Στην Ιταλία, επεκτείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η La Stampa γράφει: «Ο Ντράγκι επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 31 Μαρτίου». Ο ιταλός πρωθυπουργός θέλει να επεκτείνει το μέτρο με σκοπό να αντιμετωπίσει την πανδημία που είναι σε έξαρση και πάλι λόγω μεταλλάξεων. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Κορονοϊός, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τελειώνει το Μάρτιο». Ο πρώτος θάνατος από την μετάλλαξη Όμικρον στην Αγγλία αυξάνει τις ανησυχίες για την άνοδο των κρουσμάτων. Παράλληλα, ο Ντράγκι θέλει να επεκτείνει την περίοδο έκτακτης ανάγκης που του δίνει ειδικές εξουσίες. Σήμερα το μέτρο περνά από το υπουργικό συμβούλιο. Η Corriere de la Sera κυκλοφορεί με τίτλο: «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τελειώσει το Μάρτιο». Η κυβέρνηση προχωρά στην επέκταση της κατάστασης κατά τρεις μήνες, με την 31η Μαρτίου να είναι η νέα ημερομηνία λήξης. Τέλος, η La Repubblica: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμα τρεις μήνες». Ο Ντράγκι θέλει να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το Μάρτιο του 2022. Υπέρ της πρότασης τάσσονται το Δημοκρατικό κόμμα, το κίνημα Πέντε Αστέρων και η Forza Italia.
Στη Βρετανία, η εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται με προβλήματα. Στους Times διαβάζουμε: «Δεν μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους για την ενισχυτική δόση, λένε επικεφαλής του NHS». Μεγάλες ουρές σχηματίζονται στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο πρωθυπουργός καλεί τώρα πολίτες να γίνουν εθελοντές στην εμβολιαστική εκστρατεία. Η Daily Telegraph γράφει: «Το NHS πιέζεται αφόρητα αφού εκατομμύρια πολίτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για εμβολιασμό». Το site για κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό έχει «κρασάρει», ενώ οι ουρές έξω από τα κέντρα εμβολιασμού είναι μεγάλες και η αναμονή πολύωρη. Ο Guardian έχει σήμερα τίτλο: «Το NHS σε κρίση καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται». Τα νοσοκομεία πήραν εντολή να ελευθερώσουν κλίνες καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για 200.000 κρούσματα τη μέρα. Τέλος, ο Independent: «Η Βρετανία σε αγώνα δρόμου εναντίον της Όμικρον». Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εκτιμάται ότι άγγιξε τα 200.000 κρούσματα χτες, ενώ η εμβολιαστική εκστρατεία αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα.
Στη Γαλλία, η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Τα χρήματα που χάνονται από τον φόρο αλληλεγγύης επί της μεγάλης περιουσίας». Η εφημερίδα αποκαλύπτει την φοροδιαφυγή των πλούσιων οικογενειών της βιομηχανίας που διέφευγαν της πληρωμής εδώ και δέκα χρόνια, ενώ κατηύθυναν 4 δις στον Καναδά μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος καταπιστευμάτων. Η Humanité γράφει: «Τραγικές ελλείψεις σε καθηγητές». Εκατομμύρια διδακτικές ώρες χάνονται γιατί δεν υπάρχουν αναπληρωτές καθηγητές στα σχολεία της χώρας. Η κατάσταση αυτή πάει απ’ το κακό στο χειρότερο, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Χρέος και έλλειμμα μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη της εκλογικής μάχης». Η Βουλή ψηφίζει την Τετάρτη τον τελευταίο προϋπολογισμό της θητείας του Μακρόν, με προβλεπόμενο έλλειμμα ύψους 153 δις ευρώ. Η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών θα είναι στην καρδιά των προεκλογικών συζητήσεων για το 2022. Τέλος, η Le Monde γράφει: «Οι ΗΠΑ στο έλεος των τυφώνων». Το σφοδρό καιρικό φαινόμενο έχει πλήξει έξι πολιτείες στα κεντρικά και νότια της χώρας. Ο απολογισμός σε θανάτους μπορεί να ξεπεράσει και τους εκατό, οι περισσότεροι στο Κεντάκι
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει 60 δισεκατομμύρια στο κλιματικό ταμείο». Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ισχυρίζεται ότι η κίνηση θα είναι ενισχυτική για την οικονομία. Παράλληλα το Ελεγκτικό Συνέδριο παραπονιέται για παράτυπη χρήση των κονδυλίων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Εξαιρετικά κρίσιμη απειλή». Το ομοσπονδιακό γραφείο τεχνολογίας πληροφοριών προειδοποιεί για κενά ασφαλείας σε διαδεδομένο λογισμικό. Το υπουργείο Εσωτερικών ανησυχεί καθώς οι υπολογιστές στη δημόσια διοίκηση είναι ευάλωτοι. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για το τριάζ ασθενών». Η επιλογή του ποιος θα ζήσει ανάλογα με την ευαλωτότητα και τις πιθανότητες να επιβιώσει έχει προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη, βάζοντας δύσκολα για τον συνασπισμό.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ελβετία κλείνει την υπόθεση σχετικά με την δωρεά από τη Σαουδική Αραβία προς τον Χουάν Κάρλος». Οι διαχειριστές της κρυφής περιουσίας του πρώην βασιλιά και η ερωμένη του απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες αφού η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Και η El Mundo: «Η αρχειοθέτηση από τον ελβετό εισαγγελέα ξεκαθαρίζει τον ποινικό ορίζοντα του Χουάν Κάρλος». Ο εισαγγελέας δεν βλέπει επαρκή στοιχεία για την σύνδεση της δωρεάς 100 εκατομμυρίων που έλαβε ο πρώην βασιλιάς από τη Σαουδική Αραβία με την κατασκευή τρένου μεγάλης ταχύτητας στη Μέκκα.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η έλλειψη σε εργαζόμενους αναγκάζει τα νοσοκομεία να παρατήσουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού». Μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των ΗΠΑ έχουν παραμερίσει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του προσωπικού λόγω ελλείψεων σε νοσοκομειακούς υπαλλήλους. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Οι απώλειες των θυμάτων από τους τυφώνες αυξάνονται». Στο Κεντάκι, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν τι τους χτύπησε, καθώς ο απολογισμός των νεκρών μεγαλώνει. Η οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση αρχίζει να ρέει προς τις πληγείσες περιοχές. Οι Financial Times έχουν σήμερα κύριο τίτλο: «Οι τιμές του ευρωπαϊκού αερίου αυξάνονται καθώς το Βερολίνο θέτει εν αμφιβόλω τον ρωσικό αγωγό». Οι αγορές χτες χτύπησαν κόκκινο καθώς η νέα γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, είπε ότι ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να επιτραπή στην τρέχουσα μορφή του καθώς παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο. Τέλος, οι New York Times: «Στη Νέα Υόρκη, η αύξηση των θέσεων εργασίας μένει πίσω από την υπόλοιπη χώρα». Η ανεργία στην πόλη είναι στο 9,4%, περισσότερο από το διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο.