Διεθνής Τύπος: Ενότητα και διόρθωση λαθών οι υποσχέσεις Σουνάκ – Ο γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάγερ στο Κίεβο

Διεθνής Τύπος: Ενότητα και διόρθωση λαθών οι υποσχέσεις Σουνάκ – Ο γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάγερ στο Κίεβο

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Θα φτιάξω τα λάθη, υπόσχεται ο Σουνάκ καθώς σχηματίζει ένα υπουργικό συμβούλιο συνέχειας». Ο νέος πρωθυπουργός καταφέρνει ένα χτύπημα στην πολιτεία της Τρας, ενώ το ένα τρίτο των υπουργών παραμένουν στις θέσεις τους. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το στοίχημα του ανασχηματισμού του πρωθυπουργού στην πρώτη μέρα στο καθήκον». Ο Σουνάκ υποσχέθηκε να φέρει «ακεραιότητα και λογοδοσία» ως πρωθυπουργός, ενώ επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία ωθήθηκε από την Τρας σε παραίτηση μια εβδομάδα πριν. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι ψηφοφόροι απαιτούν εκλογές τη στιγμή που ο Σουνάκ παίρνει την πρωθυπουργία». Τα δύο τρίτα των Βρετανών θέλουν να έχουν το λόγο μετά από τον τρίτο πρωθυπουργό σε δέκα εβδομάδες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Έγιναν λάθη, τα οποία θα φτιάξω». Ο νέος πρωθυπουργός προειδοποιεί για δύσκολες συνθήκες εν όψει, ενώ φέρνει πίσω τον Μάικλ Γκόουβ, για να δείξει ότι θέλει ένα ενωμένο κόμμα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σταϊνμάγερ θέλει να στείλει σημάδι αλληλεγγύης με την επίσκεψή του στην Ουκρανία». Συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Κίεβο. H Φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει δισεκατομμύρια για ανοικοδόμηση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σταϊνμάγερ σε αποστολή στην εμπόλεμη ζώνη». Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος υπόσχεται στους ανθρώπους στην Ουκρανία: «Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία!». Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο συζητείται σχέδιο ανασυγκρότησης. Τέλος, η Die Welt: «Ο καγκελάριος Σολτς ζητά σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία». Διάσκεψη για την ανασυγκρότηση: το Βερολίνο υπέρ της μακροπρόθεσμης υποστήριξης. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Κίεβο αναζητά χρήματα για την ανοικοδόμηση ενώ οι διχασμοί στις ΗΠΑ αυξάνονται». Οι δυτικοί ηγέτες που συναντήθηκαν στο Βερολίνο είπαν ότι η προσπάθεια να ανοικοδομήσουν την Ουκρανία θα κρατήσει για αρκετές γενιές. Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί απέσυραν επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, στην οποία του ζητούσαν να εμπλακεί σε συνομιλίες με τη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η απαιτητική αποστολή του Σουνάκ: να ενώσει το κόμμα και να φτιάξει την οικονομία». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επιλέγει υπουργούς από την ομάδα των εσωκομματικών αντιπάλων. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Σουνάκ αντιμέτωπος με ‘πρωτοφανή κρίση’». Ο νέος πρωθυπουργός σχηματίζει υπουργικό συμβούλιο ενότητας για να διορθώσει τα λάθη της Τρας. Ο Τζέρεμι Χαντ κράτησε τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και θα επικεντρωθεί στη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Τέλος η Washington Post: «Η Ρωσία συνωμοτεί για έναν σκοτεινό χειμώνα». Αλλεπάλληλα χτυπήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, με χειρουργικά πλήγματα, που είναι δύσκολο να αναχαιτισθούν.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η ισορροπίστρια Μελόνι». Η πρωθυπουργός παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο με μια ρητορική που θα καθησύχαζε την ΕΕ αλλά χωρίς να αποκηρύττει τον εθνικισμό. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ιταλία σύμφωνα με τη Μελόνι». Στην Βουλή παρουσιάστηκε σχέδιο για τα επόμενα πέντε έτη: κανένας περιορισμός στα δικαιώματα, ποτέ ξανά περιορισμοί σχετικά με τον κορονοϊό και ‘ναι’ στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Το σχέδιό μου για την Ιταλία». Ψήφος εμπιστοσύνης για τη Μελόνι, που ανέφερε ότι «τα καταφέραμε, κόντρα στις προβλέψεις». Τέλος, η Corriere della Sera: «Φορολογία και μεταρρυθμίσεις, το ναι από τη Μελόνι». Συμφωνία για τους φόρους και τη εκλογή προέδρου απευθείας από το λαό, αλλά και συμπάθειες στο φασισμό, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Συγκοινωνίες Ιλ ντε Φρανς: Όλος ο κόσμος στην στάση». Η ετοιμασία για το άνοιγμα στον ανταγωνισμό υποβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Και μετατρέπει σε κόλαση την καθημερινότητα των πολιτών, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του γερμανού καγκελάριου: «Γαλλογερμανικές εντάσεις: Olalaf!». Ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν ραντεβού αυτή την Τετάρτη. Ο σκοπός της συνάντησης είναι να μειώσουν τις εντάσεις που έχουν συσσωρευθεί εδώ και μήνες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ηνωμένο Βασίλειο: Ο Σουνάκ ο πρωθυπουργός της κρίσης». Καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει στη χώρα, ο Σουνάκ γίνεται ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας για το 2022. Τέλος, η Le Figaro: «Μπορεί ακόμα ο Μακρόν να σώσει την προεδρία του;». Αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα από την εκλογή του, ο γάλλος πρόεδρος θα μιλήσει τηλεοπτικά αυτό το απόγευμα για να προσπαθήσει εμπεδώσει την κυριαρχία του, που αμφισβητείται ακόμα και στο δικό του στρατόπεδο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κλιματική κρίση διακινδυνεύει την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού». Μια επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει ασθένειες και προκαλεί θανάτους. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: «Η κλιματική αλλαγή θα μας σκοτώσει». Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ κινητοποιεί μόνο το 20% της υποσχεθείσας επένδυσης στον αυτοκινητιστικό τομέα». Τα 12 δισ. που ανακοίνωσε ο πρόεδρος ότι επρόκειτο να χορηγήσει «τουλάχιστον» παραμένουν στα 2.250. Η κυβέρνηση χορηγεί μηδέν ευρώ στο γιγαντιαίο εργοστάσιο στην Εξτρεμαδούρα.

Ετικέτες

Documento Newsletter