Διεθνής Τύπος: Επίταξη υπηρεσιών κατά των απεργιών στη Γαλλία – Η Γερμανία αυστηροποιεί τους συνοριακούς ελέγχους

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Διυλιστήρια: μισθοί, διαπραγματεύσεις, επιτάξεις. Οι απεργοί απαντούν». Η κυβέρνηση επιλέγει την κλιμάκωση, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, δημοσιεύοντας ρεπορτάζ από τις απεργίες σε Total και Esso. Στη Libération διαβάζουμε: «Καύσιμα: Η κορύφωση της έντασης». Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην αγορά, η κυβέρνηση επέλεξε να επιτάξει τις υπηρεσίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Esso-ΕxxonMobil. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Καύσιμα: η ανήσυχη κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους». Οι ελλείψεις καυσίμων που πλήττουν το ένα τρίτο των πρατηρίων, εξαπλώνονται στα δυτικά της χώρας μετά τα βόρεια της χώρας. Με σκοπό να βάλει τέλος στις απεργίες στα διυλιστήρια, η κυβέρνηση κραδαίνει το χαρτί των επιτάξεων. Τέλος, η Le Figaro: «Kαύσιμα: Η Μπορν έρχεται αντιμέτωπη με την επίδειξη δύναμης». Μετά από αρκετές μέρες αδράνειας, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη τις πρώτες επιτάξεις προσωπικού για να ξεμπλοκάρουν ορισμένα πρατήρια καυσίμων που έχουν παραλύσει από το CGT.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Φέζερ υπέρ της σαφούς οριοθέτησης στο βαλκανικό διάδρομο». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει στη στέγαση των προσφύγων. Εκτεταμένοι έλεγχοι στα σύνορα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κλιμακώνεται η διαμάχη για τους πυρηνικούς σταθμούς». Το FDP θέλει περισσότερη πυρηνική ενέργεια, οι Πράσινοι θέλουν μόνο μια επιχείρηση επέκτασης. Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ και ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ κατηγορούν ο ένας τον άλλον για μπλοκάρισμα. Τέλος, η Die Welt: «Η υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει ισχυρότερους ελέγχους στα σύνορα». Δεν αρκεί αυτό για τους δήμους, προειδοποιούν για υπερφόρτωση, καθώς ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Σαουδική Αραβία περιφρόνησαν τον Μπάιντεν σχετικά με την έκκληση για καθυστέρηση στις μειώσεις της πετρελαιοπαραγωγής». Οι χώρες του Κόλπου αγνόησαν τις εκκλήσεις για να καθυστερήσουν την μείωση της πετρελαιοπαραγωγής. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ προτρέπει τους συμμάχους να επεκτείνουν το οπλοστάσιο της Ουκρανίας». Οι ηγέτες των G7 υπόσχονται περισσότερη βοήθεια καθώς η πίεση αυξάνεται στη Δύση ενώ τα αμυντικά συστήματα αποκρούουν τα αεροπορικά χτυπήματα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Τα ΗΑΕ προσεγγίζουν τον Πούτιν». Ο ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε τα Εμιράτα, λέγοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο με την Ουκρανία. Τέλος η Washington Post: «Οι G7 υπόσχονται να συντηρήσουν την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία». Εκκλήσεις για επιστροφή των κατεχόμενων περιοχών, ενώ ο Ζελένσκι ξανακάνει την παράκληση για περισσότερα αμυντικά συστήματα εναντίον αεροπορικών πληγμάτων.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Απειλή στις συντάξεις καθώς η Τράπεζα κόβει τη στήριξη». Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, σημειώνει ότι η παρέμβαση στην αγορά πρέπει να σταματήσει. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι ενεργειακοί γίγαντες αντιμέτωποι με φόρο στα υπερκέρδη μετά την αναστροφή της Τρας». Η πρωθυπουργός υποχωρεί στις πιέσεις για πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον Independent διαβάζουμε: «Η πρωθυπουργός δίνει εντολή για αναθεώρηση των μειώσεων των φόρων καθώς οι προειδοποιήσεις μεγαλώνουν». Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει πίσω τις υποσχέσεις για τους φόρους σε εισόδημα και εταιρείες.Τέλος, η Daily Telegraph: «Η στερλίνα πέφτει καθώς η Τράπεζα αποσύρει τη βοήθεια στις συντάξεις». Φόβοι για περισσότερο χάος καθώς ο Μπέιλι δίνει διορία τρεις μέρες στα επενδυτικά ταμεία συντάξεων για να διορθωθούν.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι πλειοδοτούν για την κυβέρνηση». Ο γραμματέας της Λέγκας δίνει την έγκρισή του για τον Τζορτζέτι στο υπουργείο Οικονομικών αλλά θέλει άλλους υπουργούς στις θέσεις κλειδιά. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Πούτιν έτοιμος να συναντήσει τον Μπάιντεν». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Κίνηση Πούτιν: μπορεί να δει τον Μπάιντεν». Μετά τους πυραύλους στο Κίεβο, το Κρεμλίνο είναι ανοιχτό σε μια συνάντηση στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί. Τέλος, η Corriere della Sera: «Οι G7 κόντρα στον Πούτιν: περισσότερα όπλα στο Κίεβο». Ο Λαβρόφ κάνει λόγο ακόμα και για συνάντηση με τον Μπάιντεν, ενώ ο Ζελένσκι αποκλείει τον διάλογο με τον Πούτιν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το ΔΝΤ προβλέπει μια σοβαρή υποβάθμιση σε Ευρώπη και κόσμο εξαιτίας του πολέμου». Το Ταμείο, στην έκθεσή του για το 2023, αναφέρει ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Η οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να μείνει στάσιμη ενώ εκείνες της Ιταλίας και της Γερμανίας προβλέπεται να μπουν σε ύφεση. Και η El Mundo: «Το 77% επιβεβαιώνει ότι αισθάνεται ‘περήφανο’ που είναι Ισπανός». Η εφημερίδα διεξήγαγε έρευνα για το πατριωτικό αίσθημα των Ισπανών. Το 72% επιθυμεί την ύπαρξη των εθνικών συμβόλων σε δημόσια θέα, ενώ το 61% αξιολογεί θετικά τον εορτασμό της εθνικής ενότητας με στρατιωτική παρέλαση.