χώρας.

Documento Newsletter