Διεθνής Τύπος: Διχάζουν το ΝΑΤΟ οι προϋποθέσεις εισόδου – Δεξιά «εμπόδια» στον νόμο για το περιβάλλον της ΕΕ

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Διαφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Κιέβου». Προσχώρηση υπό προϋποθέσεις. Ανακούφιση στη Σουηδία για το τέλος του τουρκικού αποκλεισμού. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το ΝΑΤΟ διαφωνεί για την ένταξη της Ουκρανίας». Οι ΗΠΑ και η Γερμανία αντιτίθενται στην εγγύηση, εξακολουθούν να βλέπουν την ανάγκη για μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος Ζελένσκι αναφέρει επικριτικά ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας του. Τέλος, η Die Welt: «Η παράνομη μετανάστευση από την Ανατολική Ευρώπη ανοίγει νέους δρόμους». Τον Ιούνιο, περισσότερα από 7.000 άτομα εισήλθαν παράνομα στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το ΝΑΤΟ θέτει χρονοδιάγραμμα για το Κίεβο». Η συμμαχία επιβεβαιώνει την πρόθεση να προσφέρει μελλοντική είσοδο. Ο Ζελένσκι περιγράφει τη στάση ως ‘παράλογη’. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Χωρίς λεπτομέρειες, το ΝΑΤΟ υπόσχεται να προσθέσει την Ουκρανία κάποια στιγμή». Αντιστέκεται στις εκκλήσεις να βιαστεί, ενώ η υποστήριξη στο σχέδιο του Μπάιντεν δυσαρεστεί κάποιους συμμάχους στην Ανατολική Ευρώπη. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ελπίδες στο ΝΑΤΟ: Το Κίεβο ανησυχεί για την ‘παράλογη’ καθυστέρηση». Οι ηγέτες των μελών της συμμαχίας διαβεβαίωσαν ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ. Τέλος η Washington Post: «Ο Ζελένσκι δυσαρεστείται με το χρονοδιάγραμμα του ΝΑΤΟ». Η συμμαχία λέει ότι το Κίεβο μπορεί να εισέλθει όταν ‘πληρωθούν οι προϋποθέσεις’.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ηλύσια, ζώνη χωρίς κοινωνικά δικαιώματα». Η εφημερίδα αποκαλύπτει τις καταγγελίες των μισθωτών στο παλάτι για μια βάρβαρη μεταχείριση, ανάμεσα στο πατρονάρισμα και το «start-up nation». Διεκδικούν εγγυήσεις για την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας τους. Στη Libération διαβάζουμε: «Αποφασιστική ψήφος στην ευρωβουλή: Η πιο πράσινη μέρα (ή όχι)». Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, κείμενο-κλειδί για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, μπορεί να ξηλωθεί από τις δεξιές και τις ακροδεξιές που συνδέονται με τα αγροδιατροφικά λόμπι. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν είναι στο επίκεντρο του παιχνιδιού». Βάζοντας τέλος σε ένα χρόνο κωλυσιεργίας ο Ερντογάν δέχθηκε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τέλος, η Le Figaro: «Άνεμος δεξιάς αντίστασης ενάντια στο ευρωπαϊκό ‘πράσινο σύμφωνο’». Το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης εξετάζεται από το ευρωκοινοβούλιο αυτή την Τετάρτη επιβάλει νέους περιβαλλοντικούς κανόνες που ανησυχεί τη Δεξιά και τους αγροκαλλιεργητές.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Χρήστης εφαρμογής για ραντεβού ‘έλαβε κακοποίηση από τον σταρ του BBC’». Εκκλήσεις για να αποκαλύψει τον εαυτό του ο παρουσιαστής εν μέσω νέων καταγγελιών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Όχι επιπλέον μετρητά για αμοιβή στον δημόσιο τομέα, λέει ο Χαντ». Ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, είπε σε υπουργούς ότι δεν μπορεί να δώσει 6% αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους. Στον Independent διαβάζουμε: «Τώρα ο σταρ του BBC αντιμετωπίζει ισχυρισμούς για ‘κακοποιητικά μηνύματα’ από δεύτερο καταγγέλλοντα». Ο παρουσιαστής έστειλε απειλητικά μηνύματα σε πρόσωπο που τον προειδοποίησε ότι θα αποκαλύψει ποιος είναι, αφού γνωρίστηκαν σε εφαρμογή για ραντεβού. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο παρουσιαστής του BBC είναι αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες». Ο πρωθυπουργός προτρέπει και άλλους να εκφράσουν τις εμπειρίες τους.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το ΝΑΤΟ δεν ανοίγει για το Κίεβο, οργή του Ζελένσκι». Στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους δεν προέκυψε καμία πρόοδος για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Χάος με το ταμείο ανάκαμψης, συναγερμός στο δημόσιο ταμείο». Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζέτι λέει ότι η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί προβληματική. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ταμείο ανάκαμψης, αλλάζουν οι στόχοι». Συμφωνία ανάμεσα σε Ιταλία και ΕΕ: Για την τέταρτη δόση αλλαγές σε λέβητες, νηπιαγωγεία και κολώνες ρεύματος . Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι τώρα». Η συμμαχία θεωρεί ότι λείπουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ο Ζελένσκι κάνει λόγο για παράλογες ανησυχίες, ενώ η Μελόνι συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα κερδίζει δύο έδρες μετά το debate μεταξύ Σάντσεθ και Φεϊχό». Η Δεξιά ενισχύεται χωρίς να κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας. Και η El Mundo: «Η Ρωσία διπλασιάζει την πώληση αερίου στην Ισπανία και καθιερώνεται σαν ένας μεγάλος προμηθευτής». Το ρωσικό καύσιμο αποτελεί ήδη το 20% των εισαγωγών.