Διεθνής Τύπος: Διαδηλώσεις για το υγειονομικό διαβατήριο στη Γαλλία – Συζητήσεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στη Γερμανία

Διεθνής Τύπος: Διαδηλώσεις για το υγειονομικό διαβατήριο στη Γαλλία – Συζητήσεις για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στη Γερμανία

Στη Γαλλία, το υγειονομικό διαβατήριο προκαλεί αντιδράσεις στους πολίτες. Η Libération γράφει σχετικά: «Εμβολιασμός, η άλλη κινητοποίηση». Οι 160 χιλιάδες γάλλοι που διαδήλωσαν το Σάββατο ενάντια στο πράσινο διαβατήριο ήταν δύο φορές περισσότεροι από όσους πήγαν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση την ίδια μέρα. Το όριο των 40 εκατομμυρίων εμβολιασμένων θα ξεπεραστεί αυτή την Δευτέρα. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Εμβολιασμός: ο γαλλικός διχασμός». Η χώρα φαίνεται διαιρεμένη καθώς στα βορειο-δυτικά η εμβολιαστική κάλυψη είναι μεγαλύτερη από ό,τι στα νοτιο-ανατολικά. Ξεκάθαρη είναι επίσης η διαφορά μεταξύ των αστικών κέντρων και της επαρχίας αλλά και των πλούσιων με των φτωχών δήμων. Τέλος, η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Το υγειονομικό διαβατήριο επιβάλλεται παρά τις αντιδράσεις». Μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων με μεγάλη ένταση, βουλευτές και γερουσιαστές που συγκροτούν μια μικτή επιτροπή υιοθέτησαν ένα σχέδιο νόμου.

Στη Γερμανία, η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει ανάψει. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Η Ένωση αμφισβητεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Ο υποψήφιος καγκελάριος Άρμιν Λάσετ απορρίπτει την πίεση στους ανεμβολίαστους. Ο επικεφαλής του γραφείου της καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, από την άλλη πλευρά θέλει να τους δώσει λιγότερες ελευθερίες. Επίσης, και ο ειδικός σε θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ που πρόσκειται στο SPD είναι υπέρ των προνομίων μετά τον εμβολιασμό. Η Die Welt για το ίδιο θέμα γράφει: «Οι πολιτικοί διαφωνούν στο πώς να αντιμετωπίσουν την άρνηση εμβολιασμού». Το γραφείο της καγκελαρίας θέλει περισσότερη ελευθερία στους εμβολιασμένους. Ο Άρμιν Λάσετ είναι αντίθετος με αυτή την λογική, και δεν είναι ο μόνος. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Πολιτικοί από την Ένωση διαφωνούν για τα προνόμια των εμβολιασμένων». Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της CSU, Μάρκους Ζέντερ, είναι υπέρ της αλλαγής των κανόνων της καραντίνας στην περίοδο των διακοπών.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα πέφτουν ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Οι Times γράφουν σχετικά: «Τα κρούσματα κορονοϊού μειώνονται καθώς τα εμβόλια ανατρέπουν το σκηνικό». Η Βρετανία βλέπει την πρώτη μόνιμη μείωση μετά την άρση του lockdown. Οι αρνητές των εμβολιασμών αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό από τα πανεπιστήμια. Ο Guardian για το ίδιο θέμα: «Οι νέοι καλούνται να εμβολιαστούν καθώς οι γιατροί προειδοποιούν για τις εισαγωγές στις ΜΕΘ». Η πλειονότητα όσων εισάγονται είναι ανεμβολίαστοι αλλά τα κρούσματα πέφτουν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Τα συνδικάτα πολεμούν το σχέδιο για τεστ ώστε να χαλαρώσει η ε-πινγκ-δημία». Φόβοι για χάος στους ταξιδιώτες καθώς οι επικεφαλής των εργατικών σωματείων λένε στους εργαζόμενους να αγνοήσουν την εξαίρεση. Τέλος, ο Independent: «Το νοσοκομείο που χτυπήθηκε από σκάνδαλο ακόμα δεν είναι ασφαλές, λένε οι μαίες». Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιγχαμ κατηγορήθηκε για σωρεία λαθών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, τα οποία οδήγησαν σε θανάτους βρεφών ή σε μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο σχεδιάζει να επαναφέρει την ποινή για την άμβλωση». Πρώην βουλευτές του Λαϊκού κόμματος καταγγέλλουν την 11χρονη καθυστέρηση της ψήφισης της ποινής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο νόμος για την άμβλωση που είναι σε ισχύ επιτρέπει την διαδικασία χωρίς σοβαρό ιατρικό λόγο μέσα στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης. Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η El Mundo δείχνει ότι: «Ο Σάντσεθ είναι ο ευρωπαίος ηγέτης με την μικρότερη δημοφιλία στους πολίτες του». Μόλις το 4,26% των ισπανών εμπιστεύεται τον ισπανό πρωθυπουργό.

Στην Ιταλία, διευρύνεται το φάσμα των πολιτών που πρέπει να αποκτήσουν το υγειονομικό διαβατήριο. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Το διαβατήριο ακόμα και για τους εστιάτορες». Η κυβέρνηση επιβάλλει το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους εργάζονται σε χώρους που το κοινό πρέπει να εισέλθει επιδεικνύοντας τον κωδικό QR. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα σχολεία θα γίνεται μόνο στις περιοχές που η κάλυψη είναι χαμηλή. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Εμβόλια, η έκκληση της κυβέρνησης». Οι αρχές είναι σε εγρήγορση για τις εξάρσεις σε τόπους διακοπών. Παράλληλα, μετά τις διαδηλώσεις για το πράσινο διαβατήριο, ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα είπε ότι είναι «ένα όπλο για την ελευθερία». Η La Stampa κυκλοφορεί με τίτλο: «Αναγκαστικά εμβόλια για τα παιδιά 12 ετών». Ο επικεφαλής της επιτροπή εμβολιασμού στρατηγός Φιλιουόλο λέει ότι η προσπάθεια της χώρας είναι στο τελευταίο μίλι. Παράλληλα, τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται πάλι. Τέλος, η Il Messaggero: «Απόδραση από τις φλόγες». Σε επείγουσα κατάσταση η μισή Ιταλία. Είκοσι χιλιάδες εκτάρια έχουν καεί στην Σαρδηνία.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Τα νομοσχέδια των Ρεπουμπλικάνων μάχονται τις υγειονομικές προσπάθειες». Σε όλη την χώρα Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί επικαλούνται την ατομική ελευθερία για να εναντιωθούν σε μέτρα αποτροπής της διάδοσης που καλύπτουν όλη την κοινότητα. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Τα αμερικανικά αεροπορικά χτυπήματα εντείνονται κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν». Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις στα νότια της χώρας όπου η Ταλιμπάν προσεγγίζουν την πνευματική πρωτεύουσα του κινήματός τους, Κανταχάρ. Και οι Financial Times γράφουν για την απειλή των Ταλιμπάν: «Το Αφγανιστάν δίνει εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας». Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στις περισσότερες πόλεις το σαββατοκύριακο για να σταματήσει την προέλαση των Ταλιμπάν. Τέλος, οι New York Times: «Η άρνηση των εμβολιασμών δίνει χώρο στην μετάλλαξη να αναπτυχθεί». Οι περισσότεροι εμβολιασμοί θεωρούνται το κλειδί για την αναχαίτιση του νέου κύματος.

Ετικέτες

Documento Newsletter