Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη αυξάνεται με τους μεγαλύτερους ρυθμούς από το 2016». Περισσότεροι από 155.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου από τον Ιούλιο. Οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ εκτοξεύονται κατά σχεδόν 90% σε ένα χρόνο. Και η El Mundo: «Ένας στους τρεις Ισπανούς με μετα-διακοπευτικό σύνδρομο». Μεγάλη μερίδα των ισπανών πολιτών φαίνεται ότι δεν έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι οι διακοπές τους τελείωσαν.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αέριο, ένας θησαυρός που δεν τον εκμεταλλεύονται». Ο φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας θα έπρεπε να αξίζει 10 δις ευρώ, ενώ το κράτος δεν εισπράξει παρά μόνο ένα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η σφαγή των παιδιών δεν έχει τέλος». Η Ευρώπη είναι έτοιμη να μπλοκάρει τις επισκέψεις ρώσων πολιτών ενώ ο πόλεμος έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 400 παιδιά στην Ουκρανία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Λογαριασμοί, ώθηση προς τη στήριξη». Ο Σαλβίνι για την πρόταση του Καλέντα: «Εκλογική ανακωχή για τα έκτακτα μέτρα σχετικά με το ακριβό αέριο». Ο Λέττα προειδοποιεί ότι πρώτα πρέπει να ψηφιστούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ανακωχή των κομμάτων για το αέριο». Όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι η ακρίβεια στην ενέργεια δεν πρέπει να γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το ΔΝΤ εξετάζει το πακέτο διάσωσης καθώς η χώρα αντιμετωπίζει καταστροφές». Τα μέλη του ΔΝΤ κάνουν σύσκεψη αυτή τη Δευτέρα για να μελετήσουν το σχέδιο οικονομικής διάσωσης για την υπερχρεωμένη χώρα, τη στιγμή που οι καταστροφικές πλημμύρες επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Ουκρανία αναγκάζεται να γίνει ‘Μαγκάιβερ’ με το πυροβολικό της». Οι ουκρανοί στρατιώτες έχουν πετύχει αρκετές νίκες χρησιμοποιώντας τα όπλα που τους στέλνουν οι δυτικές δυνάμεις με αναπάντεχο τρόπο: πύραυλοι σε αγροτικά αυτοκίνητα, συστήματα ρουκετών σε φουσκωτές βάρκες κπλ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι τραπεζίτες προειδοποιούν για τις προκλήσεις στην αντιμετώπιση της νέας εποχής του πληθωρισμού». Οι κεντρικές τράπεζες έρχονται αντιμέτωπες με το αίνιγμα των επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ κάνει λόγο για «θυσίες».Τέλος η Washington Post: «Μετά από χρόνια αναποδιών, το Άρτεμις 1 είναι έτοιμο για απογείωση». Η αποστολή της NASA στο φεγγάρι έχει αντέξει τις καθυστερήσεις καθώς και τη γκρίνια για τα αυξανόμενα κόστη.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι μισοί ψηφοφόροι των Συντηρητικών θέλουν την εθνικοποίηση της ενέργειας». Τα νοικοκυριά ετοιμάζονται να μειώσουν τη θέρμανση, σύμφωνα με τελευταία έρευνα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Αποκάλυψη: μαύροι και ασιάτες καρκινοπαθείς περιμένουν περισσότερο για διάγνωση». Η φυλετική διάκριση συνδέεται με την ανισότητα στο ποσοστό θνησιμότητας στην Αγγλία. Στον Independent διαβάζουμε: «Δισεκατομμύρια πρόκειται να κοπούν από προγράμματα για το εξωτερικό». Οι φιλανθρωπικές ενώσεις προειδοποιούν για κρίση καθώς τα χρήματα ανακατευθύνονται για να βοηθήσουν πρόσφυγες στη Βρετανία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Πρωθυπουργός: Μην απογοητεύεστε από την πράσινη ενέργεια». Ο Τζόνσον επιμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ακόμα να πετύχει τους οικολογικούς στόχους του μηδενισμού των ρύπων ενώ βγάζει το κεντρί από τους λογαριασμούς ενέργειας.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπούσμαν κατηγορεί τον Λάουτερμπαχ για πρόκληση πανικού». «Μην κάνετε τους πολίτες να τρελαίνονται», φέρεται να είπε ο Μπούσμαν στον υπουργό Υγείας Λάουτερμπαχ, ο οποίος σημειώνει ότι: «Μας περιμένουν δύσκολες στιγμές». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το SPD θέλει μεγάλο πακέτο βοήθειας».Ως αντίδραση στις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, η κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών θέλει τον κυβερνητικό συνασπισμό να καταβάλει περαιτέρω άμεση βοήθεια και να «αναπροσαρμόσει» την επιβάρυνση του φυσικού αερίου. Τέλος, η Die Welt: «Η Εσθονία ζητά πάγωμα της βίζας για όλους τους Ρώσους». Κριτική των γερμανικών παραδόσεων όπλων, ενώ ο ουκρανός πρέσβης Αντρίι Μέλνικ προσκαλεί τον πρωθυπουργό της Σαξονίας.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Υπερκέρδη: Η Αριστερά βάζει στοίχημα με τον Μακρόν». Κομμουνιστές, Ανυπότακτοι, σοσιαλιστές και οικολόγοι, που έκαναν αυτό το σαββατοκύριακο εκδηλώσεις, πολλαπλασίασαν τις προτάσεις τους για φορολογία στο κεφάλαιο και σχεδίασαν μια άλλη πολιτική. Στη Libération διαβάζουμε: «Υπερκέρδη: Η Μπορν μπροστά σε μια υπερ-πρόκληση». Η Αριστερή Συμμαχία υπογράμμισε το σαββατοκύριακο που πέρασε την ανάγκη φορολόγησης των πολυεθνικών, αυξάνοντας την πίεση στην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η Ευρώπη αντιμέτωπη με μια μαζική επιστροφή των μεταναστών». Στο βαλκανικό διάδρομο, συνολικά πάνω από 70.000 μετανάστες από τη βόρεια Αφρική και την Ασία έχουν προσπαθήσει να περάσουν από τη Σερβία στην Ουγγαρία, που αποτελεί κοινοτικό έδαφος. Η κρίση αυτή θυμίζει την αντίστοιχη του 2015. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν αναζητά την πορεία μιας οικολογίας κρίσης». Μέσα σε ένα πλαίσιο αύξησης των τιμών και ελλείψεων ενέργειας, η κυβέρνηση στηρίζεται στην «εγκράτεια» για την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης.