Διεθνής Τύπος: Διώκονται συνδικαλιστές στη Γαλλία μετά τις διαδηλώσεις – Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Διεθνής Τύπος: Διώκονται συνδικαλιστές στη Γαλλία μετά τις διαδηλώσεις – Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Διώκονται 1000 συνδικαλιστές: στόχος όλη η CGT». Ο γενικός γραμματέας, Σεμπαστιάν Μονεσπλιέ, έχει κληθεί αυτή την Τετάρτη στη χωροφυλακή. Σαν αυτόν, εκατοντάδες συνδικαλιστές έχουν κληθεί για απολογία επειδή εναντιώθηκαν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Στη Libération διαβάζουμε: «Ακροδεξιά: Η δημοσκόπηση που τρομάζει». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε αποκλειστικά για την εφημερίδα, η δημοφιλία της Μαρίν Λεπέν έχει αυξηθεί κατά 10 μονάδες σε λιγότερο από δύο χρόνια: 37% των Γάλλων έχουν καλή γνώμη γι αυτήν. Απέναντι σε αυτή την απειλή, αναδύονται πρωτοβουλίες στην Αριστερά. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η ‘Françafrique’ έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό». Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά σχολιάζει την κατάσταση στις χώρες του Σαχέλ που υφίστανται απανωτά πραξικοπήματα. Τέλος, η Le Figaro: «Έλλειψη φαρμάκων: γιατί πρόκειται να διαρκέσει». Ενώ οι δυσκολίες δεν παύουν να χειροτερεύουν εδώ και μήνες, η επίδοση της Μπορν δεν πείθει ούτε τις βιομηχανίες, ούτε τους φαρμακοποιούς, ούτε τους ασθενείς.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Μερτς επαινεί τον Ζέντερ για τη διαχείριση κρίσεων». Η κρίση βαθαίνει στη συντηρητική παράταξη της Γερμανίας μετά το φυλλάδιο με αντισημιτικά σχόλια από τον εταίρο του Μάρκους Ζέντερ στο κρατίδιο της Βαυαρίας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Κίεβο αντικαθιστά υπουργό Άμυνας». Μετά από πολλά σκάνδαλα, ο Ολέκσι Ρέζνικοφ υποβάλλει την παραίτησή του. Διάδοχός του θα είναι ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει σημαντικές θέσεις στην Ουκρανία. Τέλος, η Die Welt: «Το Κίεβο αναφέρει επιτυχίες στα ανατολικά και τα νότια». Σημαντική πρόοδος στην αντεπίθεση, εκτιμά η εφημερίδα, ενώ ο υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ υπέβαλε την παραίτησή του. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Ουκρανία προσπαθεί να κερδίσει έδαφος μετά το σπάσιμο των ρωσικών γραμμών». Οι ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να διαρρήξουν τις ρωσικές οχυρώσεις στα νότια της χώρας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Πούτιν θα φιλοξενήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας προς αναζήτηση όπλων». Αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Σιτηρά Ουκρανίας: Ο Ερντογάν βλέπει ελπίδα για συμφωνία». Ο τούρκος πρόεδρος συζήτησε με το ρώσο ομόλογό του την πιθανότητα αναβίωσης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας. Τέλος η Washington Post: «Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αποχωρεί». Ο Ζελένσκι υποκύπτει στις πιέσεις της Δύσης για περισσότερη διαφάνεια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Τόρις έχουν βάλει τραυμοπλάστ στο επικίνδυνο τσιμέντο». Οι ελεγκτικές αρχές λένε ότι τα σχολεία παραμελήθηκαν για πάρα πολύ χρόνο, ενώ οι υπουργοί κατηγορούν τα δημοτικά συμβούλια. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Σούνακ υπό πίεση για τη χρηματοδότηση των σχολείων καθώς η κρίση του τσιμέντου μεγαλώνει». Η υπουργός Παιδείας, Τζίλιαν Κίγκαν, αναγκάζεται να απολογηθεί δημόσια. Στον Independent διαβάζουμε έναν σκωπτικό τίτλο: «Ο άτρωτος από τσιμέντο πρωθυπουργός αγνόησε τον κρίσιμο κίνδυνο για τις ζωές των παιδιών». Παράλληλα, ο Σούνακ βρίσκεται υπό πίεση μετά τη χυδαία αποστροφή του λόγου τής υπουργού Παιδείας σε τηλεοπτική προβολή, ότι όλοι κάθονταν… στον πισινό τους και δεν έκαναν τίποτα για τα σχολεία. Τέλος, η Daily Telegraph: «O Κιμ Τζονγκ Ουν ‘θα ταξιδέψει στη Ρωσία’ για να υπογράψει συμφωνία για όπλα με τον Πούτιν». Οι δύο ηγέτες επιθυμούν την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σουπερμπόνους για λίγους». Ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να έχει έλλειμμα της τάξης του 3,7%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κάνει περικοπές για να μην έρθει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Εμείς στις ράγες, σκλάβοι της βιασύνης». Οι σιδηροδρομικοί βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους, μετά το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε πέντε συναδέλφους τους. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γιατροί, έρχονται οι αυξήσεις». Αυξήσεις μέχρι 290 ευρώ, ενώ μελετώνται και άλλα μέτρα ελάφρυνσης του φόρτου στα νοσοκομεία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Καμιά συμφωνία για σιτηρά». Πούτιν: συμφωνία μόνο αν η Δύση σταματήσει τις κυρώσεις. Κίεβο: αδύνατες οι διαπραγματεύσεις.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ντίαθ και ο Πουτζντεμόν κάνουν διάλογο για την διερευνητική εντολή του Σάντσεθ». Οι δύο αρχηγοί συμφωνούν στις Βρυξέλλες να εξερευνήσουν λύσεις για μια έξοδο από την υπόθεση της δίωξης για το δημοψήφισμα στην Καταλωνία, ενώ ο Σάντσεθ θέλει να αλλάξει σελίδα στην Καταλωνία. Και η El Mundo: «Η αντιπρόεδρος αποκαθιστά τον Πουτζντεμόν πριν την αμνηστία». Η εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία με τους δύο πολιτικούς, σχολιάζοντας ότι απονομιμοποιείται το κράτος.

 

Documento Newsletter