Διεθνής Τύπος: Δεκάδες νεκροί στη Γάζα – Ρήγμα στην ιταλική κεντροαριστερά – Πέρασε το κλιματικό σχέδιο από τη Γερουσία στις ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Δεκάδες νεκροί στη Γάζα – Ρήγμα στην ιταλική κεντροαριστερά – Πέρασε το κλιματικό σχέδιο από τη Γερουσία στις ΗΠΑ

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Ισραήλ αναλαμβάνει δράση κατά των ισλαμιστών στη Λωρίδα της Γάζας». Αεροπορικές επιδρομές σε ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης, ενώ περισσότερους από 30 νεκρούς μετρούν οι Παλαιστίνιοι». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής». Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε σοβαρή ανησυχία μετά τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στη Ζαπορίζια. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται. Τέλος, η Die Welt: «Περισσότεροι από 700 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ». Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ και η κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ υπογράφουν κατάπαυση του πυρός. Ποια στρατηγική ακολουθεί ο «μικρός αδερφός» της Χαμάς;» – αναρωτιέται η εφημερίδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το ρήγμα». H δύσκολη απόφαση του Κάρλο Καλέντα: σπάσιμο της συμφωνίας με το Δημοκρατικό κόμμα. Ο γραμματέας του ΔΚ, Ενρίκο Λέττα είπε ότι ο Καλέντα μπορεί να κάνει συμμαχία μόνο με τον εαυτό του. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Δώρο στη Δεξιά από Καλέντα και Ρέντσι». Ο Ενρίκο Λέττα παραχωρεί συνέντευξη στην εφημερίδα και δηλώνει ότι: «Εάν κερδίσουν οι Μελόνι και Σαλβίνι, θα έρθουν καταστροφικές αλλαγές στο Σύνταγμα». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο Καλέντα επανεκκινεί τον Τρίτο Πόλο». Ο αρχηγός της Δράσης έρχεται σε ρήξη με το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο γραμματέας του ΔΚ, Ενρίκο Λέττα επιμένει ότι: «Αυτό βοηθά τη Δεξιά». Διάλογος με τον Ρέντσι για κεντρώα συμμαχία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κυκλώνας Καλέντα στην κεντροαριστερά». O αρχηγός της Δράσης δήλωσε ότι είναι μια δύσκολη απόφαση το σπάσιμο της συμφωνίας με το ΔΚ αλλά «η συμμαχία αυτή είναι καταδικασμένη να χάσει». Το κόμμα της Ευρώπης+ ανέφερε ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία. Παράλληλα, ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να σχηματιστεί ο τρίτος πόλος.

Στις ΗΠΑ, oι New York Times έχουν τίτλο: «Η ψηφοφορία στη Γερουσία θέτει την κλιματική δράση σε απόσταση αναπνοής». Το σχέδιο για επενδύσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή περιέχει επίσης και προβλέψεις για αύξηση των φόρων στο μεγάλο πλούτο και μείωση του κόστους των φαρμάκων. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Νέα σύγκρουση αφήνει 31 νεκρούς στη Γάζα». Στην μεγαλύτερη σύγκρουση εδώ και έναν χρόνο, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές στη Γάζα, ενώ μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι η σύγκρουση άφησε 31 πολίτες νεκρούς. Τέλος η Washington Post: «Η Γερουσία περνάει σημαντικό νομοσχέδιο για περιβάλλον και υγεία». Η πολιτική ατζέντα του προέδρου Μπάιντεν δέχεται μεγάλη ώθηση εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι ψηφοφόροι προτρέπουν να μειωθεί ο πληθωρισμός πριν κοπούν οι φόροι». Σε δημοσκόπηση της YouGov, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα ήταν λάθος να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση των φόρων αντί στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ο Guardian έχει τίτλο: «Συναγερμός καθώς διαρροή αποκαλύπτει το σχέδιο Ράαμπ για νέα επίθεση στις εξουσίες των δικαστών». Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ εξετάζει τρόπους να μειώσει την δυνατότητα ελέγχου των κυβερνητικών αποφάσεων από τη Δικαιοσύνη. Στον Independent διαβάζουμε: «Ελπίδες για ειρήνη στη Γάζα». Μια εκεχειρία ήταν προγραμματισμένη να τεθεί σε ισχύ το βράδυ της Κυριακής μετά από συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Αγώνας ταχύτητας για την αποφυγή της κατάρρευσης του NHS το χειμώνα». Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο πρωθυπουργό για να δώσουμε λύση στην κρίση, λέει ο νέος υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Δισεκατομμυριούχοι, αυτοί οι κλιματικοί εγκληματίες». Οι εκκλήσεις για εγκράτεια σε όλο τον κόσμο καλύπτουν το πραγματικό οικολογικό μακελειό που προκαλείται από τις κοινωνικές ανισότητες και την υπερσυγκέντρωση του πλούτου. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο Πέτρο και η Μάρκες ορκίστηκαν στην Κολομβία: η Λατινική Αμερική αγκυροβολεί στα αριστερά». Η Κολομβία έγινε την Κυριακή άλλη μια χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει αριστερή κυβέρνηση. H ήπειρος επηρεάζεται τώρα από ρεύματα ριζικά διαφορετικά. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ενέργεια: ένα σχέδιο σε τρία βήματα για να περάσει ο χειμώνας». Η κυβέρνηση εξετάζει ένα σταδιακό σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια, ώστε να αποφύγει τα αναγκαστικά μέτρα. Θέτει ως στόχο την μείωση της κατανάλωσης αερίου και ρεύματος κατά 10%, προβλέπει αποζημίωση των εταιρειών που θα μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση και -ως ύστατο μέτρο- αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπών στο αέριο και το ρεύμα. Τέλος, η Le Figaro: «Η Γερμανία κινητοποιείται για να ζήσει χωρίς το ρωσικό αέριο». Αντιμέτωπη με μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, ο καγκελάριος Σολτς σκοπεύει να παρατείνει την διάρκεια λειτουργίας τριών πυρηνικών σταθμών, που θα έκλειναν στο τέλος του έτους.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H Αριστερά ανοίγει νέους δρόμους στην Κολομβία». Ο Γκουστάβο Πέτρο αναλαμβάνει την εξουσία με την υπόσχεση να φέρει ειρήνη στη χώρα καθώς και πολλές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Και η El Mundo: «H καταλανική κυβέρνηση ετοιμάζει διάταγμα για την επιβολή της καταλανικής γλώσσας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς». Οι δικηγόροι προειδοποιούν για τη «σύγκρουση» της γλωσσικής εμβάπτισης από 0 έως 6 ετών.

Ετικέτες

Documento Newsletter