Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «ΗΠΑ και ΕΕ κινούνται εναντίον των εισαγωγών ρωσικού αερίου». Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη άμεση απαγόρευση. Η ΕΕ και η Βρετανία σχεδιάζουν περισσότερο σταδιακές απεξαρτήσεις. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου». Η κίνηση αναμένεται να αυξήσει κι άλλο την τιμή της βενζίνης. ΕΕ και Βρετανία θα πάρουν λιγότερο αυστηρά μέτρα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν απαγορεύει το ρωσικό αέριο λόγω του ‘άγριου πολέμου’». Οι σύμμαχες χώρες υπόσχονται με τη σειρά τους μείωση των εισαγωγών τους, ενώ αμερικανικές εταιρείες αποσύρουν τις επιχειρήσεις τους από τη Ρωσία. Τέλος, οι Financial Times: «Οι ΗΠΑ απαγορεύουν το ρωσικό αέριο καθώς οι βομβαρδισμοί εμποδίζουν την προσπάθεια εκκένωσης». Η Βρετανία και οι ΗΠΑ κάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) θα απελευθερώσει αργό πετρέλαιο από τα αποθέματά της.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Ουκρανία θα πάρει μαχητικά από το ΝΑΤΟ». Η συμφωνία για τα αεροσκάφη κινδυνεύει να ανοίξει νέο γύρο συγκρούσεων. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ απαγορεύουν το ρωσικό πετρέλαιο ενώ η έκκληση του Πεκίνου για ειρήνη σηματοδοτεί ένα ρήγμα με τη Μόσχα, εκτιμά η εφημερίδα. Στο Guardian διαβάζουμε: «Πλήγμα στον Πούτιν: Βρετανία και ΗΠΑ απαγορεύουν το ρωσικό πετρέλαιο». Η κίνηση αυτή μπορεί να κοστίσει 5 δις λίρες αυτό το χρόνο, με τις τιμές να πιέζονται προς τα πάνω και στη Δύση όμως. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Θα πολεμήσουμε στα δάση, τα χωράφια, τις παραλίες, τους δρόμους». Ο ουκρανός πρόεδρος ακούστηκε σαν τον Ουίνστον Τσόρτσιλ στην έκκλησή του προς τη Βρετανία να σταματήσει τη Ρωσία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Πολωνία προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία». Η Πολωνία προσέφερε τα MiG της στις ΗΠΑ για να τα στείλει στην Ουκρανία, έναντι μισθώματος.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό αέριο;». Οι ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για προμήθεια υδρογονανθράκων, μετά τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. Η Humanité έχει τίτλο: «Επείγουσα αλληλεγγύη». Η εφημερίδα είναι εταίρος στην καμπάνια για την παροχή βοήθειας στους ουκρανούς πρόσφυγες. Στη Libération διαβάζουμε: «Ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο: ο άλλος πόλεμος κηρύχθηκε». Η ανακοίνωση του εμπάργκο για τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα από τις ΗΠΑ την Τρίτη προμηνύει τη σκλήρυνση της στάσης απέναντι στη Μόσχα και ένα οικονομικό σοκ δίχως προηγούμενο εδώ και μισό αιώνα. Τέλος, η Le Figaro: «Πετρέλαιο και αέριο: η Γαλλία αντιμέτωπη με την ανάφλεξη των τιμών». Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα “σχέδιο ανθεκτικότητας” για να αντισταθμίσει το κόστος στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Αμερική σταματά τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία». Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το εμπάργκο την Τρίτη ως απάντηση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποιεί για οικονομικές συνέπειες. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν σταματά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα από τη Ρωσία». Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να αυξήσει την πίεση στον Πούτιν, ενώ το Βερολίνο απορρίπτει το εμπάργκο και εξαιρεί τις βραχύβιες θητείες για πυρηνικούς σταθμούς. Τέλος, η Die Welt: «Οι ΗΠΑ σταματούν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου». Η Γερμανία δεν μπορεί να συμβαδίσει με το ενεργειακό εμπάργκο και συνεχίζει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Μόσχα.
Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Οι ΗΠΑ κάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η ΕΕ αναζητά τρόπο απεξάρτησης από το αέριο». Ο Μπάιντεν σταματά να αγοράζει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, λέγοντας ότι: «δεν θα χρηματοδοτήσουμε τον πόλεμο». Η ΕΕ θέλει να βρει τρόπους για να απεξαρτηθεί από ρωσικό αέριο.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Έξοδος κάτω από τις βόμβες». Αυξάνεται η πίεση στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, δυο εκατομμύρια οι πρόσφυγες σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Κίνα μπαίνει στο παιχνίδι για την κατάπαυση του πυρός. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Έτοιμοι για συμφωνία». Ο Ζελένσκι ανοίγει το διάλογο για την Κριμαία, το Ντονμπάς και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η CIA ισχυρίζεται ότι το Κίεβο έχει προμήθειες για 15 μέρες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Συμφωνώ, δεν παραδίδομαι». Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι λέει ότι μια συμφωνία είναι πιθανή. Παράλληλα, οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν στις πόλεις.