Διεθνής Τύπος: Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ σε κλίμα έντασης και πόλωσης

Διεθνής Τύπος: Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ σε κλίμα έντασης και πόλωσης

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ενδιάμεσες εκλογές με το υψηλό διακύβευμα πλησιάζουν στις τελευταίες τους στιγμές». Οι Δημοκρατικοί θέλουν να κρατήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου και οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να διατηρήσουν το μομέντουμ στις εκλογές που θα καθορίσουν τη σύνθεση των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Φόβοι και υποψίες ρίχνουν τη σκιά τους καθώς οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες». Αυξάνονται οι απειλές για μηνύσεις και διακοπές στη διαδικασία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο επικεφαλής του ΟΗΕ καλεί τα πλούσια κράτη να πληρώσουν για την ‘συμφωνία κλιματικής αλληλεγγύης’». Η COP27 ανοίγει στην Αίγυπτο, ενώ ο κόσμος βρίσκεται στη «λεωφόρο προς την κόλαση» (highway to hell) σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Τέλος η Washington Post: «Οι τελευταίες προσπάθειες πειθούς καθώς η θερμή προεκλογική εκστρατεία πλησιάζει την γραμμή του τερματισμού». Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πάρει τα πάνω τους ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αντιδράσουν.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η απειλή Τραμπ». Το φάσμα της επιστροφής των Ρεπουμπλικάνων πλανάται πάνω από τις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες ανανεώνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πάνω από το ένα τρίτο της Γερουσίας. Στη Libération διαβάζουμε: «ΗΠΑ: επαναληπτικός αγώνας για τη δημοκρατία». Θα δεχθούν οι Ρεπουμπλικάνοι το αποτέλεσμα των εκλογών; Είναι ένα από τα στοιχήματα των εκλογών αυτής της Τρίτης, που απειλούν την μικρή πλειοψηφία του προέδρου Μπάιντεν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ενδιάμεσες εκλογές: Δυο Αμερικές απέναντι η μία στην άλλη». Την Τρίτη οι Αμερικανοί καλούνται να ανανεώσουν τα νομοθετικά τους σώματα μέσα σε ένα κλίμα ακραίας πόλωσης. Τέλος, η Le Figaro: «Ενδιάμεσες: Ρεβάνς Τραμπ-Μπάιντεν». Ο πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί πηγαίνουν σε αυτές τις εκλογές με κακούς οιωνούς, ενώ ο Τραμπ έχει ετοιμάσει την ρεβάνς του υποστηρίζοντας πλειάδα Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τα επιδόματα και οι συντάξεις θα αυξηθούν μαζί με τον πληθωρισμό». Ο Σούνακ προετοιμάζει την υπόσχεση ύψους £11 δις στον προϋπολογισμό. Ο Guardian έχει τίτλο: «Τα φτωχά κράτη ‘πληρώνουν διπλά’ την κλιματική κατάρρευση». Η αποτυχία να αντιμετωπιστεί η κρίση θα δημιουργήσει 1 δισεκατομμύριο πρόσφυγες μέχρι το 2050, προειδοποιεί η COP27. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Σούνακ απορρίπτει εκκλήσεις για τις αποζημιώσεις για το κλίμα». Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο πλανήτης είναι στη «λεωφόρο προς την κόλαση», σχετικά με τις εκπομπές ρύπων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Συμφωνία για το αέριο θα ελαφρύνει την ενεργειακή κρίση». Ο Σούνακ θα ανακοινώσει την συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου για να διασκεδάσει τους φόβους για blackout.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Μελόνι βάζει στο αρχείο την υπόθεση Ρετζένι». Το Κάιρο εμποδίζει την εκδίκαση των δολοφόνων του ιταλού ερευνητή Τζούλιο Ρετζένι, που σκοτώθηκε στην Αίγυπτο το 2016. Η πρώτη συνάντηση με τον Αλ Σίσι ανοίγει την πιθανότητα του σπάσιμου του πάγου μεταξύ των δύο χωρών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η κόλαση των μεταναστών». Εντάσεις στα πλοία που μεταφέρουν τους μετανάστες ενώ η ΕΕ πιέζει την Ιταλία, σημειώνοντας ότι η χώρα λαμβάνει χρήματα για να δίδει άσυλο σε όσους φτάνουν στις ακτές της. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι-Αλ Σίσι, άξονας για την ενέργεια». Σύνοδος κορυφής μεταξύ Ιταλίας και Αιγύπτου στην COP27: θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αύξηση των προμηθειών αερίου και ρεύματος. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μετανάστες, εντάσεις για τα πλοία». Δυο πλοία δεν φεύγουν από το λιμάνι της Κατάνια, ενώ γίνονται διαμαρτυρίες στο κατάστρωμα και τρεις άνθρωποι πήδηξαν στη θάλασσα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς υπόσχεται βοήθεια για το κλίμα για τις φτωχότερες χώρες». Προστατευτική ασπίδα 170 εκατ. Ευρώ υπόσχεται ο γερμανός καγκελάριος ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, λέει ότι αυτή η μάχη για το κλίμα θα είναι ο αγώνας της ζωής μας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οικονομία για υψηλότερους φόρους». Η ετήσια έκθεση περιέχει εκρηκτικό υλικό: θα πρέπει να ζητηθεί από άτομα με υψηλότερα εισοδήματα να πληρώσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και οι πυρηνικοί σταθμοί θα πρέπει να λειτουργούν περισσότερο. Τέλος, η Die Welt: «Οι υπερωρίες δύσκολα αξίζουν τον κόπο για τη μεσαία τάξη». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, η φορολογική επιβάρυνση για πολλές εισοδηματικές ομάδες είναι δυσανάλογα μεγάλη.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες δίνουν περισσότερο έλεγχο σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες στην ανεξάρτητη δημοσιονομική αρχή». Οι οργανισμοί κάθε χώρας θα έχουν περισσότερο έλεγχο στα σχέδια προσαρμογής. Και η El Mundo: «Η Ντίαθ περιφρονεί τον Ιγκλέσιας και θα ακολουθήσει το σχέδιό της εκτός Podemos». H αντιπρόεδρος Γιολάντα Ντίαθ αγνοεί τις επιθέσεις του πρώην γραμματέα Πάμπλο Ιγκλέσιας και συνεχίζει το σχέδιό της χωρίς «μωβ» προτάσεις.

Documento Newsletter