Διεθνής Τύπος: Έρευνα στον Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα – Χάος στα επείγοντα του NHS στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Έρευνα στον Μπάιντεν για τα απόρρητα έγγραφα – Χάος στα επείγοντα του NHS στη Βρετανία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ειδικός ερευνητής θα ερευνήσει τον Μπάιντεν για τα αρχεία». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, διόρισε τον Ρόμπερτ Χουρ να ερευνήσει γιατί υπήρχαν απόρρητα έγγραφα στο σπίτι και το γραφείο του Μπάιντεν, αφού τελείωσε η θητεία του ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα το 2017. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ειδικός δικαστικός λειτουργός θα εξετάσει το χειρισμό των εγγράφων από τον Μπάιντεν». Η υπόθεση είναι βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων του Μπάιντεν, 2 μήνες μετά από παρόμοια υπόθεση του Τραμπ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν αντιμέτωπος με ειδική έρευνα αναφορικά με τα ευαίσθητα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι και το γραφείο του». Δεύτερο σετ εγγράφων αποκαλύφθηκαν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Τέλος η Washington Post: «Ειδική έρευνα για τα έγγραφα του Μπάιντεν». Διαβαθμισμένα έγγραφα βρέθηκαν στο παλιό γραφείο και το σπίτι του προέδρου. 

Στη Βρετανία, στον Independent διαβάζουμε: «Μακελειό στα επείγοντα». Ειδική έρευνα της εφημερίδας καταγράφει εικόνες κατάρρευσης του NHS: δωδεκάωρες αναμονές πριν το ραντεβού με γιατρό, ασθενείς και τραυματίες να κουράρονται σε μονάδες μητρότητας, νοσηλευόμενοι να σχηματίζουν ουρές σε διαδρόμους. Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει το NHS, αναρωτιέται η εφημερίδα. Οι Times γράφουν: «Εκατομμύρια ακόμα θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν στατίνες». Νέες οδηγίες από τον επικεφαλής φαρμακευτικό αξιωματούχο, Κρις Γουίτι, επιτρέπουν σε όσους ζητήσουν στατίνες να τις πάρουν, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Μπάρκλεϊ παραδέχεται ιδιωτικά ότι πρέπει να αυξηθεί ο μισθός των εργαζομένων στο NHS». Το προσωπικό αξίζει περισσότερα λεφτά, αναγνωρίζει ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τα σχέδια για ένα μέλλον χωρίς ρύπους θα απαγορεύσει τους βραστήρες σε μια δεκαετία». Τα νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με λογαριασμούς έως και £6.000 ως μέρος της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. 

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η αντίσταση στον συνασπισμό κατά της παράδοσης Leopard μειώνεται». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν επιθυμεί να μπει εμπόδιο στην Πολωνία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Χάμπεκ έσπρωξε τον Σολτς στη συζήτηση για τα τανκ». Ο αντικαγκελάριος λέει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε άλλους προμηθευτές. Η Πολωνία απαιτεί προμήθειες Leopard στην Ουκρανία και από άλλα κράτη. Τέλος, η Die Welt: «Η έλλειψη εργασίας κοστίζει 100 δισ. ευρώ». Οι μισές εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις. Η ανταγωνιστικότητα κινδυνεύει, εκτιμά η εφημερίδα. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Όπισθεν σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης». Μετά τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση τροποποιεί το διάταγμα: αν οι τιμές των καυσίμων αυξηθούν, θα επιβληθεί περικοπή στο φόρο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Βενζίνη, μια κυβέρνηση κομμάτια». H Μελόνι λέει ότι θα κόψει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αν αυξηθούν οι τιμές καυσίμων, ενώ ο Μπερλουσκόνι λέει ότι «η Τζόρτζια κάνει λάθος». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «’Έτσι θα ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία’». Η αποστολή της κυβέρνησης και του Συνδέσμου Βιομηχανίας στο Ζελένσκι, στον οποίο η Μελόνι είπε ότι «είμαστε εκείνοι που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε πάλι». Τέλος, η Corriere della Sera: «Βενζίνη, αλλάζει το διάταγμα». Μπόνους για τα καύσιμα θα πάρουν όλοι οι πολίτες το 2023. Η κυβέρνηση λέει ότι θα περικοπεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αν οι τιμές αυξηθούν και άλλο.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τούτοι οι συνταξιούχοι, οι ενεργοί, οι χρήσιμοι, οι ευτυχισμένοι». Άνδρες και γυναίκες που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού. Η εφημερίδα μιλά με συνταξιούχους εν όψει της πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης. Στη Libération διαβάζουμε: «Υπόθεση Orion Oil: ο πρωθυπουργός, ο σύμβουλος και τα εκατομμύρια του Κονγκό». Έρευνα της εφημερίδας αποκαλύπτει ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε άνθρωπο με σχέσεις στο καθεστώς της Μπραζαβίλ ώστε να χρηματοδοτήσει την προεκλογική καμπάνια του το 2017. Στο κέντρο αυτής της ιστορίας είναι ο ισχυρός άνδρας της επικοινωνίας, Στεφάν Φουκς. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο φόβος για μια νέα ρωσική επιστράτευση». Η πρώτη μερική επιστράτευση του περασμένου Σεπτεμβρίου έριξε 300.000 στρατιώτες στο μέτωπο, κίνηση της οποίας τα αποτελέσματα αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις εσθονικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ετοιμάζονται άλλοι 500.000 να πάνε στον πόλεμο. Τέλος, η Le Figaro: «Συντάξεις: ο μεγάλος άγνωστος της κοινωνικής κινητοποίησης». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα, η πλειονότητα των Γάλλων απορρίπτει τη ρύθμιση και υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση θέλει πάντα να αποφύγει τις επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο δικαστής αποσύρει την κατηγορία απόσχισης αλλά όχι ανατροπής έναντι του Πούτζντεμόν». H μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα θα μπορούσε να διευκολύνει την επιστροφή του αυτοεξόριστου καταλανού ηγέτη από το Βέλγιο, ο οποίος ωστόσο λεέι ότι «δε θα γυρίσω ούτε με χειροπέδες». Και η El Mundo: «O εισαγγελέας ερευνά το Μπάιντεν για κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων». Ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι εμπλέκεται σε υπόθεση παρόμοια με αυτή του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, στου οποίου την εξοχική κατοικία στο Μαρ-α-Λάγκο έγινε έφοδος από το FBI για την ανάκτηση απορρήτων εγγράφων.

Documento Newsletter