Διεθνής Τύπος: Ένα βήμα πριν την κυβέρνηση στη Γερμανία – Η βιομηχανία ναρκωτικών που σαρώνει τη Μέση Ανατολή

Διεθνής Τύπος: Ένα βήμα πριν την κυβέρνηση στη Γερμανία – Η βιομηχανία ναρκωτικών που σαρώνει τη Μέση Ανατολή

Στη Γερμανία, τα κόμματα του ‘φαναριού’ βρίσκονται ένα βήμα πριν το σχηματισμό κυβέρνησης, περισσότερο από δυο μήνες από τις εκλογές. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «SPD και FDP ψηφίζουν για τον συνασπισμό ‘φανάρι’». Οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τη συμφωνία συνασπισμού με σαφείς πλειοψηφίες. Αυτή τη Δευτέρα αποφασίζουν οι Πράσινοι, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Λίντνερ: Το FDP θα διαμορφώσει την κυβέρνηση». Εγκρίθηκε η συμφωνία συνασπισμού, ενώ το SPD θέλει να επιλέξει υπουργούς και υφυπουργούς. Τέλος, η Die Welt: «Το FDP ρισκάρει το ‘φανάρι’». Μετά το SPD, και το FDP ψηφίζει υπέρ του συνασπισμού. Ο επικεφαλής των φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, δίνει έμφαση στις ‘σχεδιαστικές ευκαιρίες’, αλλά αποκλιμακώνει τις προσδοκίες, χωρίς να υπόσχεται υπερβολικά πράγματα.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν για τη βιομηχανία ναρκωτικών που σαρώνει την Μέση Ανατολή: «Χτισμένη στα ερείπια της Συρίας, μια αυτοκρατορία ναρκωτικών ανθεί». Η παραγωγή αμφεταμίνης φέρνει δισεκατομμύρια σε έσοδα στο νεώτερο ναρκοκράτος του κόσμου. Οι συνεργάτες και ισχυροί φίλοι του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν στήσει μια βιομηχανία παραγωγής ενός εθιστικού ναρκωτικού, του captagon, η εξαγωγή του οποίου φέρνει περισσότερα έσοδα από ότι οι νόμιμες εξαγωγές της χώρας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τον κίνδυνο εισβολής». Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα ανησυχεί την Δύση. Μια εισβολή μπορεί να γίνει στις αρχές του 2022, εκτιμούν αμερικανοί αξιωματούχοι. Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Η επίμονη επιτήρηση αποκαλύπτει στοιχεία για την εξάπλωση της Όμικρον». Οι ερευνητές έχουν σαρώσει τις πολιτείες για να ανακαλύψουν ίχνη της νέας μετάλλαξης, εξετάζοντας ακόμα και τα λύματα. Η Όμικρον έχει κάνει την εμφάνισή της σε 16 πολιτείες, ενώ ο FDA μελετά το ενδεχόμενο να δώσει εντολή για νέα εμβόλια, που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις νέες παραλλαγές. Τέλος, η Washington Post: «Η αναδιαμόρφωση της στρατιωτικής δικαιοσύνης στενεύει». Το νέο σχέδιο επικεντρώνεται στις σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ το Πεντάγωνο αντιστέκεται στις μεγάλες αλλαγές στο νομοσχέδιο για την άμυνα.

Στη Γαλλία, όλοι οι υποψήφιοι έχουν πέσει στη μάχη της για τον προεδρικό θώκο, εκτός από τον Μακρόν. Η Libération γράφει σχετικά: «2022: ο γύρος της υπερθέρμανσης». Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές ξεκίνησαν τις εκστρατείες τους: ο Ερίκ Ζεμούρ με την ακροδεξιά ρητορεία του προκαλεί ναυτία. Ο Ζαν Λουκ Μελανσόν κάνει επίθεση από τα αριστερά, βάζοντας κοινωνικά ζητήματα. Η Βαλερί Πεκρές που πήρε το Σάββατο το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών πρέπει να συνθέσει μια πολιτική με τον πολύ δεξιό Ερίκ Σιοτί. Και ο Εμανουέλ Μακρόν περιμένει το επόμενο έτος για να βγει από το δάσος, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η Πεκρές ξεκινά τη μάχη κόντρα στον Μακρόν». Η νικήτρια της εκλογής υποψηφίου προέδρου το Σάββατο, Βαλερί Πεκρές, θέλει να συγκεντρώσει όλους τους ψηφοφόρους της δημοκρατικής Δεξιάς. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Κορονοϊός: τα νοσοκομεία αντιμέτωπα με το κύμα των ανεμβολίαστων». Το 76,2% των πολιτών που μπαίνουν σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ το ποσοστό αυτών στον γενικό πληθυσμό της Γαλλίας είναι 28,4%. Η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται με 30.000 κρούσματα ημερησίως, κατά μέσο όρο. Η μεγαλύτερη αύξηση που παρατηρήθηκε είναι στα παιδιά 9 ετών. Τέλος, η Humanité: «Η ακριβή ζωή στην καρδιά του θυμού». Πο κάτοικοι του αρχιπέλαγου της Γουαδελούπης διαμαρτύρονται για το ‘κεφαλοκλείδωμα’ που έχουν κάνει ορισμένοι όμιλοι στην οικονομία.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Ο επόμενος ιός μπορεί να είναι περισσότερο θανατηφόρος, προειδοποιεί επιστήμονας πίσω από το εμβόλιο». Η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ μιλά για την πανδημία ενώ η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο ειδικός στα εμβόλια προειδοποιεί για την πώληση ερευνητικού κέντρου». Το σχέδιο της κυβέρνησης να πουλήσει το ανολοκλήρωτο Κέντρο Καινοτομίας στην Κατασκευή Εμβολίων για να καλύψει μέρος των £200 εκατομμυρίων που επένδυσε σε αυτό εκπλήσσει των καθηγητή Έιντριαν Χιλλ, που παρομοίασε την κίνηση με σημαντική περικοπή του αμυντικού προϋπολογισμού σε καιρό πολέμου. Η Daily Telegraph έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Περισσότεροι από 300.000 καθηλωμένοι στο σπίτι δεν έχουν λάβει ενισχυτική δόση». Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι αγνοεί αυτούς που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού οι οικογενειακοί γιατροί επιλέγουν να μην κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις. Τέλος, οι Times: «Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να αφήσει τους υπουργούς να πετάξουν τις νομικές αποφάσεις». Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει νέο πόλεμο με τους δικαστικούς καθώς αναμένεται να επιτρέψει στους υπουργούς της κυβέρνησής του να αγνοήσουν όποια απόφαση της δικαιοσύνης δεν τους αρέσει.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η διαδοχή του στέμματος και οι αυτόνομες κοινότητες, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Η εφημερίδα, επ’ αφορμή της 43ης επετείου του Συντάγματος της χώρας, απευθύνθηκε σε έξι συνταγματολόγους για το ποιες πρέπει να είναι οι αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Εκτός από τα δύο σημεία που αναφέρθηκαν ήδη, ανέφεραν επιπλέον την αμνηστία του βασιλιά, την κατάσταση εξαίρεσης και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Και η El Mundo: «Η εσωτερική κρίση απομακρύνει το Λαϊκό κόμμα από την απόλυτη πλειοψηφία με το Vox». Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας, η δεξιά κερδίζει 173 έδρες έναντι 130 του συνασπισμού του Σοσιαλιστικού κόμματος και των Ποδέμος. Οι Πολίτες (Ciudadanos), που είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης, βγάζουν μόνο έναν βουλευτή.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το σημείο καμπής για τους διανομείς». Την Τετάρτη η Κομισιόν θα φέρει προς ψήφιση το πακέτο για την εργασία, που θα περιλαμβάνει και την εργασιακή κατάσταση των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο κορονοϊός είναι πιο σοβαρός στα παιδιά». Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά. Η επιστημονική επιτροπή κλιμακώνει τις προσπάθειες για αύξηση των εμβολιασμών στα παιδιά. Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Μετακινήσεις, ο κόμπος των προστίμων». Οι αμφιβολίες των εργατικών σωματείων σχετικά με την ρύθμιση για το πράσινο πάσο στα ΜΜΜ: «δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις». Το υπουργείο Μεταφορών αρνείται να δώσει απάντηση στα αιτήματά τους. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Πράσινο πάσο, όλα τα μέτρα». Καινούριοι κανόνες και έλεγχοι. Από σήμερα η εργασία, οι μετακινήσεις και ο ελεύθερος χρόνος θα ελέγχονται από την ‘ενισχυμένη κάρτα’.

Documento Newsletter