Διεθνής Τύπος: Διχασμός και αντεγκλήσεις στη Σύνοδο για το κλίμα

Διεθνής Τύπος: Διχασμός και αντεγκλήσεις στη Σύνοδο για το κλίμα

Στις ΗΠΑ, ο Τύπος φαίνεται αρκετά απαισιόδοξος για την κλιματική σύνοδο στην Γλασκώβη. Οι New York Times γράφουν: «Ρήγματα και αλληλοκατηγορίες καθώς η κλιματική σύνοδος ξεκινά». Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιζητά ενίσχυση του πετρελαίου ενώ παράλληλα ζητά μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα.  Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν κάνει έκκληση για ενότητα καθώς το χάσμα για τις κλιματικές προθεσμίες μεγαλώνει». Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για άμεση δράση την επόμενη δεκαετία, ακόμα και αν το χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών βάλει εμπόδια για οποιαδήποτε συμφωνία.  Η Washington Post κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι συνομιλίες για το κλίμα στη σύνοδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ξεκινούν με δραματικές προειδοποιήσεις». Αμφιβολίες υπάρχουν για ένα σημαντικό βήμα μπροστά, ενώ οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας είναι απόντες. Τέλος, οι Financial Times: «Ο επικεφαλής της Barclay’s καλείται να παραιτηθεί μετά την έρευνα για την υπόθεση Έπστιν». Ο Τζες Στάλι ερευνάται για τις σχέσεις που είχε με τον Τζέφρι Έπστιν και τα κυκλώματα σωματεμπορίας που εμπλεκόταν. Ο τραπεζίτης αναμένεται να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Στη Βρετανία, η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε την εμφάνισή της μέσω βίντεο, καλώντας τους ηγέτες να δράσουν άμεσα για το περιβάλλον. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Σταθείτε ψηλότερα από την πολιτική για χάρη των παιδιών μας». Η βασίλισσα Ελισάβετ, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία της, παρότρυνε τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν άμεσα μέτρα για να αναχαιτίσουν την κλιματική αλλαγή «για χάρη των παιδιών και των εγγονιών μας», αφού «κανείς από εμάς δε θα ζήσει για πάντα». Στους Times διαβάζουμε: «Απαντήστε το κάλεσμα των μελλοντικών γενεών, παροτρύνει η Βασίλισσα». Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μια συγκινητική απεύθυνση στους ηγέτες για το κλίμα, με προσωπικούς τόνους για τον αείμνηστο σύζυγό της και τις προσπάθειές του για το περιβάλλον. Ο Guardian έχει κύριο τίτλο: «Cop26: οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφωνούν για τη διάσωση των δασών». Η διακήρυξη των ηγετών στοχεύει στην μείωση των εκπομπών άνθρακα, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν παλιότερες, κοστοβόρες, αποτυχίες. Τέλος, ο Independent: «Σταματήστε να παριστάνετε ότι παίρνετε το μέλλον μας στα σοβαρά, λένε ακτιβιστές νέοι». Ανάμεσα σε άλλους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ, που πήρε μέρος στις συγκεντρώσεις ακτιβιστών στη Γλασκώβη.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Μπόρις Τζόνσον: είμαστε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα». 120 ηγέτες χωρών στη Σύνοδο για το κλίμα. Ο Μπάιντεν λέει πως οι ΗΠΑ είναι και πάλι στο τραπέζι των διεθνών εξελίξεων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Σκάβουμε τους λάκκους μας». Το κλίμα είναι τεταμένο από κάθε άποψη. Η Σύνοδος της Γλασκώβης, που υποτίθεται θα φέρει λύσεις στην μάχη ενάντια στην παγκόσμια υπερθέρμανση, ξεκινά με απογοητεύσεις για την συνάντηση των G20. Τέλος, η Die Welt: «Τζόνσον: είμαστε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα». Ο βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε για αδράνεια τις χώρες που συγκεντρώθηκαν για την κλιματική σύνοδο. Η καγκελάριος Μέρκελ καλεί για σταδιακή εξάλειψη της ενέργειας που παράγεται από άνθρακα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η ανισότητα γίνεται χρόνια στην Ισπανία μετά από ενάμιση χρόνο κορονοϊού». Η πανδημία δεν αφήνει τις πληγές που άνοιξαν από την Μεγάλη Ύφεση να κλείσουν, αναφέρει η εφημερίδα. Και η El Mundo: «Η απουσία της Κίνας αφήνει την σύνοδο για το κλίμα μουδιασμένη». Ο Σι Τζινπίνγκ περιορίστηκε στο να στείλει ένα μήνυμα στο οποίο ζητούσε να επιμηκυνθεί το χρονικό όριο της περιβαλλοντικής ουδετερότητας μέχρι το 2060. Επίσης, η Ινδία ανακοίνωσε στη Γλασκώβη ότι θα εξαλείψει τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2070,  ενώ ζητάει παραπάνω χρηματοδότηση για να το επιτύχει.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι μεγάλοι είμαστε εμείς». Η σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έδωσε το παρών στη συγκέντρωση στη Γλασκώβη, όπου γίνεται η σύνοδος για το κλίμα, ασκώντας έμμεση πίεση στους ηγέτες να πάρουν σοβαρά τις αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον. Στην La Stampa διαβάζουμε: «Το ινδικό ρήγμα για το κλίμα». Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, είπε ότι η χώρα του θα εξαλείψει τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2070. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Κορονοϊός, τρίτη δόση για όλους». Αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου θα είναι διαθέσιμη μέσα στον Δεκέμβριο για του πολίτες άνω των 50, ενώ θα είναι υποχρεωτική για τους καθηγητές. Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της κατάστασης ανάγκης μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Η πίεση του Ντράγκι για το κλίμα». Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι λεφτά υπάρχουν, και ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν γρήγορα και με σύνεση. Όμως, οι ανεπτυγμένες χώρες είναι διχασμένες.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Δίκη της 13ης Νοεμβρίου: Τι να πεις; Τι να γράψεις; Τι να δείξεις;». Για πέντε εβδομάδες, περισσότεροι από 300 άνθρωποι πέρασαν από το δικαστήριο για να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015. Η Δικαιοσύνη έδειξε μετριοπάθεια, επιλέγοντας προσεκτικά ποιες εικόνες και έγγραφα θα δουν το φως της δημοσιότητας. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Το δημόσιο νοσοκομείο στο χείλος της κατάρρευσης». Οι κλίνες που σταματούν να λειτουργούν αυξάνονται, ενώ υπάρχει έλλειψη σε υγειονομικό προσωπικό. Η κρίση υπήρχε και πριν την πανδημία, επιδεινώθηκε όμως την εποχή του κορονοϊού. Η Libération έχει σήμερα τίτλο: «Τεχνητή γονιμοποίηση: σπέρμα σε έλλειψη». Η ζήτηση των δωρεών είναι σε μεγάλη άνοδο μετά την επέκταση της τεχνητής γονιμοποίησης. Η εφημερίδα παραθέτει μαρτυρίες δωρητών που ήρθαν αντιμέτωποι με το νέο πλαίσιο του νόμου για την πρόσβαση στην γονεϊκότητα. Τέλος, η Humanité: «Το εργοστάσιο αερίου των αγορών άνθρακα». Η σύνοδος για το κλίμα COP26 ξεκίνησε τις εργασίες της την περασμένη Κυριακή. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τα μέσα επίτευξης της περιβαλλοντικής ουδετερότητας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter