Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Όλο και πιο διχασμένη η Ευρώπη μπροστά στο μεταναστευτικό πρόβλημα». Δέκα χώρες προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την οικοδόμηση τειχών με αγκαθωτό σύρμα στα σύνορα της ΕΕ. Επίσης, οι εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, η οποία κατηγορείται ότι δεν κάνει αρκετά για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Προεδρικές εκλογές: η κούρσα για τις υπογραφές ξεκίνησε». Οι υποψήφιοι στις εκλογές της 10ης Απριλίου το επόμενο έτος πρέπει να βρουν και να παρουσιάσουν 500 υπογραφές από εκλεγμένους αξιωματούχους που εγκρίνουν την υποψηφιότητά τους. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Κλίμα ρεβάνς για την ατομική ενέργεια». Με τους στόχους της περιβαλλοντικής ουδετερότητας των οικονομιών στον πυρήνα της κλιματικής συνόδου COP 26, που ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή, οι υπερασπιστές της ατομικής ενέργειας –με την ενθάρρυνση του Μακρόν-, ξαναβρίσκουν τη φωνή τους. Τέλος, η Humanité: «Γιατί ο βασιλιάς του Μαρόκου θέλει να φιμώσει την Ουμανιτέ». Το Ραμπάτ σέρνει την εφημερίδα στα δικαστήρια για να σιωπήσει τη φωνή της, μετά τα άρθρα για το σύστημα κυβερνο-κατασκοπείας Pegasus.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπάιντεν μειώνει τους στόχους καθώς το κόμμα είναι κοντά σε συμφωνία». Ο Μπάιντεν συναντιέται με σημαντικούς κεντρώους Δημοκρατικούς, όπως ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Τσακ Σούμερ για να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης Medicare. Επίσης, μελετάται το ενδεχόμενο φορολόγησης των μη πραγματοποιηθέντων κερδών των δισεκατομμυριούχων για την χρηματοδότηση του σχεδίου ανοικοδόμησης των υποδομών. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Η έλλειψη πρωτοκόλλων ασφαλείας έδωσαν τροφή για μίσος και βία στην Ινδία». Το Facebook έθεσε ως προτεραιότητα την προστασία στις ΗΠΑ, αφήνοντας άλλες χώρες ευάλωτες, δείχνουν έγγραφα. Οι Financial Times έχουν σήμερα τίτλο: «Η Πολωνία λέει στις Βρυξέλλες να σταματήσει τις απειλές καθώς η ένταση κλιμακώνεται». Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι λέει ότι η ΕΕ κάνει προτάσεις στην Πολωνία «με το όπλο στον κρόταφο». Αν και το “Polexit” αποκλείεται σαν ενδεχόμενο, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων. Τέλος, οι New York Times: «Η Ρωσία επανεκκινεί τις κυβερνοεπιθέσεις παρά τις αντιδράσεις». Η Ρωσία προσπάθησε να χακάρει χιλιάδες υπολογιστές σε κυβερνητικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και δεξαμενές σκέψεως, ανακοίνωσαν ειδικοί της κυβερνοασφάλειας και αξιωματούχοι της Microsoft.
Στη Βρετανία, ο Σουνάκ δέχεται κριτική για τις εξαγγελίες του προγράμματος δαπανών ‘Level up’. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο υπουργός Οικονομικών κατηγορείται για ‘μεταξωτές κορδέλες’ σχετικά με τις υποσχέσεις για χρήματα στον προϋπολογισμό». Ο Ρίσι Σουνάκ παραδέχεται ότι μόνο το 20% του προγράμματος δαπανών είναι καινούρια χρήματα. Στους Times διαβάζουμε: «Περισσότερα δισεκατομμύρια για το NHS για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένεση ρευστότητας £6 δις για να επιταχύνει τις εξετάσεις και να μειώσει την αναμονή για χειρουργείο. Ο Independent έχει τίτλο: «Τα εκατομμύρια του προγράμματος δαπανών θα πάνε σε εκλογικές περιφέρειες υπουργών». Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι περιφέρειες επτά υπουργών έχουν πάρει προτεραιότητα στην λήψη των κονδυλίων για επενδύσεις ανάπτυξης. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τα κρούσματα θα υποχωρήσουν τον χειμώνα, λένε οι ειδικοί». Τα μοντέλα προβλέψεων των επιδημιολόγων προβλέπουν μείωση των μολύνσεων το χειμώνα.
Στην Γερμανία, αντιδράσεις προκάλεσε η πρόκληση του Ερντογάν, που απείλησε με απέλαση δέκα πρέσβεις. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να αντιπαρατεθούν με τον Ερντογάν». Σάλο έχει προσκαλέσει η κίνηση του τούρκου προέδρου σχετικά με τους πρέσβεις. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Ερντογάν σνομπάρει τη Δύση». Πολιτικοί από όλα τα κόμματα επικρίνουν την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ότι δέκα πρέσβεις θα απελαθούν από την χώρα. Πολλοί μιλούν για «απίστευτη κλιμάκωση στην εξωτερική πολιτική». Τέλος, σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Die Welt: «Αμφιβάλλω, άρα σκέφτομαι, άρα υπάρχω». Ένα ιστορικό φεστιβάλ βιβλίου στην Φρανκφούρτη έδωσε το βραβείο για την Ειρήνη στην Τσίτσι Ντανγκαρέμπγκα, συγγραφέα και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με καταγωγή από την Ζιμπάμπουε, είναι η πρώτη αφρικανικής καταγωγής συγγραφέας που δέχεται το βραβείο αυτό.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι αυτόνομες κοινότητες απολύουν τουλάχιστον 21.000 υγειονομικούς». Η μείωση του κινδύνου του κορονοϊού επιταχύνει την απόλυση των επαγγελματιών στην Υγεία που προσελήφθησαν για να ενισχύσουν το σύστημα τον καιρό της πανδημίας. Η εφημερίδα υπολογίζει το πλεονάζον προσωπικό σε τουλάχιστον 80.000 εργαζόμενους. Και η El Mundo: «Ο Κασάδο διατηρεί την πλειοψηφία και ο Σάντσεθ μένει στάσιμος λόγω Ντίαθ». Η εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση στην οποία το Λαϊκό κόμμα του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί το προβάδισμα με 129 έδρες, ενώ αναφέρει ότι μπορεί να κυβερνήσει μαζί με το ακροδεξιό Vox που λαμβάνει 47 έδρες.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Συντάξεις, ναι τις Λέγκας στη μεταρρύθμιση του Ντράγκι, όχι από τα συνδικάτα». Η κυβέρνηση θεωρεί αναπόφευκτη την σταδιακή επιστροφή στη ρύθμιση Φορνέρο για τις συντάξεις, που προβλέπει σύνταξη στα 65 , αλλά στο μεταξύ συμβιβάζεται με την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Διαδήλωση κατά των υγειονομικών διαβατηρίων, έρευνες για νεοναζί». Σκληρή γραμμή του εισαγγελέα του Μιλάνο για τις διαμαρτυρίες του περασμένου Σαββάτου. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Φόροι, κίνδυνος αναβολής για τις μειώσεις». Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την γραμμή για τις συντάξεις και παίρνει το χρόνο της για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Δυσκολίες με το φόρο εισοδήματος». Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο αλλαγών. Παράλληλα, καθιερώνονται λιγότεροι έλεγχοι σε όσους αρνούνται να εργαστούν.