Διεθνής Τύπος – Wall Street Journal: Στην Ελλάδα οι κάτοικοι παλεύουν να σώσουν τις πόλεις

Διεθνής Τύπος – Wall Street Journal: Στην Ελλάδα οι κάτοικοι παλεύουν να σώσουν τις πόλεις

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Ένα πιο ζεστό μέλλον είναι τώρα αναπόφευκτο, λέει έκθεση του ΟΗΕ». Οι επιστήμονες παροτρύνουν για άμεση απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Στην Ελλάδα οι κάτοικοι παλεύουν να σώσουν τις πόλεις καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται». Στις Γούβες Ευβοίας οι ντόπιοι πάλεψαν με τις φλόγες την Κυριακή. Οι φλόγες έχουν καταστρέψει τις τελευταίες μέρες παρθένα δάση ενώ  κυκλώνουν χωριά, προκαλώντας περισσότερες προειδοποιήσεις για εκκένωση. Η Washington Post έχει σήμερα τίτλο: «Οι Αγώνες φτάνουν σε ένα περίπλοκο τέλος». Η μαγεία των Ολυμπιακών κόπηκε από το ζόφο της πανδημίας, με την ‘κληρονομιά’ που αφήνουν να είναι περίπλοκη.  Τέλος, οι Financial Times: «Το τέλος του Μέσι». Ο αργεντινός σταρ αφήνει την ομάδα της Βαρκελώνης με δάκρυα στα μάτια.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι Ταλιμπάν κατακτούν την Κουντούζ και άλλες επαρχιακές πρωτεύουσες». Οι μάχες συνεχίζονται σε μεγάλο μέρος του Αφγανιστάν. Συντηρητικοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η Δύση πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα στον στρατιωτικό τομέα για την αναχαίτισή τους. Στην Die Welt διαβάζουμε: «Μετά την απόσυρση του γερμανικού στρατού, οι Ταλιμπάν παίρνουν την Κουντούζ». Οι γερμανοί στρατιώτες ήταν εγκατεστημένοι στην αφγανική πόλη για χρόνια. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν για τα τεστ». Οι υποψήφιοι καγκελάριοι της CDU και του SPD, Άρμιν Λάσετ και Όλαφ Σολτς, θέλουν να σταματήσουν την δωρεάν διάθεση τεστ κορονοϊού από το φθινόπωρο. Παράλληλα, στην Κολωνία μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την ασθένεια μπορούν να μπουν στο γήπεδο.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Λευκορωσία: ταξίδι στην καρδιά μιας δικτατορίας». Ένα χρόνο μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο, το καθεστώς της χώρας  που στηρίζεται από την Ρωσία παραμένει απόλυτα κυρίαρχο. Η εφημερίδα ταξιδεύει στο Μινσκ και συναντά ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Αυγούστου του 2020. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η Γαλλία μπαίνει στην εποχή του υγειονομικού διαβατηρίου». Το πάσο επιβάλλεται στην καθημερινή ζωή των γάλλων. Επαγγελματίες σπεύδουν να προσαρμοστούν κακήν κακώς, υπό τον φόβο των εντάσεων. Τέλος, η Libération κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Παρίσι 2024: κάντε τους αγώνες σας». Το Τόκιο έδωσε την Κυριακή την σκυτάλη στο Παρίσι που έχει τρία χρόνια να υλοποιήσει την υπόσχεση για τους πιο ανοιχτούς, οικολογικούς και οικονομικά ισορροπημένους αγώνες που έχουν γίνει ποτέ.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Υπερβολικά πολλοί έφηβοι πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο». Η επαγγελματική εκπαίδευση θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη επιλογή και χωρίς φοιτητικό χρέος, λέει ο επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος για την εκπαίδευση Sutton Trust, σερ Πίτερ Λαμπλ.  Στους Times διαβάζουμε: «Επιστρέψτε στο γραφείο, λένε οι υπουργοί στο προσωπικό». Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει η κυβέρνηση εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων που δουλεύουν από το σπίτι. Ο Guardian έχει τίτλο: «Σχεδόν χωρίς χρόνο: ζοφερή προειδοποίηση από επιστήμονες για την κλιματική καταστροφή». Οι φωτιές, οι πλημμύρες και ο καύσωνας που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο είναι απλώς μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει αν ολοκληρωθεί η κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες. Τέλος, ο Independent: «Αυξάνονται οι μαθητές στις υπερμεγέθεις τάξεις». Τα μαθήματα σε σχολικές αίθουσες με πάνω από τριάντα μαθητές έχουν αυξηθεί υπό την διακυβέρνηση των Συντηρητικών.

Στην Ισπανία, η El País γράφει για την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα: «Μείωσα τον μισθό μου 50%, κανείς δε μου ζήτησε κάτι άλλο». Ο αργεντίνος επιθετικός είχε συμφωνήσει να παίρνει μόλις 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα 138 που ήταν ο προηγούμενος μισθός του, αλλά το οικονομικό fair play του ισπανικού πρωταθλήματος που βάζει όρια στο πόσα μπορεί να ξοδέψει μια ομάδα, έκανε αδύνατη την παραμονή του στην Βαρκελώνη. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση επιβάλλει μια διδασκαλία μαθηματικών ανάλογα με το φύλο». Το πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου δίνει μια κοινωνια-αισθητική πτυχή στο μάθημα, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Λαντίνι, προειδοποίηση προς τον Ντράγκι: καμιά κύρωση στους εργαζόμενους». Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο γραμματέας της Εργατικής Συνομοσπονδίας, Μαουρίτσιο Λαντίνι, είπε ότι «φτάνει το πράσινο πάσο, τα γραφεία και τα εργοστάσια είναι ασφαλή, είναι απαράδεκτο να τιμωρείς τους υπαλλήλους που δεν έχουν την πιστοποίηση». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η ΕΕ πληρώνει 25 δισεκατομμύρια στην Ιταλία». Πρόκειται για την πρώτη δόση από τα κονδύλια που δικαιούται η Ιταλία από το ταμείο ανάκαμψης, και θα επενδυθεί στον ψηφιακό τομέα. Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Τα 40 θαύματα». Την Κυριακή έκλεισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στους οποίους η Ιταλία πήρε τα περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλη φορά. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Εμβόλια, σχέδιο για τους νέους». Το σχέδιο της επιτροπής εμβολιασμών είναι να δώσουν προτεραιότητα στους νέους, ακόμα και χωρίς ραντεβού.

Ετικέτες

Documento Newsletter