Διεθνής Τύπος: Εποχή Τουσκ στην Πολωνία – Δοκιμάζεται η κυβέρνηση Μακρόν

Διεθνής Τύπος: Εποχή Τουσκ στην Πολωνία – Δοκιμάζεται η κυβέρνηση Μακρόν

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το CDU θέλει να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες ασύλου σε ‘ασφαλείς τρίτες χώρες’». Παρουσιάστηκε το προσχέδιο του βασικού προγράμματος. Υποστήριξη για το Ισραήλ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος για τον Ντόναλντ Τουσκ». Το κοινοβούλιο της Πολωνίας τον διορίζει ως τον επόμενο αρχηγό της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Τουσκ στοχεύει σε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και θέλει να ανατρέψει τη δικαστική μεταρρύθμιση. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση PiS της Πολωνίας πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία». Οι εθνικοσυντηρητικοί δεν μπορούν να βρουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τον διαδέχεται ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ήττα». Η έγκριση της ψήφου απόρριψης του σχεδίου για τη μετανάστευση ανοίγει ρήγμα στη μακρονία. Ο πρόεδρος αρνήθηκε να απολύσει τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν. Στη Libération διαβάζουμε: «Απορριπτέος Νταρμανέν». Ο μεταναστευτικός νόμος απορρίφθηκε με αντιρρήσεις από την πρώτη ημέρα της εξέτασής του. Σνομπάρισμα για τον υπουργό Εσωτερικών που είχε ρίξει τις ελπίδες του στο κείμενο για να θεμελιώσει τις φιλοδοξίες του για την προεδρία. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Νόμος για τη μετανάστευση: Η κυβέρνηση δοκιμάζεται». Σε περίπτωση αποτυχίας, η κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει και πάλι στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος. Τέλος, η Le Figaro: «Η απόρριψη των βουλευτών κλονίζει την κυβέρνηση». Η αντιπολίτευση έκανε δεκτή την αίτηση απόρριψης που κατατέθηκε. Ο Νταρμανέν υπέβαλε στο Μακρόν την παραίτησή του, που δεν έγινε δεκτή.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ να υποχωρήσει ή να περιμένει ευρύτερο πόλεμο». Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι καλούν την οργάνωση να σταματήσει να εκτοξεύει πυραύλους από τα σύνορα του Λιβάνου. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη Γάζα και κολλημένοι σε μποτιλιάρισμα». Οι Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο και βρίσκουν περισσότερο κίνδυνο και πόνο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη αντιμέτωπα με οργή καθώς απορρίπτεται η σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων από το προσχέδιο συμφωνίας». Πίεση για σκληρότερη διατύπωση στο τελικό κείμενο. Κατηγορίες για απόσπαση προσοχής προς τη Σαουδική Αραβία. Τέλος η Washington Post: «Η έφεση του Τραμπ μπορεί να πάρει την ταχεία».

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η δεξιά ανταρσία απειλεί το σχέδιο της Ρουάντα». Η Ντάουνινγκ Στριτ υπερασπίζεται την «παράδοση ελευθερίας και δικαιοσύνης». Ο Guardian έχει τίτλο: «Το προσχέδιο κλιματικής συμφωνίας καταδικάζεται ως ‘αδύναμο’ και ‘ανεπαρκές’». Οι συμμετέχοντες στην COP28 δεν είναι ευχαριστημένοι από το προσχέδιο, που αποφεύγει διατυπώσεις για σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μπεν Γουάλας: Μην αφήσετε την υπόθεση της Ρουάντα να ρίξουν την κυβέρνηση». Ο πρώην υπουργός Άμυνας προσπαθεί να ηρεμήσει τους Τόρις που αναζητούν μια «τέλεια αλλά ανύπαρκτη» λύση.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Γυναίκες, η άνιση εργασία». Σύμφωνα με έρευνα, η ισότητα των φύλων δεν υπάρχει: παρά τα κίνητρα, η γυναικεία απασχόληση δεν ξεπερνά το 40%. Για όσες εργάζονται, τα συμβόλαια είναι δυνάμει αορίστου χρόνου ή ημιαπασχόληση (part time). Στη La Stampa διαβάζουμε: «Εγώ ζω στο TikTok». Η χρήστρια @NewMartina, που μιλά στην εφημερίδα, βιοπορίζεται από την κινεζική εφαρμογή, την οποία η εφημερίδα αποκαλεί το «νέο όπιο των λαών». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ζελένσκι προς ΗΠΑ: ‘Η παύση της βοήθειας είναι ένα δώρο στον Πούτιν’». Ο ουκρανός πρόεδρος τα βρίσκει δύσκολα στο εσωτερικό μέτωπο και προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να ξεμπλοκάρει τα χρήματα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ευρώπη: κυρώσεις για τη Χαμάς». Η πρόταση των Βρυξελλών με τους υπουργούς Εξωτερικών από Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η προεδρία της COP στο Ντουμπάι κατεβάζει τις προσδοκίες για τη συμφωνία για το κλίμα». Η ΕΕ αντιτίθεται στο σχέδιο για μείωση, και όχι εξάλειψη, των ορυκτών καυσίμων. Και η El Mundo: «Ο Ντόναλντ Τουσκ βάζει τέλος στην πιο εθνικιστική εποχή της Πολωνίας». 

Documento Newsletter