Διεθνής Τύπος: «Επιβιώνει» ο λαβωμένος πολιτικά Τζόνσον – Ευρωπαϊκό σχέδιο για δίκαιο κατώτατο μισθό

Διεθνής Τύπος: «Επιβιώνει» ο λαβωμένος πολιτικά Τζόνσον – Ευρωπαϊκό σχέδιο για δίκαιο κατώτατο μισθό

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να επιβιώσει της ψήφου εμπιστοσύνης, με ένα μεγάλο κομμάτι των βουλευτών του κόμματός του να μην επιθυμεί να συνεχίσει στην εξουσία. Οι Times γράφουν σχετικά: «Ένας λαβωμένος νικητής». Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη νίκη του -με 211 ψήφους υπέρ και 148 κατά- αποφασιστική, αλλά το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από ό,τι αναμενόταν. Το ποσοστό των βουλευτών που του εναντιώνεται είναι το ίδιο με εκείνο που αντιμετώπισε η Θάτσερ το 1990. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός κρεμιέται από την εξουσία μετά την ψηφοφορία ταπείνωσης». Ο Τζόνσον κερδίζει στη δραματική ψηφοφορία εμπιστοσύνης, με το 41% των βουλευτών του, όμως, να θέλουν να φύγει. Οι επικριτές του πρωθυπουργού αμφιβάλλουν για τον ισχυρισμό του Τζόνσον περί ενός «εξαιρετικά καλού, αποφασιστικού αποτελέσματος». Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον κρατιέται… αλλά για πόσο;». Περισσότεροι από το 40% των βουλευτών του ψήφισαν εναντίον του πρωθυπουργού, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα είναι αποφασιστικό και καλεί το κόμμα να προχωρήσει. Όμως οι «αντάρτες» βουλευτές ισχυρίζονται ότι υπέστη ένα μοιραίο χτύπημα που θα συντελέσει στο να φύγει από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η κούφια νίκη διχάζει τους Τόρηδες». Η ηγετική ικανότητα του Τζόνσον συντρίβεται καθώς κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης και υπόσχεται να συνεχίσει τη μάχη. Παράλληλα, οι «αντάρτες» βουλευτές θέλουν να τον περικυκλώσουν για να τον αποτελειώσουν.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι αντάρτες των Τόρις αποτυγχάνουν στην ψηφοφορία δυσπιστίας στον Τζόνσον». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πειστική» την υποστήριξη του 59% της παράταξης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ισπανία εκπλήσσει με προσφορά τανκ». Η Μαδρίτη προφανώς έχει βάλει στο παιχνίδι την παράδοση του παλιού γερμανικού «Leopard 2» στην Ουκρανία. Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά εννοείται η προσφορά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας μάλλον δεν είναι ενημερωμένη. Τέλος, η Die Welt: «Η μέρα της αλήθειας έρχεται για τη γερμανική βιομηχανία». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει το κλιματικό πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Fit for 55», ενώ αρκετοί κλάδοι της βιομηχανίας ανησυχούν.

 Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Τζόνσον επιβιώνει της ανταρσίας αλλά προχωρά πληγωμένος». Ο βρετανός πρωθυπουργός επιβίωσε το βράδυ της Δευτέρας της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης που του επιτρέπει να συνεχίσει στο τιμόνι του κόμματος και της κυβέρνησης, πολιτικά πληγωμένος. Στους New York Times διαβάζουμε: «Επιβιώνοντας της ψηφοφορίας, ο Τζόνσον αντιμέτωπος με ζοφερό μέλλον». Ο βρετανός πρωθυπουργός υπέστη πολιτική ζημιά καθώς η υποστήριξη των Τόρηδων στο πρόσωπο εξασθενεί. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Πληγωμένος ο Τζόνσον στην ψήφο εμπιστοσύνης καθώς το 41% των Τόρηδων βουλευτών εξεγείρονται». Το μέγεθος της «ανταρσίας» σοκάρει τη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ η ψηφοφορία αποκαλύπτει τα ρήγματα μέσα στο κόμμα. Τέλος, η Washington Post: «Η Κίνα κατασκευάζει μυστική ναυτική βάση». Η Κίνα έχει στα σκαριά μια στρατιωτική εγκατάσταση στην Καμπότζη για αποκλειστική χρήση του ναυτικού της. Και οι δύο χώρες αρνούνται ότι συμβαίνει οτιδήποτε.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κατώτατος μισθός για όλους». Η ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα θέτει τα κριτήρια για τον υπολογισμό των «δίκαιων μισθών» που θα συνδέονται με τον πληθωρισμό, αλλά δεν θα είναι δεσμευτική. Ένας στους τρεις ιταλούς εργαζόμενους είναι κάτω από το όριο των 9 ευρώ ημερομίσθιο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η συμφωνία για το σιτάρι μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας». Η Μόσχα συμφωνεί με το Κίεβο και την Άγκυρα τον τρόπο με τον οποίο τα πλοία με το σιτάρι θα αποπλεύσουν με ασφάλεια από το λιμάνι της Οδησσού. Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Προς περικοπή οι φόροι στην εργασία». Ο υπουργός Εργασίας, Αντρέα Ορλάντο δηλώνει ότι είναι «επείγουσα η βελτίωση της μισθοδοσίας» και ζητά βοήθεια από τον Ντράγκι. Παράλληλα, γίνεται άνοιγμα της ΕΕ σχετικά με τους κατώτατους μισθούς, αλλά χωρίς υποχρέωτικότητα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ένταση μεταξύ Ρώμης και Μόσχας». Ο Ντράγκι αποκρούει τις κατηγορίες εναντίον της Ιταλίας. Επίσης, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο ρώσος πρέσβης στη Ρώμη, Σεργκέι Ραζόφ.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μέσα στη ζούγκλα των πλοίων της γραμμής». Η εφημερίδα κάνει έρευνα στην Αγγλία ώστε να αποκαλύψει γιατί 786 ναύτες απολύθηκαν και αντικαταστάθηκαν αμέσως από αλλοδαπούς έκτακτους εργάτες, που πληρώνονταν πολύ λιγότερο, από την αγγλική εταιρεία Ρ&Ο Ferries. Στη Libération διαβάζουμε: «Nupes: στα όρια να το πιστέψει». Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από των πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η αριστερή συμμαχία επιταχύνει την καμπάνια της και το στρατόπεδο του Μακρόν παίρνει στα σοβαρά την απειλή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Μακρόν υπόσχεται μια αλλαγή στη μέθοδο». Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί για τον κάθετο τρόπο που ασκεί την εξουσία του, γι αυτό ανακοίνωσε ότι θα στηρίζεται από εδώ και στο εξής σε ένα «Εθνικό Συμβούλιο» για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θέλει να περάσει. Τέλος, η Le Figaro: «Βουλευτικές εκλογές: Η ανησυχία αυξάνεται στα Ηλύσια». Απέναντι στην αυξητική τάση της αριστερής συμμαχίας του Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις, ο γάλλος πρόεδρος σπάει τη σιωπή του και καταδικάζει το πρόγραμμα του Ζαν Λουκ Μελανσόν, κινητοποιώντας το στρατόπεδό του.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Μπόρις Τζόνσον φεύγει αποδυναμωμένος αφού σώθηκε από την εσωτερική εξέγερση». Οι Συντηρητικοί αποφασίζουν για τη συνέχεια του πρωθυπουργού με ψήφους 211 έναντι 148. Παρόλα αυτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει λιγότερη υποστήριξη από ό,τι είχε η Τερέζα Μέι για το Brexit. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση εντείνει τον διχασμό της και πλέον συγκρούεται στο σχέδιο κατά της κρίσης». Το PSOE καταρρίπτει την πρόταση των Podemos για αύξηση των φόρων σε όσους έχουν πάνω από 10 εκατομμύρια. Η Γιολάντα Ντίαθ προκαλεί το υπουργείο Οικονομικών και απαιτεί να τροποποιήσει το μπόνους βενζίνης.

Documento Newsletter