Διεθνής Τύπος: Έκκληση Κομισιόν για πλαφόν $60 στο ρωσικό πετρέλαιο – Έτοιμος για συνομιλίες με Πούτιν ο Μπάιντεν

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ΕΕ ζητά από τα μέλη να βάλουν πλαφόν $60 στο πετρέλαιο της Ρωσίας». Η κίνηση της Κομισιόν έχει στόχο να εμποδίσει την ικανότητα της Μόσχας να κάνει πόλεμο κρατώντας τις τιμές σταθερές. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να μιλήσει με τον Πούτιν, υπό όρους». Ο αμερικανός πρόεδρος λέει ότι δεν θα προωθήσει καμία συμφωνία που η Ουκρανία θα βρίσκει απαράδεκτη. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την αλληλεγγύη του Μακρόν αλλά ανοίγει το δρόμο για συνομιλίες με τον Πούτιν για το τέλος του πολέμου». Ο Μπάιντεν συνάντησε τον Μακρόν στην Ουάσινγκτον, ενώ είπε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Πούτιν για να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο. Τέλος η Washington Post: «Η Γερουσία υιοθετεί τη συμφωνία για τους σιδηροδρόμους για να αποφύγει τις απεργίες». Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα, στέλνεται πλέον για έγκριση στον Μπάιντεν. Οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις, αλλά καμία επιπλέον επί πληρωμή άδεια ασθενείας.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Σταματήστε τις απεργίες με εορταστική εκεχειρία, λένε στα συνδικάτα σιδηροδρόμων». Η κυβέρνηση φοβάται ότι οι απεργίες θα κοστίσουν στην οικονομία £1,7 δις. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι επικεφαλής των συνδικάτων του NHS συναντιούνται για να ετοιμάσουν κοινή Χριστουγεννιάτικη απεργία». Η απεργία έρχεται εν μέσω αυξήσεων κάτω από τον πληθωρισμό και ελλείψεις σε προσωπικό. Στον Independent διαβάζουμε: «Μέσα στα μπουντρούμια βασανιστηρίων της Ουκρανίας». Η εφημερίδα μίλησε με επιζήσαντες των βασανιστηρίων από τους Ρώσους σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Τέλος, η Daily Telegraph: «H Ντάουνινγκ Στριτ οπισθοχωρεί στην ελευθερία λόγου στα πανεπιστήμια». Το νομοσχέδιο που προστατεύει τους ομιλητές από το να τους “ακυρώσουν” (cancel) γίνεται λιγότερο αιχμηρό από την κυβέρνηση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Μακρόν: Πρέπει να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε αδέρφια στα όπλα». Σε κρατική επίσκεψη, ο γάλλος πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ για επιθετικές οικονομικές πολιτικές. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μπας: Η Bundestag πρέπει να γίνει μικρότερη». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 736 μέλη του κοινοβουλίου, περισσότεροι από ποτέ – ο Πρόεδρος της Bundestag είναι πλέον αντίθετος με αυτό. Επιμένει για γρήγορη επιστροφή στο κανονικό μέγεθος των 598 βουλευτών. Τέλος, η Die Welt: «Ο αντισημιτισμός πρέπει να καταπολεμηθεί – ανεξάρτητα από το χρώμα». Οι Γερμανοί απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό τον φαιό, χυδαίο αντισημιτισμό. Είναι συγκλονιστικό ότι ο αριστερός αντισημιτισμός έγινε κοινωνικά αποδεκτός φέτος, γράφει σε άρθρο στην εφημερίδα του ο ισραηλινός πρέσβης Ρον Πρόσορ.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τεταμένο χέρι στον Πούτιν». Στη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, ο Μπάιντεν είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με τη Μόσχα αν δείξει πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Φτωχό σχολείο, έρχονται περικοπές». Με το δημοσιονομικό σχέδιο ζητάνε 700 εκπαιδευτικά ιδρύματα περισσότερα κονδύλια. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Lukoil, κρατική διάσωση». Το κυβερνητικό συμβούλιο αποφασίζει την εθνικοποίηση για ένα χρόνο του διυλιστηρίου στο Πριόλο, λέγοντας ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή. Τέλος, η Corriere della Sera: «¨Οπλα στο Κίεβο, ναι από την κυβέρνηση». Εγκρίθηκε το διάταγμα, η Ιταλία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια για όλο το 2023, ενώ υπάρχει πιθανότητα παροχής drone. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η σκοτεινή πλευρά του συστήματος Λεκλέρ». Μακριά από τη ρητορική του ιδιοκτήτη αλυσίδας σούπερ-μάρκετ, Μισέλ Εντουάρ Λεκλέρ, για την αγοραστική δύναμη, οι 133.000 υπάλληλοί του καλούνται σε απεργία. Η κίνηση αποκαλύπτει τις πρακτικές μιας σκοτεινής αυτοκρατορίας, σχολιάζει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Εκλογές στους Ρεπουμπλικάνους: ποιος, για την μικρή Δεξιά;». Τα μέλη του δεξιού κόμματος θα κληθούν το σαββατοκύριακο να διαλέξουν το νέο πρόεδρο, ανάμεσα στους Ερίκ Σιοτί, Μπρουνό Ρετεγιό και Ορελιέν Πραντιέ. Οι τρεις άνδρες θα μονομαχήσουν για την προεδρία ενός κόμματος που πεθαίνει, χωρίς ιδεολογική γραμμή και με σειρά ηττών, αναφέρει η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μεγάλες επιφάνειες: συναγερμός για τις αυξανόμενες τιμές». Οι παραγωγοί ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τους διανομείς για να θέσουν χαμηλότερες τιμές για τα καταναλωτικά προϊόντα. Τέλος, η Le Figaro: «Διακοπές ρεύματος: ο μεγάλος φόβος του Ιανουαρίου». Η κυβέρνηση έχει στείλει στις τοπικές αρχές μια εγκύκλιο που οργανώνει το ακριβές πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, σε περίπτωση ενός δύσκολου χειμώνα, για να αποφευχθούν τα black out.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση για ένα τεράστιο πυρηνικό κίνδυνο». Ο Μπάιντεν δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να μιλήσει με τον Πούτιν και να αναζητά την ειρήνη, σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ. Και η El Mundo: «Συναίνεση των ειδικών: η κυβερνητική ανεργία “διαστρεβλώνεται”». Μια σειρά από θεσμούς καλούν την κυβέρνηση να υιοθετήσει μεγαλύτερη διαφάνεια στα στατιστικά της απασχόλησης. Θεωρούν ότι “κρύβονται” πολλοί άνεργοι, αφού δεν καταγράφονται.