Διεθνής Τύπος: Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη για G7, ΝΑΤΟ – Έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ λόγω ανάκαμψης

Διεθνής Τύπος: Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη για G7, ΝΑΤΟ – Έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ λόγω ανάκαμψης

Στις ΗΠΑ, ο Τύπος ασχολείται τόσο με την επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη, όσο και με την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα. Στους New York Times διαβάζουμε: «Ο αμερικανός ηγέτης ευχαριστεί την Ευρώπη. Οι πολιτικές του μάλλον όχι». Ο Τζο Μπάιντεν επιθυμεί την σύσφιξη των σχέσεων με την Ευρώπη, όμως θα συνεχίσει να βάζει την Αμερική πρώτη, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Η Washington Post γράφει: «Η έκρηξη των τιμών πυροδοτούν επιθέσεις εναντίον του Μπάιντεν και της FED». Οι τιμές ανέβηκαν 5% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι, η μεγαλύτερη άνοδος από το οικονομικό κραχ του 2008. Το γεγονός προκάλεσε κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους που ισχυρίζονται ότι οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες «υπερθερμαίνουν» την οικονομία. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Ο πληθωρισμός αγγίζει υψηλό 13 ετών». Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι η αιτία για την μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού από τον Αύγουστο του 2008, όταν ο δείκτης ήταν στο 5,4%. Και οι Financial Times: «Πρόκληση για την FED καθώς η αμερικανικές τιμές καταναλωτή αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό». Η αύξηση που παρατηρείται στον πληθωρισμό είναι η μεγαλύτερη από το 2008. Αυτοκίνητα, ένδυση και πτήσεις οι κύριες αιτίες της αύξησης.

Στη Γαλλία, η σύνοδος των G7 φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα. Η Le Figaro έχει τίτλο: «Ο Μπάιντεν θέλει να επιστρατεύσει την Ευρώπη κόντρα στην Κίνα». Με τους G7 να φθάνουν στην Βρετανία, και έπειτα με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να συσπειρώσει τις δημοκρατίες απέναντι στις καινούριες απειλές. Η Libération γράφει για το ίδιο θέμα: «Τζο Μπάιντεν: η επανακατάληψη της Δύσης». Από τη σύνοδο G7 στην Αγγλία μέχρι το τετ-α-τετ με τον Πούτιν, ο αμερικανός πρόεδρος ξεκινά ένα ταξίδι στην Ευρώπη με σκοπό να αναθερμάνει τους δεσμούς με τους συμμάχους εν όψει της ρωσικής και κινεζικής απειλής. Σε διαφορετικό τόνο η Le Monde, γράφει: «Περιφερειακές εκλογές: αντιμέτωποι με τη Λεπέν, το δημοκρατικό μέτωπο αμφιταλαντεύεται». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το παραδοσιακό δημοκρατικό μέτωπο υποχωρεί. Ο Μακρόν πρότεινε μια «τεχνική συγχώνευση» με τις λίστες της Λεπέν στο δεύτερο γύρο, ενώ μόνο το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό κόμμα δήλωσαν ότι θα αποσύρουν τις λίστες τους υπό το φόβο νίκης της Λεπέν. Το Εθνικό Μέτωπο προηγείται σε έξι από τις δεκατρείς μητροπολιτικές περιοχές. Τέλος, η Humanité: «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα». Για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στην άκρα δεξιά, 120 οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις το Σάββατο παντού στην Γαλλία.

Στη Βρετανία, πρώτο θέμα είναι οι δηλώσεις Μακρόν που χαλάνε το ενωτικό αφήγημα Τζόνσον-Μπάιντεν στους G7. Ο Independent γράφει σχετικά: «’Καμία διαπραγμάτευση’ για την εμπορική κρίση, λέει ο Μακρόν στον Τζόνσον». Η προειδοποίηση έρχεται καθώς ο Μπάιντεν και ο Τζόνσον ισχυρίζονται ότι υπάρχει αρμονία στους G7. Ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί την συμφωνία του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας «μη-διαπραγματεύσιμη». Και ο Guardian για το ίδιο θέμα: «Πικρή σύγκρουση για το Brexit δυσκολεύει την αρχή της συνόδου των G7». Ο λόγος για την αντίθεση του γάλλου προέδρου για περαιτέρω διαπραγμάτευση του Brexit, θέμα που ανακινήθηκε από την Βρετανία.

Στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph διαβάζουμε: «Μέι: η παγκόσμια Βρετανία είναι κλειστή για το κοινό». Η πρώην πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θεωρεί τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς «ακατανόητους» για μια χώρα με μια από τις μεγαλύτερες εμβολιαστικές καλύψεις παγκοσμίως. Τέλος, οι Times γράφουν: «Ο πρωθυπουργός σκέφτεται μια καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων πριν την άρση του lockdown». Η κυβέρνηση θέλει να δώσει έναν επιπλέον μήνα παράταση στους περιορισμούς για να χορηγηθούν περισσότερες δεύτερες δόσεις εμβολίων.

Στη Γερμανία, η Die Welt γράφει: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο επικρίνει τα μέτρα για τον κορονοϊό του Σπαν». Το σύστημα αποζημίωσης των κλινικών έχει περισσότερους οφελούμενους από ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί. Το κέντρο της κριτικής είναι ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ. Επίσης, κριτική ασκείται και για το κόστος των μασκών. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Τζόνσον: ένα δισεκατομμύριο εμβόλια για τις αναπτυσσόμενες χώρες». Ο βρετανός πρωθυπουργός δείχνει το δρόμο για τους υπόλοιπους ηγέτες των G7, εν όψει της συνόδου στη Βρετανία. Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει κι εκείνος μια ανάλογη δωρεά. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Αγαπητέ αδερφέ, συνέχισε». Αυτή ήταν η απάντηση του Πάπα Φραγκίσκου στον Αρχιεπίσκοπο Ράινχαρντ Μαρξ, ο οποίος του υπέβαλε την παραίτησή του. Αυτό ενισχύει την θέση του στην συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Καθολικής εκκλησίας. Παράλληλα, τον κάνει στόχο της κριτικής περί «σχετικοποίησης» της κατάχρησης εξουσίας από ιερείς και επισκόπους σε όλο τον κόσμο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο μελετά την πιθανότητα ακύρωσης των προστίμων κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το σχέδιο της απόφασης λέει ότι ο εγκλεισμός στα σπίτια που κήρυξε η κυβέρνηση στην Ισπανία το Μάρτιο του 2020 είναι αντισυνταγματικός. Κάνει λόγο για αναστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα της ελεύθερης μετακίνησης, κι όχι για έναν απλό περιορισμό. Η τελική απόφαση θα εκδοθεί στις 22 Ιουνίου. Και η El Mundo: «Το Λαϊκό Κόμμα επαναλαμβάνει στην Ανδαλουσία την ευρεία πλειοψηφία της Μαδρίτης». Η εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση στην οποία το Λαϊκό κόμμα φαίνεται ενισχυμένο κατά 17 έδρες στην αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας, φτάνοντας τις 43, που όμως δεν αρκούν για την απόλυτη πλειοψηφία των 55 εδρών.

Στην Ιταλία, το ποδόσφαιρο επιστρέφει στις ζωές των φιλάθλων. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Η Ευρώπη ξαναβρίσκει το ποδόσφαιρο». Ο αγώνας μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας ανοίγει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και ξαναφέρνει το μεγάλο κοινό στα γήπεδα. Και η La Stampa: «Γαλάζια Ευρώπη». Μέσω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αποκαθίσταται μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο για τους άνω των 60». Αυτό αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Υγείας για το εμβόλιο της βρετανικής εταιρείας. Παράλληλα, ο υπουργός Ρομπέρτο Σπεράντσα καθησύχασε τους πολίτες λέγοντας ότι «όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή». Τέλος, η Il Messaggero γράφει: «Τέλος οι περιορισμοί από την Δευτέρα στο Λάτιο». Σήμερα εκδίδεται η απόφαση για τις 14 λευκές ζώνες που σημάνουν το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την περιοχή.

Ετικέτες

Documento Newsletter