Διεθνής Τύπος: Διπλωματικός πυρετός με φόντο την ανθρωπιστική παύση στη Γάζα – Ο ρόλος του Μπλίνκεν

Διεθνής Τύπος: Διπλωματικός πυρετός με φόντο την ανθρωπιστική παύση στη Γάζα – Ο ρόλος του Μπλίνκεν

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Μπλίνκεν μεταβαίνει στο Ισραήλ για να πιέσει σχετικά με τις ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο». Ο υπουργός Εξωτερικών θα κάνει μια σειρά από συναντήσεις με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ θα κάνει και μια στάση στην Ιορδανία. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Στρατεύματα περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας ενώ οι αντιδράσεις για το Ισραήλ μεγαλώνουν». Ο Νετανιάχου υπερασπίζεται τα αεροπορικά χτυπήματα τα οποία μια υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι ίσως να αποτελούν έγκλημα πολέμου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Περιορισμοί της τεχνητής νοημοσύνης: Οι εταιρείες προσέρχονται σε σύμφωνο για την ασφάλεια». Κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, όπως η OpenAI, Meta, Google Deep Mind και Microsoft, συμφωνούν να επιτρέψουν τις κυβερνήσεις να ελέγξουν τα προγράμματά τους. Τέλος η Washington Post: «Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται ενώ η εισβολή του Ισραήλ επεκτείνεται». Τα στρατεύματα προωθούνται προς την πόλη της Γάζας, ενώ η χερσαία επίθεση θέτει νέους κινδύνους για τους αμάχους.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «O καιρός των καταιγίδων». Μετά τη Σελίν, η καταιγίδα Σιαράν χτυπά τη Γαλλία, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τη διακοπή ρεύματος σε σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Η καταιγίδα Ντομίνγκος αναμένεται να πλήξει τα νοτιοδυτικά της χώρας το Σάββατο. Στη Libération διαβάζουμε: «Καταιγίδα Σιαράν: πώς αποφεύχθηκε το χειρότερο». Οι βίαιοι άνεμοι που χτύπησαν τα βορειο-δυτικά της Γαλλίας, αφήνοντας πίσω δύο νεκρούς, και προκάλεσαν διακοπές ρεύματος. Οι ζημιές θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε ένα σύστημα πρόβλεψης αποτελεσματικό. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στη Γάζα, το Ισραήλ στην παγίδα της Χαμάς». Το Ισραήλ δικαιολογεί το χτύπημα στη Τζαμπαλίγια λέγοντας ότι υπήρχε διοικητής της Χαμάς σε υπόγειο καταφύγιο κάτω από τον προσφυγικό καταυλισμό. Τέλος, η Le Figaro: «Το γαλλικό ποδόσφαιρο ασθενεί από ενδημική βία». Κάθε εβδομάδα το ποδόσφαιρο υποφέρει από ένα κρούσμα οπαδικής βίας κάνοντας ένα κομμάτι του κοινού να αποστρέφεται τον «βασιλιά» τον σπορ.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Χάμπεκ προειδοποιεί για αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γερμανία». «Δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή σε καμία μορφή». Το CDU θέλει να αναστείλει τη μεταρρύθμιση της πολιτογράφησης μεταναστών. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ ζητούν κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ». Ο Μπάιντεν προτρέπει τον Νετανιάχου να κάνει παραχωρήσεις για να βοηθηθεί ο λαός της Γάζας. Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί επίσης το Ιράν και τη Χεζμπολάχ πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν. Τέλος, η Die Welt: «Η πράσινη ηγεσία ωθεί την αλλαγή πορείας στη μετανάστευση». Ο Χάμπεκ κάνει μια κήρυξη πολέμου σε ξένους αντισημίτες.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι κανείς δε θα χρειάζεται να δουλεύει, λέει ο Μασκ». Ο Σούνακ συνομιλεί με τον δισεκατομμυριούχο, ενώ ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με «την πιο διασπαστική δύναμη της ανθρώπινης ιστορίας». Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να ελέγξουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, λέει ο Σούνακ στο συνέδριο». Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι οι συνομιλίες στο Bletchley Park «θα γείρουν τις ισορροπίες υπέρ της ανθρωπότητας». Στον Independent διαβάζουμε: «Η Βρετανία σαρώθηκε από ανέμους 104 μιλίων την ώρα». Η καταιγίδα Σιαράν προκαλεί χάος στις μετακινήσεις και σοβαρές πλημμύρες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Μασκ λέει στον Σούνακ ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει την εργασία». Ο δισεκατομμυριούχος κάνει εκκλήσεις για μειώσεις φόρου που θα βοηθήσουν τις νέες επιχειρήσεις.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Junts, η επενδυτική επιχείρηση πιέζεται με την καθυστέρηση του συμφώνου αμνηστίας ». Η διαπραγμάτευση σταματά σε σημείο των άρθρων του νομοσχεδίου. Η συμφωνία PSOE-ERC προβλέπει διαγραφή χρεών και μεταβίβαση του μετρό (Rodalies). Και η El Mundo: «Ο Πουτζντεμόν επιδεικνύει τη δύναμή του στο Σοσιαλιστικό κόμμα και απομακρύνεται ξανά από τις διαπραγματεύσεις». Απειλεί τα σχέδια για σχηματισμό κυβέρνησης με τον Σάντσεθ βρίσκοντας νέες διαφωνίες σχετικά με την αμνηστία.

Documento Newsletter