Διεθνής Τύπος: Επεισοδιακή σύλληψη Λευκορώσου ακτιβιστή στο Μινσκ – Τραγικό δυστύχημα με τελεφερίκ στην Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Επεισοδιακή σύλληψη Λευκορώσου ακτιβιστή στο Μινσκ – Τραγικό δυστύχημα με τελεφερίκ στην Ιταλία

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Λευκορωσία αναγκάζει αεροπλάνο να προσγειωθεί, συλλαμβάνοντας ακτιβιστή». Το αεροπλάνο της Ryanair αναχαιτίστηκε από μαχητικό, ενώ παράλληλα αξιωματούχοι απ’ όλο τον κόσμο αποκαλούν την ενέργεια «κρατική αεροπειρατεία». Οι Financial Times γράφουν για το ίδιο θέμα: «Η Λευκορωσία συλλαμβάνει ακτιβιστή της αντιπολίτευσης μετά την αναγκαστική προσγείωση πτήσης στο Μινσκ». Ο Αλεξάνταρ Λουκασένκο διέταξε την παρέμβαση, προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Ράμαν Πρατασέβιτς που συνελήφθη αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση σε εξέγερση.

Η Washington Post γράφει: «Έναν χρόνο αργότερα, ουλές και διχασμός». Στις 25 Μαΐου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, και η Μινεάπολις ετοιμάζεται για τις εκδηλώσεις εις μνήμην του. Και η Wall Street Journal: «Τα tweets του Ίλον Μασκ αναδεικνύονται στην μεγαλύτερη επιρροή πάνω στο Bitcoin». Όταν ο γνωστός επιχειρηματίας αποφασίζει να μιλήσει, οι επενδυτές του κρυπτονομίσματος τείνουν ευήκοα ώτα.

Στην Ιταλία, το δυστύχημα με το τελεφερίκ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Η La Repubblica γράφει: «Θάνατος στο τελεφερίκ». Η καμπίνα που έπεσε στο κενό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, εκ των οποίων και δύο παιδιά. Το κέντρο αναψυχής κοντά στη λίμνη Ματζόρε στη Βόρεια Ιταλία είχε μόλις ξανα-ανοίξει. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για σπασμένο καλώδιο που προκάλεσε το δυστύχημα. Η La Stampa έχει τίτλο: «Πεθαίνοντας στο τελεφερίκ», ενώ στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Πτώση είκοσι μέτρων: θάνατοι στο τελεφερίκ». Η καμπίνα έφυγε από το καλώδιο, χτύπησε στον πυλώνα και κύλησε στην πλαγιά. Έρευνα διεξάγεται για τα αίτια της τραγωδίας. Τέλος η Il Messaggero γράφει: «Η σφαγή της επανεκκίνησης». Η εφημερίδα αφήνει υπονοούμενα για την ελλιπή συντήρηση των υποδομών του τελεφερίκ κατά τη μακρά διάρκεια του lockdown της ιταλικής οικονομίας.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Κορονοϊός: 6 με 8 εκατομμύρια νεκροί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ». Την Παρασκευή 21 Μαΐου ο ΠΟΥ επανεκτίμησε τους θανάτους που έχει επιφέρει η πανδημία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, τα στοιχεία που δέχεται από τις χώρες είναι δύο με τρεις φορές μικρότερα από την πραγματικότητα. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η αστυνομία άοπλη μπροστά στα άγρια ροντέο». Η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κόντρες με τις μηχανές, αναφέρει η εφημερίδα, καθώς της έχουν δοθεί διφορούμενες οδηγίες, ενώ η ποινική αντιμετώπιση κρίνεται ανεπαρκής. Τέλος, η Libération έχει σήμερα τίτλο: «Μετά την διαδήλωση των αστυνομικών, η Δικαιοσύνη αντεπιτίθεται». Η συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης έδειξε ότι υπάρχει ένα ρήγμα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και του θεσμού της δικαιοσύνης. Οι δικαστές οργανώνουν διαμαρτυρία για τις 12 Ιουνίου για την διάσωση του κράτους δικαίου.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Η κρίση του καρκίνου απειλεί να πάρει τη θέση της πανδημίας». Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους καρκινοπαθείς, αφού δεν έγιναν περισσότεροι από 300 χιλιάδες επείγοντες έλεγχοι τον περασμένο χρόνο. Στον Guardian διαβάζουμε: «Μόνο το 1,6% των υποθέσεων βιασμού καταλήγει στο δικαστήριο». Έρευνα της εφημερίδας στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτει ότι λιγότερο από το 2% των υποθέσεων βιασμού που καταγράφηκαν πέρυσι από την αστυνομία οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών.

Ο Independent κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Η αστυνομία εξετάζει τους θανάτους σε μαιευτήριο». Έρευνα ξεκίνησαν οι αρχές σε νοσοκομείο του Ανατολικού Κεντ, καθώς οι περιπτώσεις θανάτων βρεφών αγγίζουν τις 200. Η έρευνα μπορεί να καταλήξει στην απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και εταιρική ανθρωποκτονία. Τέλος οι Times γράφουν: «Ο υπουργός πολιτισμού κάνει έκκληση για αλλαγές στο BBC». Ο Όλιβερ Ντάουντεν επικρίνει την συμπεριφορά του καναλιού στο σκάνδαλο Μπασίρ και το προτρέπει να κάνει αλλαγές ώστε να αντιπροσωπεύει όλη την Βρετανία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Κονγκρέσο αυστηροποιεί τον έλεγχο στους λομπίστες». Το Σοσιαλιστικό κόμμα παρουσιάζει μια πρόταση νόμου στο κοινοβούλιο αύριο για τον έλεγχο της λειτουργίας των ομάδων πίεσης και την επιβολή προστίμων σε νομοθέτες που σχετίζονται μαζί τους. Και η El Mundo: «Το Ραμπάτ κινητοποιεί τα λόμπι του στις ΗΠΑ χωρίς την απάντηση της Ισπανίας». Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ο 6ος, επηρεάζει άμεσα Λευκό Οίκο, Πεντάγωνο και Κογκρέσο, μέσω συμβολαίων με υπηρεσίες των ΗΠΑ ύψους $11 εκατ. Στο επίσημο μητρώο των λόμπι καταγράφονται πολλαπλές σχέσεις με το Μαρόκο, ενώ καμία με την Ισπανία.

Ετικέτες

Documento Newsletter