Διεθνής Τύπος: Αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ – Ανησυχία για βία και επεισόδια στις ενδιάμεσες εκλογές

Διεθνής Τύπος: Αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ – Ανησυχία για βία και επεισόδια στις ενδιάμεσες εκλογές

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «H Fed ανεβάζει τα επιτόκια, επισημαίνει ότι ‘έχουμε πολύ δρόμο ακόμα’». Οι μετοχές πέφτουν καθώς ο Πάουελ λέει ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική θα συνεχίσει μετά από την αύξηση κατά 0,75 μονάδες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια και αφήνει να εννοηθεί ότι έρχονται και άλλες». Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κάνει το τέταρτο μεγάλο διαδοχικό άλμα στα επιτόκια. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», ανέφερε ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ σχετικά με την προσπάθεια χαλιναγώγησης των επιτοκίων. Στους Financial Times διαβάζουμε: «H Fed δείχνει ότι θα πάει πιο αργά τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, μετά την τελευταία αύξηση». Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη φορά με 0,75 μονάδες, ενώ ο φόβος για τον πληθωρισμό παραμένει. Τέλος η Washington Post: «Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για επίθεση στη δημοκρατία». Ο κίνδυνος ενός ξεσπάσματος βίας αναμένεται να μεγαλώσει τη στιγμή που ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να αρνηθούν να παραδεχθούν το αποτέλεσμα, αν χάσουν.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Σούνακ ετοιμάζει μεγάλη φορολογική αρπαγή από τις εταιρείες ενέργειας». Η επέκταση στο φόρο για τα έκτακτα κέρδη αναμένεται να αποφέρει 40 δις λίρες. Παράλληλα, αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το υπουργείο Εσωτερικών παράτησε τους αιτούντες άσυλο από το Μάνστον στο δρόμο». Βρέθηκαν άνθρωποι ρακένδυτοι και αποπροσανατολισμένοι, χωρίς να έχουν πουθενά να μείνουν. Στον Independent διαβάζουμε: «’Παρακαλούμε, βοηθήστε’: οι μετανάστες εκλιπαρούν τη Βρετανία». Κρατούμενοι μετανάστες σε κέντρο στο Κεντ, στα νότια της χώρας, έγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία χαρακτηρίζουν τις συνθήκες κράτησής τους ως φυλακή. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Τράπεζα ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από την Μαύρη Τετάρτη». Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες από την αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να παρασύρει και την αντίστοιχη της Βρετανίας σε παρόμοιας κλίμακας αύξηση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση συμφωνούν για χρηματοδότηση 49 ευρώ». Η κυβέρνηση πληρώνει περισσότερα για τη στέγαση των προσφύγων, ενώ ο καγκελάριος Σολτς συναντιέται την Πέμπτη με εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το κράτος πληρώνει τον λογαριασμό». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια συμφωνούν για ένα νέο εισιτήριο τοπικής μεταφοράς και περαιτέρω ανακούφιση για τους πολίτες από την ακρίβεια. Η έκτακτη βοήθεια για τους πελάτες φυσικού αερίου είναι καθ’ οδόν, γράφει η εφημερίδα. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης. Τέλος, η Die Welt: «Κλιματική κόλλα λερώνει τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων της κυβέρνησης». Η «τελευταία γενιά» επιτίθεται στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Περηφάνια και ρόπαλο». Η Μελόνι είναι περήφανη για το νόμο αντι-rave, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια θέλει να τον αλλάξει αμέσως. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Μελόνι υπερήφανη της σιδερένιας πυγμής». Η Φόρτσα Ιτάλια εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το νομοσχέδιο, διατυπώνοντας ανησυχίες για ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Λογαριασμοί, αυτό είναι το ιταλικό πλάνο». Η Μελόνι στο ντεμπούτο της στην ΕΕ θα προτείνει πλαφόν στις εθνικές τιμές ενέργειας και 10 δις σε οικονομική στήριξη οικογενειών. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο νόμος αντι-rave θα διορθωθεί». Η Μελόνι δηλώνει υπερήφανη για τη νομοθεσία, ενώ σημειώνει ότι δεν θα αγνοηθούν οι κριτικές στο νόμο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο, διαβεβαιώνει ότι η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Κατάρ: Η μεγάλη κλοπή των σπορ». Η καταστροφική οργάνωση του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ρίχνει σκληρό φως στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα και αποκαλύπτει μια στρατηγική που έχουν ξεκινήσει οι χώρες του Κόλπου εδώ και είκοσι χρόνια. Στη Libération διαβάζουμε: «Ενδο-οικογενειακή βία: “Θα αυτοκτονήσω εξαιτίας του”». Περισσότερες από 200 γυναίκες αυτοκτονούν κάθε χρόνο εξαιτίας της κακοποίησης του -νυν ή πρώην- συντρόφου τους. Το φαινόμενο αυτό είναι υποκαταγεγραμμένο και δεν παίρνεται σοβαρά από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «ΗΠΑ: Η σκιά του Τραμπ πάνω από τις ενδιάμεσες εκλογές». Ο πρώην πρόεδρος είναι πανταχού παρών, με τις εκλογές να πλησιάζουν, ενώ υπόσχεται να εμπλακεί στη διαδικασία ακόμα περισσότερο πριν τις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου. Τέλος, η Le Figaro: «Μετανάστευση: πολεμική για μια νέα άδεια παραμονής». Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, προτείνει να δίνει άδεια παραμονής σε ξένους που μπορούν να δουλέψουν σε επαγγέλματα που είναι σε ένταση. Η δεξιά αντιπολίτευση είναι αντίθετη με μια μεταμφιεσμένη νομιμοποίηση όσων ανθρώπων δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «H κυβέρνηση παραδέχεται σε εσωτερική έκθεση την καθυστέρηση στα κονδύλια της ΕΕ». Οι υπηρεσίες θεωρούν απαραίτητο να επιταχύνουν τον ρυθμό εκτέλεσης των επενδύσεων. Και η El Mundo: «Ο Φεϊχό εγκαινιάζει τον ιδεολογικό επανεξοπλισμό του Λαϊκού κόμμαος». Ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος επιταχύνει το σχέδιο της συνέλευσης, εστιάζοντας στην υπεράσπιση των ισπανικών σαν γλώσσα, τη φορολογία και την ενέργεια. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter