Διεθνής Τύπος: Διψήφιες αυξήσεις κέρδισαν τα σωματεία στις ΗΠΑ – Διπλωματικά παιχνίδια στο πληγωμένο Μαρόκο

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Τα σωματεία επιδεικνύουν τη νέα δύναμή τους για να πάρουν γενναίες αυξήσεις σε σημαντικές βιομηχανίες». Αεροπορικές εταιρείες, μεταφορικές και λιμάνια συμφώνησαν να δώσουν διψήφιες αυξήσεις, ενώ μένει να ιδωθεί αν θα γίνει το ίδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Κίνα χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να διαδίδει ψέματα για τη φωτιά στις ΗΠΑ». Παραπληροφόρηση για το Μάουι, ενώ οι κεκαλυμμένες εκστρατείες δείχνουν νέα τακτική απέναντι στη Δύση. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Τρόμος από το σεισμό: Ο απολογισμός των νεκρών στο Μαρόκο φτάνει τους 2.700». Η χώρα του Μαγκρέμπ κάνει αγώνα με το χρόνο για τη διάσωση των επιζώντων. Τέλος η Washington Post: «Το ενημερωμένο εμβόλιο για τον κορονοϊό έρχεται». Ο FDA εγκρίνει τη δόση, το CDC έπεται. Η νέα δόση θα φτάσει πριν τις εποχιακές ασθένειες.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η ανθρωπιστική βοήθεια όμηρος του διπλωματικού παιγνίου». Στο Μαρόκο, ο απολογισμός μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Παρόλα αυτά, το βασίλειο κάνει διαλογή στη διεθνή βοήθεια ανάλογα με τις συμμαχίες του. Στη Libération διαβάζουμε: «Εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά: η έκκληση για νομιμοποίηση». Βουλευτές από όλα σχεδόν τα κόμματα υπογράφουν μια έκκληση για νομιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς χαρτιά λίγες μέρες πριν την ψήφιση του νόμου για τη μετανάστευση, με στόχο την πίεση στην κυβέρνηση. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Σεισμός: το Μαρόκο αντιμέτωπο με την κλίμακα της τραγωδίας». Μια αγωνιώδης προσπάθεια για επιζώντες, βιαστικές ταφές: στο κέντρο της χώρας οι Μαροκινοί έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του σεισμού που άφησε περισσότερους από 2.100 νεκρούς. Τέλος, η Le Figaro: «Άρθρο 49.3, λογοκρισία: τα άγνωστα της κοινοβουλευτικής επανέναρξης». Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πολλές φορές ακόμα το άρθρο του Συντάγματος που της επιτρέπει να περνά νομοσχέδια άνευ της ψήφου της Βουλής. Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση αναμένεται να είναι το σημείο καμπής στη σχέση του Μακρόν με τους Ρεπουμπλικάνους.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ουκρανία προτρέπει την παράδοση των πυραύλων κρουζ Taurus». Η υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, ξανά στο Κίεβο. Ανακατάληψη γεωτρήσεων στη θάλασσα ανοιχτά της Κριμαίας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ξεκινά η διεθνής βοήθεια στο Μαρόκο». Την τρίτη ημέρα μετά τον σεισμό, εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Η χώρα δέχεται τώρα υποστήριξη, αλλά όχι από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Τέλος, η Die Welt: «Ο δολοφόνος του Tiergarten μπορεί να απελευθερωθεί μέσω συμφωνίας». Το Κρεμλίνο φαίνεται ότι είναι έτοιμο να απελευθερώσει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Γκέρσκοβιτς από τη φυλακή ως αντάλλαγμα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μία στις τρεις γυναίκες χειρουργοί έχουν δεχτεί επίθεση από ένα συνάδελφο». Έντεκα από αυτές έχουν δηλώσει βιασμό σε έκθεση που συγκλονίζει το χώρο. Ο Guardian έχει τίτλο: «NHS: συναγερμός για την έξοδο των φοιτητών ιατρικής». Το ένα τρίτο των νέων ιατρών σχεδιάζει να φύγει από το NHS εντός δύο ετών από την αποφοίτησή του. Στον Independent διαβάζουμε: «’Δεν είμαι κινέζος πράκτορας λέει ερευνητής που συνδέεται με κορυφαίους βουλευτές». Ο κοινοβουλευτικός βοηθός αντικρούει τις κατηγορίες για κατασκοπία υπέρ της Κίνας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Βρετανία ‘δεν μπορεί να κόψει τους δεσμούς με την Κίνα, παρά την υπόθεση κατασκοπίας’». Η εξάρτηση από το Πεκίνο για να φτάσει στο μηδέν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η σχέση με την Κίνα, εκτιμούν ο Σούνακ και η Μπάντενοκ.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τα στοιχεία της ΕΕ: το ΑΕΠ παγώνει τη στήριξη». Οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της οικονομίας, εκτιμά η εφημερίδα. Η Γερμανία σε ύφεση, αλλά υποφέρει περισσότερο από την Ιταλία, που θα δει ανάπτυξη 0,9%. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η πτώση». Ο Πολ Πογκμπά, ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, βρίσκεται θετικός σε τεστοστερόνη και κινδυνεύει να αποκλειστεί από τα γήπεδα για τέσσερα χρόνια. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ανάπτυξη, η ΕΕ μειώνει τις εκτιμήσεις». Η γερμανική υποχώρηση έχει αντίκτυπο στις οικονομίες της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ιταλία θα είναι στο +0,8% το 2024. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ανάπτυξη, η Ιταλία φρενάρει». Οι Βρυξέλλες κόβει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της χώρας, μπλοκάρει η τρίτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Diada χάνει τη δυναμικότητά της εν μέσω διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση». Η διαδήλωση συγκέντρωσε 115.000 άτομα, το χειρότερο ρεκόρ των τελευταίων ετών. Και η El Mundo: «Η Diada προτρέπει τον Πουτζντεμόν να ξεκινήσει δημοψήφισμα». Η αυτονομιστική κινητοποίηση ξεφουσκώνει και παραδίδεται στον καταλανό αυτοεξόριστο πολιτικό για να αναβιώσει χάρη στη διαπραγμάτευση του, σχολιάζει η εφημερίδα.

Ετικέτες