Διεθνής Τύπος: «Deal» Credit Suisse και UBS για να αποτραπεί ο πανικός – Ο Σι στη Μόσχα, ο Πούτιν στη Μαριούπολη

Διεθνής Τύπος: «Deal» Credit Suisse και UBS για να αποτραπεί ο πανικός – Ο Σι στη Μόσχα, ο Πούτιν στη Μαριούπολη

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η UBS αγοράζει την Credit Suisse για τρία δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα». Η Βέρνη αναφέρει ότι το γεγονός είναι σημαντικό για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα, οι τράπεζες στις ΗΠΑ απαιτούν κρατικές εγγυήσεις. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ελβετικός σεισμός». Η UBS αναλαμβάνει την ανταγωνιστική της Credit Suisse και λαμβάνει δισεκατομμύρια βοήθεια για αυτήν, με σκοπό να αποτραπεί το χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τέλος, η Die Welt: «Η Μπέρμποκ θέλει νέους κανόνες για τις εξαγωγές όπλων». Η υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη στη WELT, αναφέρει ότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας. Επίσης, ο Πούτιν επισκέπτεται τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία, για πρώτη φορά μετά την εισβολή.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «H UBS συμφωνεί να αγοράσει την ανταγωνίστρια Credit Suisse». Η συμφωνία άνω των 3 δις δολαρίων είναι η μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών από το 2008. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Σι μεσολαβεί για ειρήνη στην Ουκρανία; Η Δύση είναι σκεπτική». Οι δυτικοί περιμένουν να δουν τι θα βγει από την επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Μόσχα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η UBS θα αποκτήσει την Credit Suisse για $3,25 δις μετά από φρενήρεις συνομιλίες». Οι μέτοχοι εξαφανίστηκαν, ενώ η χρεοκοπία “δεν αποτελεί επιλογή”. Η συμφωνία δημιουργεί το μεγαλύτερο διαχειριστή πλούτου του κόσμου. Τέλος η Washington Post: «Τραπεζικοί γίγαντες σε βιαστική συγχώνευση». Η εφημερίδα εκτιμά ότι η συμφωνία θα φέρει σταθερότητα στις αγορές.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η τοξική Μητροπολιτική αστυνομία αντιμέτωπη με τη διάλυση». Η δύναμη λαμβάνει τελεσίγραφο να φτιάξει τα ευρέως διαδεδομένα προβλήματα ρατσισμού και σεξισμού. Ο Guardian έχει τίτλο: «Τα μέλη των σωματείων στην Υγεία προτίθενται να απορρίψουν τη συμφωνία για την αύξηση των μισθών». Η ψηφοφορία για την αύξηση κατά 5% λέγεται ότι βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με πολλούς νοσοκομειακούς να είναι έτοιμοι να ξανακατέβουν σε απεργία. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Πούτιν αψηφά τις αντιδράσεις και επισκέπτεται την Ουκρανία για πρώτη φορά μετά την εισβολή». Ο ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στη Μαριούπολη μερικές μέρες μετά την επικήρυξή του από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τέλος, η Daily Telegraph: «Πώληση με έκπτωση της Credit Suisse για να αποφευχθεί η κρίση». Οι θέσεις εργασίας στο City του Λονδίνου τίθενται υπό απειλή καθώς η τράπεζα συγχωνεύθηκε με την ανταγωνίστρια UBS σε μια βιαστική προσπάθεια να μην καταλήξουμε σε οικονομική κρίση.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Διάσωση Credit Suisse, η Ευρώπη με κομμένη την αναπνοή». Φρενιτιώδης προσπάθεια για συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η κρίση: η UBS αγοράζει την τράπεζα για 3 δις ελβετικά φράγκα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τα κεφάλαια του Pnrr προσάραξαν στο Νότο». Οι δήμοι δεν μπορούν να ξοδέψουν, οπότε η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα. Αγώνας με τον χρόνο για την επίτευξη των στόχων, αλλά οι καθυστερήσεις για τον ιταλικό Νότο συσσωρεύονται. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Συμφωνία για να σωθεί η Credit Suisse». Επέμβαση της ελβετικής κυβέρνησης, η UBS αγοράζει την ανταγωνίστριά της για 3 δις ελβετικά φράγκα. Επίσης, η ελβετική κεντρική τράπεζα δίνει εγγυήσεις για 100 δις. Η εφημερίδα εκτιμά ότι το κραχ αποφεύχθηκε. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Πούτιν στη Μαριούπολη, οργή από το Κίεβο». Επίσκεψη-έκπληξη στην πόλη του μαρτυρίου, σχολιάζει η εφημερίδα. Παράλληλα, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μεταβαίνει αυτή τη Δευτέρα στη Μόσχα.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η κυβέρνηση στο εδώλιο». Ψήφος δυσπιστίας: Το μέλλον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και της κυβέρνησης Μπορν διακυβεύονται αυτή τη Δευτέρα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Μακρόν, μέσω της πρωθυπουργού, εκτίθενται σε αποκήρυξη του προγράμματός τους, που μπορεί να εξελιχθεί σε ψήφο μομφής. Στη Libération διαβάζουμε: «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: Δεν είναι μια αποτυχία, είναι ένα ναυάγιο». Ο Λωράν Μπερζέ, ηγέτης του συνδικάτου CFDT, αντιδρά στην πολιτική κρίση μετά τη χρήση του άρθρου 49.3 από την κυβέρνηση. Στην περίπτωση που δεν περάσουν οι προτάσεις μομφής αυτή τη Δευτέρα, ζητά από τον Μακρόν να μην εγκρίνει το νόμο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μακρόν: Ο κίνδυνος μιας θητείας μετ’εμποδίων». Μετά τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, ο γάλλος πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις. Τέλος, η Le Figaro: «Οι Παριζιάνοι απορρίπτουν την πολιτική της Αν Ινταλγκό». Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι πολίτες της πρωτεύουσας είναι δυσαρεστημένοι με τη δήμαρχό τους.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η UBS αγοράζει την Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια για να αποφύγει τη χρεοκοπία». Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συμφωνούν να παρέχουν ρευστότητα ταυτόχρονα. Και η El Mundo: «Ο Αθνάρ προειδοποιεί το Λαϊκό κόμμα ότι πρέπει να πάρει αποστάσεις από το Σοσιαλιστικό κόμμα για να κυβερνήσει μόνο του». Η ηγεσία του Λαϊκού κόμματος πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι υπό κατάρρευση και μπορεί να προσπαθήσει να κλέψει ψήφους από Δεξιά και Αριστερά.

Documento Newsletter