Διεθνής Τύπος: Δραματική έκκληση από μητέρες στην Καμπούλ: «Σώστε τα παιδιά μας»

Διεθνής Τύπος: Δραματική έκκληση από μητέρες στην Καμπούλ: «Σώστε τα παιδιά μας»

Στην Ιταλία, τα πρωτοσέλιδα κατακλύζονται από τις δραματικές εικόνες παιδιών να δίνονται από τις μητέρες τους σε στρατιώτες για να τα σώσουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Η La Repubblica γράφει: «Το τείχος της Καμπούλ». Οι μητέρες πετάνε τα παιδιά τους πάνω από το συρματόπλεγμα του τείχους γύρω από το αεροδρόμιο για να σωθούν. Οι στρατιώτες με δάκρυα στα μάτια είπαν ότι δεν μπορούν να τα μεταφέρουν. Η Corriere de la Sera για το ίδιο θέμα: «Καμπούλ, το δράμα των παιδιών». Εικόνες παιδιών να σηκώνονται και να δίνονται από τις μητέρες τους στους στρατιώτες στο αεροδρόμιο με την παράκληση «σώστε τα» κάνουν το γύρο του κόσμου. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Έκρηξη της οργής των Ταλιμπάν, η Καμπούλ πεθαίνει». Η Ιταλία είναι έτοιμη για μια αερογέφυρα έτσι ώστε να διασώσει όσους εργάστηκαν για την αποστολή της στο Αφγανιστάν. Τέλος, η Il Messaggero: «Θετικοί ξεφεύγουν από την καραντίνα». Εκατοντάδες αναφορές κάνουν λόγο για πολίτες που μετά το τεστ, εξαφανίζονται για να μην χαλάσουν τις διακοπές τους. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100 χιλιάδες ασυμπτωματικούς.

Στη Βρετανία, σάλο έχουν προκαλέσει οι διακοπές υπουργών τη στιγμή που οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν την εξουσία. Οι Times γράφουν σχετικά: «Υπουργοί της κυβέρνησης σε διακοπές παρά την πανωλεθρία στο Αφγανιστάν». Οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας ήταν σε άδεια, ενώ η διαμάχη για τον Ντόμινικ Ράαμπ αυξάνεται. Ο Guardian για το ίδιο θέμα: «Ο Ράαμπ αρνήθηκε να δεχθεί κλήσεις ενώ το Αφγανιστάν έπεφτε». Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είναι υπό αυξανόμενη πίεση να παραιτηθεί καθώς ουσιαστικά εξαφανίστηκε για μια εβδομάδα και παραχώρησε τις αρμοδιότητές του στους υφιστάμενούς του. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Μπάιντεν: Η Βρετανία και οι σύμμαχοι είχαν την επιλογή να παραμείνουν». Καθώς το χάος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται ο αμερικανός πρόεδρος απαντά στις επικρίσεις των Βρετανών πολιτικών. Τέλος ο Independent: «Δημοτικά συμβούλια παροτρύνουν την Βρετανία να δεχθεί περισσότερους Αφγανούς πρόσφυγες». Οι τοπικές αρχές σε πόλεις όπως το Λίβερπουλ και το Μπέρμιγχαμ είναι έτοιμες να καλωσορίσουν χιλιάδες Αφγανούς που προσπαθούν να διαφύγουν.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Ζέντερ είναι κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στην προεκλογική εκστρατεία». Ο επικεφαλής της CSU και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, θέλει να φέρει περισσότερους Αφγανούς στην Γερμανία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Δραματική η κατάσταση στην Καμπούλ». Η διάσωση ανθρώπων από τους Ταλιμπάν γίνεται όλο και πιο δύσκολη, και η κατάσταση στο αεροδρόμιο απειλεί να κλιμακωθεί. Επίσης, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε αρκετές Αφγανικές πρωτεύουσες. Τέλος, η Die Welt: «Οικονομικά και οικολογικά ανόητο, συνταγματικά λάθος». Στην απόφασή του για την κλιματική αλλαγή, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αναφέρθηκε πολλές φορές στον νομικό Ντίτριχ Μούρσβικ, ο οποίος τώρα συμβιβάζεται με την δικαστική απόφαση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ένα κύμα διαμαρτυριών σε διάφορες πόλεις αψηφούν τους Ταλιμπάν». Οι διαδηλωτές κυμάτισαν την σημαία της χώρας που οι ισλαμιστές μαχητές άλλαξαν με την δική τους. Παράλληλα, ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι συνεργάτες της προηγούμενης κυβέρνησης και των ΗΠΑ διώκονται. Και η El Mundo: «Ο Μπάιντεν πιέζει τους Ταλιμπάν με τα πολεμικά αεροσκάφη F-18 για να προστατέψει την εκκένωση». Ο αμερικανός πρόεδρος στέλνει πολεμικά αεροσκάφη για να επιβλέψουν την οδό διαφυγής και διατηρεί 5.000 στρατιώτες στο αεροδρόμιο.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι διαμαρτυρίες στον Αφγανιστάν εξαπλώνονται καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να διευκολύνουν την έξοδο». Οι Ταλιμπάν αντιμετώπισαν την αντίσταση από ειρηνικούς διαδηλωτές ενώ οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι περισσότεροι διπλωμάτες φτάνουν στο αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν την χώρα. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Το χάος στο αεροδρόμιο μαστίζει την προσπάθεια εκκένωσης». Ενώ το πλήθος συγκεντρώνεται στα εξωτερικά όρια του αεροδρομίου με την ελπίδα να μπορέσει να επιβιβαστεί σε κάποια πτήση, Αφγανοί πολίτες κάνουν λόγο για μπερδεμένες οδηγίες από τους Αμερικανούς καθώς το υπουργείο Εξωτερικών τους στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα για να μεταβούν στο αεροδρόμιο αλλά δεν βρίσκουν κανέναν εκεί ώστε να τους βοηθήσει να φύγουν. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ανυπακοή στους δρόμους της Καμπούλ». Οι Ταλιμπάν δοκιμάζονται από τις διαμαρτυρίες πολιτών ενάντια στην κατάληψη της εξουσίας από τους φονταμενταλιστές πολεμιστές, ανεμίζοντας σημαίες του Αφγανιστάν. Τέλος, οι New York Times: «Σφίγγοντας τον έλεγχο, οι Ταλιμπάν φιμώνουν αντίπαλους και αντίσταση». Οι Ταλιμπάν κατέστειλαν αιματηρά διαδηλώσεις που εμφανίστηκαν σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις την Πέμπτη, ενώ εργαζόμενοι παρέμειναν σπίτι τους από φόβο για αντίποινα.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Σχολεία, πολιτική: η επιστροφή υπό την επιρροή του κορονοϊού». Το τέταρτο κύμα που προκλήθηκε από την μετάλλαξη Δέλτα φοβίζει τα κόμματα από το να κάνουν μια προεδρική εκστρατεία που θα διακοπεί από τον κορονοϊό. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Γιατί η Γη καίγεται». Ελλάδα, Καλιφόρνια, Σιβηρία και τώρα Γαλλία. Οι δασικές πυρκαγιές είναι πολλαπλάσιες αυτό το καλοκαίρι ανά τον κόσμο. Τις καταστροφές αυτές κινδυνευει να τις κάνει πιο συχνές η κλιματική υπερθέρμανση. Τέλος, η Libération: «Γουαδελούπη: αυτή η μετάλλαξη δεν λυπάται κανέναν». Αποστολή της εφημερίδας στη Γουαδελούπη δείχνει ένα νησί που μετρά τις πληγές του: τα επείγοντα στα νοσοκομεία είναι στα όριά τους, οι ΜΕΘ είναι γεμάτε, τα νεκροτομεία και τα γραφεία τελετών κορεσμένα.

Documento Newsletter