Διεθνής Τύπος: COP28, αντιφάσεις και ελπίδες – Πέθανε ο Κίσιντζερ, μια από τις πιο πολωτικές φυσιογνωμίες

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κλιματική αδράνεια: Η COP είναι γεμάτη». Με αφορμή την έναρξη της 28ης συνόδου για το κλίμα, αυτή την Πέμπτη στο Ντουμπάι, τα κράτη πρέπει να αναθεωρήσουν το σχέδιό τους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στη Libération διαβάζουμε: «COP28: Αλ Τζαμπέρ ο πετρελαιόψυχος». Η εφημερίδα ερευνά αυτή την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Εμπλέκεται στις ανανεώσιμες ενέργειες, διευθύνει μια πετρελαϊκή, αυτός ο αναγνωρισμένος διπλωμάτης θα είναι στο τιμόνι της συνόδου του ΟΗΕ που ανοίγει τις πύλες της αυτή την Πέμπτη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η κυβέρνηση απέναντι στις επιθέσεις της ακροδεξιάς». Μετά το φόνο ενός έφηβου στις 19 Νοεμβρίου στο Κρεπόλ, η κυβέρνηση σκληραίνει την ανταπόκρισή της στις προκλήσεις της ακροδεξιάς. Τέλος, η Le Figaro: «COP28: τα κρίσιμα στοιχήματα μιας αμφιλεγόμενης συνόδου». Οργανωμένη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια μεγάλη πετρελαϊκή δύναμη, αυτή η 28η σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα πρέπει να δράσει επειγόντως για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Κίσιντζερ, ο διπλωμάτης που επηρέασε την ιστορία του Ψυχρού πολέμου, είναι νεκρός στα 100». Ο Χένρι Κίσιντζερ ήταν μια από τις πιο πολωτικές φυσιογνωμίες της διπλωματίας στην αμερικανική ιστορία, αναφέρει η εφημερίδα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι διαμεσολαβητές αναζητούν μια σειρά από παύσεις για να βοηθήσουν να τελειώσει ο πόλεμος». Οι Ισραηλινοί υπόσχονται να επιστρέψουν στις μάχες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ κατηγορούν ινδό αξιωματούχο για απόπειρα δολοφονίας ενός Σιχ αυτονομιστή στη Νέα Υόρκη». Οι μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να σταματήσουν το υποτιθέμενο σχέδιο. Τέλος η Washington Post: «Άνθρωπος των κοινών πραγμάτων, άσκησε μεγάλη επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις, με μεγάλο κόστος». Ο Κίσιντζερ επικρίθηκε από πολλούς ως αμοραλιστής, πέρασε τα τελευταία χρόνια του υπερασπιζόμενος τη θέση του στην Ιστορία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος προειδοποιεί για ισλαμιστικές επιθέσεις». Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και υψηλότερος από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό, προειδοποιούν οι αρχές. Δύο συλλήψεις. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Όμιλος Signa υποβάλλει αίτηση πτώχευσης». Η εταιρεία χαρτοφυλακίου του επενδυτή Rene Banko μπορεί να κινήσει διαδικασίες αναδιάρθρωσης. Μάλλον πρόκειται να πουληθεί η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Galeria. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να εξετάσει πιθανές επιπτώσεις. Τέλος, η Die Welt: «Η παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα πρέπει να είναι το “σημείο καμπής”». Και θέλουν να αποτρέψουν την ήττα στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης. Αναμένονται 70.000 συμμετέχοντες. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι καθυστερήσεις στη συμφωνία για τους μετανάστες ‘θέτουν τη βοήθεια της Ρουάντα σε κίνδυνο’». Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι έπεται περισσότερος νομικός αγώνας. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η μόλυνση του αέρα από τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνει 5 εκ. ανθρώπους το χρόνο». Έρευνα αποκαλύπτει το βαρύ τίμημα σε θανάτους καθώς οι ηγέτες συγκεντρώνονται για την 28η σύνοδο για το κλίμα. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Χαμάς απελευθερώνει και άλλους ομήρους». Όμως, ισχυρίζεται ότι το μωρό που ήταν όμηρος σκοτώθηκε από βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο όμηρος-μωρό πέθανε στη Γάζα, ισχυρίζεται η Χαμάς». Ο Νετανιάχου υπόσχεται την επιστροφή στον ολοκληρωτικό πόλεμο καθώς οι διαμεσολαβητές ελπίζουν για μια επέκταση της εκεχειρίας.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η εκεχειρία σε κίνδυνο στον πόλεμο των παιδιών». Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο Κφιρ, ο πιο μικρός σε ηλικία όμηρος, σκοτώθηκε από τις βόμβες του Ισραήλ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Το μοντέλο της Αλβανίας μπορεί να επαναληφθεί». Ο υπουργός Εσωτερικών Πιαντεντόζι αναφέρει ότι δεν θα γίνονται δεκτοί οι ανήλικοι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και οι επιπτώσεις στις τιμές». Περικοπές παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να πέφτει αντί να αυξάνεται . Τέλος, η Corriere della Sera: «Κυβέρνηση-Δικαιοσύνη, η ένταση μεγαλώνει». Κατηγορίες για αποκάλυψη μυστικών στην περίπτωση του Κόσπιτο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Σοσιαλιστικό κόμμα και Junts συμφωνούν να αποκρύψουν την ταυτότητα του ελεγκτή». Τα κόμματα ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με απόλυτη μυστικότητα. Και η El Mundo: «Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε την Ισπανία ενωμένη». Ο βασιλιάς Φελίπε ζητά από το Κογκρέσο αμοιβαία κατανόηση χωρίς επιβολές και αποκλεισμούς.