Διεθνής Τύπος: Έκκληση Ζελένσκι για βοήθεια από το Κογκρέσο – Απεργίες στη Γαλλία – Η Γερμανία πάει για ρεκόρ χρέους

Διεθνής Τύπος: Έκκληση Ζελένσκι για βοήθεια από το Κογκρέσο – Απεργίες στη Γαλλία – Η Γερμανία πάει για ρεκόρ χρέους

Στις ΗΠΑ, πρώτο θέμα είναι η συναισθηματική έκκληση για βοήθεια του ουκρανού προέδρου. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Ο Ζελένσκι παρακαλά τις ΗΠΑ για στρατιωτική βοήθεια». Ο ουκρανός πρόεδρος έδειξε βίντεο με τις αγριότητες του πολέμου στο Κογκρέσο. Οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων όπλων, και drone “καμικάζε”. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο Ζελένσκι παροτρύνει τις ΗΠΑ να αυξήσουν τη στήριξή τους σε μια συναισθηματική ομιλία». Ο ουκρανός πρόεδρος έκανε προσωπική έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου και τον πρόεδρο Μπάιντεν να διευρύνουν και να επιταχύνουν την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Ζελένσκι πιέζει το Κογκρέσο να βοηθήσει καθώς η Ρωσία ισοπεδώνει πόλεις». Ο Μπάιντεν ανακοινώνει επιπρόσθετη βοήθεια ύψους $800 εκατ. Τέλος, οι  Financial Times: «Η Μόσχα και το Κίεβο εξερευνούν σχέδια ουδετερότητας στις ειρηνευτικές συνομιλίες». Σκεπτικισμός κυριαρχεί για το πόσο ο Πούτιν θα δεσμευτεί στα υπεσχημένα, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δρα σαν διαμεσολαβητής.

 Στη Γαλλία, τα συνδικάτα βγαίνουν στους δρόμους για την ακρίβεια. Η Humanité γράφει σχετικά: «Φιλίπ Μαρτινέζ: Δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον πόλεμο». Ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, του CGT, αναφέρεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Απεργίες και διαδηλώσεις αυτή την Πέμπτη για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Η Ρωσία κλειδώνει τις πληροφορίες για τον πόλεμο». Μεταξύ διεθνών κυρώσεων και αντίμετρων, ο ρωσικός ψηφιακός χώρος βιώνει πρωτοφανή απομόνωση από την αρχή της εισβολής. Τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram έχουν μπλοκαριστεί ενώ τα ανεξάρτητα ΜΜΕ έχουν διαλυθεί ή εκδίδουν κενές σελίδες. Η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Αυτονομία της Κορσικής: η κυβέρνηση θερίζει θύελλες». Οραματιζόμενος μια εξελιγμένη μορφή του καθεστώτος αυτονομίας του νησιού, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δέχεται κριτική και ελπίζει να κατευνάσει τις εντάσεις. Τέλος, η Libération: «Ουκρανία: ο Ζελένσκι κάνει πάταγο στις ΗΠΑ». Η εφημερίδα, που είναι σήμερα ‘στολισμένη’ με σκίτσα επ’ αφορμή του φεστιβάλ σκίτσου της Ανγκουλέμ, αναφέρεται στην έκκληση για βοήθεια του ουκρανού προέδρου στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Στη Γερμανία, οι έκτακτες συνθήκες έχουν εκτινάξει το δημόσιο χρέος. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ οδεύει προς ρεκόρ χρέους». Ο φιλελεύθερος πολιτικός λέει ότι «πρέπει να υπολογίσουμε επιπλέον έξοδα», ενώ το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2022. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Συναισθηματική έκκληση στις ΗΠΑ». Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε μια ζώνη προστασίας στον εναέριο χώρο της χώρας του. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, φοβάται ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμάκωνε τις συγκρούσεις. Τέλος, η Die Welt: «”Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου 2001”». Ο Ζελένσκι ζητά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις πτήσεις πάνω από την Ουκρανία. Παράλληλα, η Μόσχα προτείνει ουδετερότητα της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκουν διέξοδο εν μέσω βομβών». Μόσχα και Κίεβο συζητούν ένα σχέδιο ουδετερότητας για την Ουκρανία. Και η El Mundo: «Ο Μπάιντεν δυσπιστεί απέναντι στη Ρωσία και εξοπλίζει περισσότερο την Ουκρανία». Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με drone και πυραύλους τη στιγμή που στις διαπραγματεύσεις συζητείται η ουδετερότητα της χώρας.

 Στην Ιταλία, η La Stampa γράφει: «Το θέατρο του αίματος». Μακελειό σε αγορά στο Τσερνίχιβ, βόμβες πλήττουν αμάχους σε θέατρο στη Μαριούπολη. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Πύραυλοι σε άμαχους». Βόμβες σε θέατρο της Μαριούπολης, πρόσφυγες ανάμεσα στους πληγέντες. Στο Τσερνίχιβ σκοτώθηκαν άνθρωποι που ήταν στην ουρά για το ψωμί της ημέρας. Στο Κίεβο, έπεσαν βόμβες στη δημοτική πισίνα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Τρόμος σε θέατρο στη Μαριούπολη». Αεροπορική επίθεση σε καταφύγιο με χίλιους πολίτες. Ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο αμερικανικό Κογκρέσο, είπε ότι κάθε μέρα είναι μια 11η Σεπτεμβρίου.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία πληρωμής με το Ιράν για χρέη 400 εκατομμυρίων λιρών, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση της εργαζόμενης σε ανθρωπιστική οργάνωση, Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ. Οι Times γράφουν: «Ελεύθερη επιτέλους, η Ναζανίν θα ‘μάθει να είναι χαρούμενη ξανά’». Μετά από έξι χρόνια φυλάκισης στο Ιράν, η Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ, βρετανο-ιρανή εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση απελευθερώθηκε την Τετάρτη. Είχε συλληφθεί το 2016 για προσπάθεια ανατροπής του θεοκρατικού καθεστώτος. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Ζαγκάρι-Ράτκλιφ απελευθερώθηκε μετά από έξι χρόνια σε ιρανική φυλακή». Ο επίσης κρατούμενος Ανουσέ Ασούρι ελευθερώνεται επίσης, όμως ένας τρίτος κρατούμενος που κατηγορείται για κατασκοπεία αφήνεται προσωρινά ελεύθερος. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Ναζανίν ελεύθερη να ξεκινήσει καινούρια ζωή με την οικογένειά της». Ο εξάχρονος γολγοθάς της τελείωσε καθώς η Βρετανία κάνει συμφωνία αποπληρωμής ενός χρέους ύψους 400 εκατ. λιρών στο Ιράν. Τέλος, η Daily Telegraph: «“Η μαμά έρχεται στ’ αλήθεια σπίτι”». Η επτάχρονη κόρη της Ναζανίν και του Ρίτσαρντ Ρατκλιφ, Γκαμπριέλα, θα δει για πρώτη φορά από κοντά τη μητέρα της.

Documento Newsletter