Διεθνής Τύπος: Δημοψήφισμα στα κατεχόμενα της Ουκρανίας για προσάρτηση στη Ρωσία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Ρωσία, χαμένη στο πεδίο της μάχης, θα στήσει ψήφο για την προσάρτηση εδαφών». Αξιωματούχοι στα εδάφη της Ουκρανίας υπό ρωσική κατοχή προωθούν σχέδια για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών στα ανατολικά και τα νότια της χώρας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η ώθηση για προσάρτηση στην Ουκρανία σηματοδοτεί κλιμάκωση». Τέσσερις περιοχές σχεδιάζουν να ψηφίσουν για την προσάρτηση στη Ρωσία ενώ η κίνηση δίνει την αφορμή που χρειαζόταν ο Πούτιν να υπερασπιστεί τις διαφιλονικούμενες περιοχές. Στους Financial Times διαβάζουμε: «To NATO φοβάται για κλιμάκωση στην Ουκρανία καθώς το Κρεμλίνο κινείται για την προσάρτηση εδαφών». Τα κατεχόμενα εδάφη θα ψηφίσουν για το αν θέλουν να γίνουν μέρος της Ρωσίας. Παράλληλα, η γενική επιστράτευση φαίνεται ως ένα πιθανό ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Τρας θα κόψει το τέλος χαρτοσήμου στην προσπάθεια για ευημερία». Η πρωθυπουργός πιστεύει ότι μέσω μιας ευημερούσας αγοράς ακινήτων θα έρθει η ανάπτυξη. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Μπάιντεν απορρίπτει τον εναγκαλισμό της πρωθυπουργού με τις φορολογικές πολιτικές του Ρίγκαν». Η παρέμβαση του προέδρου έρχεται πριν την αποκάλυψη του σχεδίου της βρετανικήςκυβέρνησης για περικοπές στις τιμές ενέργειας για τις επιχειρήσεις.  Στον Independent διαβάζουμε: «Τρας και Μπάιντεν συγκρούονται για τους φόρους στους πλουσίους». Ο αμερικανός πρόεδρος επικρίνει την οικονομική πολιτική της «ροής προς τα κάτω» (trickle- down economics) πριν από τη συνάντηση με την πρωθυπουργό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Πούτιν αναμένεται να διακηρύξει κατεχόμενο έδαφος ως μέρος της Ρωσίας». Η Μόσχα αναμένεται να διεξάγει δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία». Απειλή από τη Μόσχα για πυρηνικά χτυπήματα σε αντεπίθεση, πράγμα που ο καγκελάριος Σολτς βρίσκει απαράδεκτο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ σχεδιάζουν δημοψηφίσματα». Τα δημοψηφίσματα πρόκειται να διεξαχθούν γρήγορα σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απαιτεί την επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών. Τέλος, η Die Welt: «Η Uniper πρόκειται να εθνικοποιηθεί – θα ανατραπεί η εισφορά αερίου;». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα ότι θα αναλάβει την πλειοψηφία στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αερίου της Γερμανίας. Το υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί τώρα τη νομιμότητα της εισφοράς.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ο Πούτιν προκαλεί τον κόσμο με μια ψηφοφορία- φάρσα». Στην Ουκρανία, στις κατεχόμενες περιοχές από τους Ρώσους, θα γίνει δημοψήφισμα για την προσάρτηση του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «H τελευταία τρέλα του Πούτιν». Δημοψήφισμα για την προσάρτηση στη Ρωσία των ανατολικών και νότιων εδαφών της Ουκρανίας. Επίσης, ο ρώσος πρόεδρος θέλει γενική επιστράτευση. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ουκρανία, ο πυρηνικός εφιάλτης». Ο Πούτιν είναι έτοιμος να προσαρτήσει τις κατεχόμενες περιοχές, ενώ μπορεί να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα για τα ατομικά όπλα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πούτιν, το όπλο των δημοψηφισμάτων». Διαβουλεύσεις μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου. Οι φιλορώσοι προτρέπουν για ψήφο υπέρ της προσάρτησης του Ντονμπάς στη Μόσχα. Ευρώπη και ΗΠΑ θεωρούν τη διαδικασία φάρσα

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Διεθνής ημέρα ειρήνης: Στοπ στα πυρηνικά όπλα». Είκοσι φωνές καλούν μέσα από την εφημερίδα για τον πυρηνικό αφοπλισμό, καθώς η πυρηνική απειλή πλησιάζει στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Libération διαβάζουμε: «Σεξουαλικές και σεξιστικές επιθέσεις στην πολιτική: η μεγάλη ασθένεια». Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πόσο τα κόμματα της αριστεράς μένουν ανίκανα να δώσουν απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων. Στη δεξιά, η άρνηση παραμένει δυνατή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Υγεία: πώς να σώσεις ένα αφαιμαγμένο σύστημα». Με τα νοσοκομεία υπό πίεση και με ελλείψεις σε προσωπικό, ο τομέας έχει μείνει από ανάσες, λέει ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον. Τέλος, η Le Figaro: «2027: η μετά-Μακρόν εποχή ακονίζει ήδη τις φιλοδοξίες της». Στην κυβερνώσα πλειοψηφία, ήδη ο Εντουάρ Φιλίπ, ο Ζεράλ Νταρμανέν και ο Μπρουνό Λεμέρ έχουν εκφράσει την επιθυμία να αντικαταστήσουν το γάλλο πρόεδρο μετά τη θητεία του. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης προσπαθούν να πλασαριστούν για το μέλλον.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ρωσία ενθαρρύνει τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας». Η Μόσχα επιταχύνει την ψηφοφορία σε τέσσερις περιοχές για να εκφοβίσει το Κίεβο καθώς η Δούμα κινείται προς την κινητοποίηση και την κατάσταση πολέμου. Και η El Mundo: «O Πούτιν εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό εκβιασμό με την επίσπευση της προσάρτησης του Ντονμπάς». Δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στις περιοχές της Ουκρανίας υπό ρωσικό έλεγχο ενώ ο ρώσος πρόεδρος απειλεί να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις του αν η Ουκρανία προσπαθήσει να μπει σε αυτές.