Διεθνής Τύπος: Δολοφονήθηκε στο σπίτι του ο πρόεδρος της Αϊτής – Απόπειρα δολοφονίας Ολλανδού δημοσιογράφου

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει για τη δολοφονία του προέδρου στην Αϊτή: «Ο πρόεδρος της Αϊτής σκοτώθηκε σε επίθεση μέσα στην οικία του». Ο θάνατος του Ζοβενέλ Μοΐζ έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης, με τις συμμορίες να αλωνίζουν στους δρόμους. Τα όπλα και η προφορά των δραστών προκαλούν υποψίες για ξένους μισθοφόρους. Για το ίδιο θέμα οι New York Times: «Η κρίση εντείνεται στην Αϊτή καθώς επιδρομείς σκοτώνουν τον πρόεδρο στο σπίτι του». Τέσσερις ύποπτοι είναι ήδη νεκροί, και άλλοι δύο έχουν συλληφθεί μετά από μάχη με την αστυνομία.

Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Μήνυση στη Google από πολιτείες για τις πρακτικές του App Store». Η καινούρια δικαστική διαμάχη ενάντια στον τεχνολογικό γίγαντα γίνεται για το μονοπώλιο των downloads στα κινητά που κατηγορείται ότι έχει. Τέλος, οι Financial Times: «Πλημμύρα βρώμικου χρήματος προκαλεί σχέδια στις Βρυξέλλες για υπηρεσία αντιμετώπισης του ξεπλύματος». Ο ρόλος της νέας υπηρεσίας θα είναι να ελέγχει τις συναλλαγές ανάμεσα στις χώρες. Θα έχει εξουσίες που θα της επιτρέπουν να επιβάλλει πρόστιμα, ενώ θα αυστηροποιηθούν οι κανόνες.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Απόγνωση για την απόπειρα δολοφονίας σε δημοσιογράφο στο Άμστερνταμ». Η ΕΕ θεωρεί την επίθεση στον Πέτερ ντε Φρις, ολλανδό ερευνητικό δημοσιογράφο, μια προσβολή στις αξίες της. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει». Υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές στα εκλογικά προγράμματα για τους φόρους και την οικονομία: η Ένωση και το FDP θέλουν να ανακουφίσουν τα υψηλά εισοδήματα, το SPD και οι Πράσινοι τα μικρομεσαία. Και τέλος, η Die Welt: «Η βραχυπρόθεσμη δουλειά σώζει την γερμανική αγορά εργασίας». Άλλες χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο να φτάσουν τα προ-κρίσης επίπεδα. Η μακροπρόθεσμη εργασία παραμένει μια πρόκληση, ωστόσο.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Η κλιματική κρίση ωχριά μπροστά στο πολιτικό παιχνίδι». Ο Ζαν Καστέξ την Τρίτη απέκλεισε το ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος που θα είχε ως στόχο την συμπερίληψη της προστασίας του περιβάλλοντος στο Σύνταγμα ενώ ο Μακρόν το είχε υποσχεθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και η δεξιά πλειοψηφία στην Γερουσία δεν συμφωνούν σε μια κοινή διατύπωση πριν από ένα δημοψήφισμα. Η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Εμβολιασμοί: η επείγουσα ανάγκη για μια κινητοποίηση». Για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει πατήσει πόδι στην Γαλλία και την Ευρώπη, πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών αυτό το καλοκαίρι.

Στο πρωτοσέλιδο της Libération διαβάζουμε: «Εντγκάρ Μορέν: ’μην τα παρατάτε’». Ο κοινωνιολόγος, πολύγραφος συγγραφέας και παλιός αντιστασιακός, γιορτάζει τα 100 χρόνια του αυτή την Πέμπτη. Η εφημερίδα συνάντησε αυτόν τον αιώνιο ακτιβιστή που έγινε φιγούρα διδακτική. Τέλος, η Humanité: «Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: κάτω από το καπό μιας επανάστασης». Το τέλος των θερμικών κινητήρων δημιουργεί προκλήσεις κοινωνικές, βιομηχανικές και τεχνολογικές.

Στη Βρετανία, ο Τύπος έχει πανηγυρικά πρωτοσέλιδα για την πρόκριση της Αγγλίας στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι Times γράφουν σχετικά: «Η Αγγλία γράφει ιστορία». Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας καταφέρνουν να φτάσουν σε τελικό διεθνούς διοργάνωσης μετά από το 1966. Το τελικό σκορ του ημιτελικού με τη Δανία είναι 2-1, μετά και την παράταση. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Guardian: «Η Αγγλία ονειρεύεται». Και τώρα ο τελικός περιμένει για πρώτη φορά μετά από το 1966. Στο πρωτοσέλιδο του Independent βλέπουμε τους παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, με τίτλο: «Αυτοί που γράφουν ιστορία». Η νίκη στην παράταση φέρνει την Αγγλία για πρώτη φορά σε τελικό μετά το 1966.Τέλος, η Daily Telegraph γράφει λακωνικά: «Euro 2020: Τελικός!».

Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Ο νόμος του Σάντσεθ για την ασφάλιση θα επιτρέπει τις προσλήψεις χωρίς έλεγχο». Ο πρωθυπουργός θα αποφασίζει ποιες εταιρείες θα είναι επιλέξιμες για δημόσιες προμήθειες σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν την αποφυγή των ελέγχων διαφάνειας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Και η El País: «Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί τώρα στην Μαδρίτη και την Καταλωνία». Η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων απειλεί την ανάκαμψη του τουρισμού.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Δικαιοσύνη, η πρόκληση του Κινήματος Πέντε Αστέρων». Το κίνημα ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τις νομικές προβλέψεις, αλλιώς είναι έτοιμο να ψηφίσει κατά. Ο Ντράγκι κι η υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια δεν θα επιτρέψουν αναβολές. Η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Δικαιοσύνη, οι δήμαρχοι στην πλατεία». Η Σφραγιδοκράτορας Καρτάμπια φέρνει στο υπουργικό συμβούλιο τις τροποποιήσεις στην μεταρρύθμιση για την ποινική διαδικασία. Στη Ρώμη οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για την υπερβολική δικαστική πίεση που υφίστανται όσοι διοικούν έναν δήμο. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Να ξαναφτιαχτούν οι αυτοκινητόδρομοι και να μειωθούν τα διόδια». Το ελευθέρας έδωσε το ευρωκοινοβούλιο για την χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις υποδομές. Και τέλος η Corriere de la Sera: «Σχολεία, η κούρσα για τα εμβόλια». Το επιστημονικό συμβούλιο διχάζεται για τα εμβόλια στα παιδιά. Τα κρούσματα ξεπερνούν ξανά τα χίλια, ενώ οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο έφτασαν τους 4 εκατομμύρια.

Ετικέτες