Διεθνής Τύπος: Έκκληση 150 προσωπικοτήτων σε Μακρόν – «Πρόεδρε, μην εγκρίνετε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό»

Διεθνής Τύπος: Έκκληση 150 προσωπικοτήτων σε Μακρόν – «Πρόεδρε, μην εγκρίνετε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό»

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Έκκληση 150 προσωπικοτήτων: Κύριε πρόεδρε, μην εγκρίνετε τον νόμο για τη μετανάστευση!». Με πρωτοβουλία της εφημερίδας, αιρετοί, συνδικαλιστές, διανοούμενοι και καλλιτέχνες καλούν τον Μακρόν να απορρίψει μια νομοθεσία που έχει «διχάσει βαθιά τη Δημοκρατία, και ενσταλάζει το ξενοφοβικό δηλητήριο της εθνικής προτίμησης». Στη Libération διαβάζουμε: «Μεταναστευτικός νόμος: Η μεγάλη άρνηση». Παρά τις κραυγές νίκης της Λεπέν, την παραίτηση υπουργού του και την κριτική από την πλειοψηφία, ο γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τον νόμο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μετανάστευση: η υποστήριξη του Εθνικού Συναγερμού διχάζει την πλειοψηφία». Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χαιρετίστηκε ως «ιδεολογική νίκη» από τη Μαρίν Λεπέν. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν προσπαθεί να διαβεβαιώσει την αριστερά του». Ο γάλλος πρόεδρος βλέπει την κυβερνητική πλειοψηφία να διχάζεται μετά την έγκριση του μεταναστευτικού νόμου με τη βοήθεια της ακροδεξιάς.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ΕΕ συμφωνεί να αυστηροποιήσει σημαντικά τη νομοθεσία για το άσυλο». Ταχεία διαδικασία στα εξωτερικά σύνορα. Κριτική από τους Πράσινους: Πολιτική αποτροπής. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Δικαστήριο αποκλείει τον Τραμπ από τις προκριματικές εκλογές». Η ετυμηγορία από το Κολοράντο είναι ότι ο πρώην πρόεδρος καλεί σε στάση. Ως εκ τούτου, δεν του επετράπη να διεκδικήσει αξιώματα στο κράτος. Ο Ρεπουμπλικανός θέλει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Τέλος, η Die Welt: «Η Ευρώπη γιορτάζει το πακέτο ασύλου, αλλά το βασικό πρόβλημα παραμένει». Η ΕΕ συμφωνεί για μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής. Ωστόσο, πολλά από τα μέτρα υπολείπονται, εκτιμά η εφημερίδα. 

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θέτουν σε κίνδυνο τη ναυτιλία και την οικονομία». Τα πλοία αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τους κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Μόντι έτοιμος να εξετάσει οποιαδήποτε απόδειξη για σχέδιο δολοφονίας σε αμερικανικό έδαφος». Πίστη του ινδού πρωθυπουργού για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ινδίας. Τέλος η Washington Post: «Μια ιστορική αύξηση σε μετανάστες και οι λίγες λύσεις εν όψει». Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυξημένες ροές μεταναστών στα νότια σύνορά τους.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Φθηνότερα στεγαστικά αναμένεται να μειώσουν το κόστος διαβίωσης». Πεντάχρονη συμφωνία κάτω από 4% καθώς ο πληθωρισμός πέφτει. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή για την πρόσβαση της αστυνομίας σε 50 εκατ. άδειες οδήγησης ώστε να κάνει ελέγχους προσώπων». Νέος νόμος αυξάνει τον κίνδυνο μεροληψίας και απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες, λένε οι επικριτές. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Σούνακ υπόσχεται να υπερασπιστεί τους βετεράνους του Όλστερ». Οργή για το Γουέστμινστερ καθώς η Ιρλανδία πάει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το νομοσχέδιο για αμνηστία των ταραχών στο σμαραγδένιο νησί.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σύμφωνο ΕΕ, η παράδοση της Μελόνι». Οι υπουργοί Οικονομικών εγκρίνουν τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Νίκη για τη συμμαχία Παρισίου-Βερολίνου. Η Ρώμη υποχωρεί για τη μείωση του χρέους. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Νέο Σύμφωνο και μετανάστες, η Ευρώπη αλλάζει». Ελαφρύτερη μείωση του χρέους, έκπτωση 3 ετών στο έλλειμμα: Ο Τζωρτζέτι λέει ναι. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας». Ομοφωνία στο Ecofin για ευελιξία στο χρέος. Τέλος, η Corriere della Sera: «Υπάρχει συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας». Συμφωνία και για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ο υπουργός Εξωτερικών Ταγιάνι θεωρεί το αποτέλεσμα σημαντικό.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H EE κλείνει τις συμφωνίες-κλειδιά για μετανάστευση και δημοσιονομικούς κανόνες». Η Ευρώπη σκληραίνει τις προϋποθέσεις ασύλου και επιβάλει ποσοστώσεις στις απελάσεις. Και η El Mundo: «Η ΕΕ ισχυροποιεί τα σύνορά της με ένα πολεμικό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου». Η σχετική νομοθεσία αυστηροποιείται σημαντικά.

Documento Newsletter