Διεθνής Τύπος: Άθικτη η μεταναστευτική πολιτική Τραμπ – Τραγικές ανάγκες στις τράπεζες τροφίμων της Βρετανίας

Διεθνής Τύπος: Άθικτη η μεταναστευτική πολιτική Τραμπ – Τραγικές ανάγκες στις τράπεζες τροφίμων της Βρετανίας

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι δικαστές αφήνουν άθικτη την πολιτική για τα σύνορα». Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφασίζει για τη νομιμότητα του Τίτλου 42, που όριζε αυστηρούς ελέγχους των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα, τον καιρό της πανδημίας επί προεδρίας Τραμπ. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι χιλιάδες μετανάστες που μένουν σε προσωρινά καταλύματα στο Μεξικό να μένουν μετέωροι, κινδυνεύονται ανά πάσα στιγμή με ληστείες, κακοποιήσεις και απαγωγές. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Τα νοσοκομεία της Κίνας σε τραγική μάχη καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται». Οι αίθουσες των επειγόντων πλημμυρίζουν με ασθενείς καθώς το Πεκίνο ήρε τους περιορισμούς απότομα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το Πεκίνο καταργεί τους περιοριστικούς κανόνες των ταξιδιών σε μια αποφασιστική στροφή μακριά από την πολιτική μηδενικού κορονοϊού». Το καθεστώς ελέγχου του κορονοϊού διαλύεται και οι φόβοι για εκατομμύρια θανάτους αυξάνονται καθώς τα κρούσματα παίρνουν την ανιούσα. Τέλος η Washington Post: «Η χιονοκαταιγίδα αυξάνει την αθλιότητα». Οι πολιτείες στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ μειώνουν ακόμα περισσότερο τις πτήσεις, προκαλώντας την οργή των πολιτών.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Συναγερμός για εκβιασμό αφού βουλευτές έγιναν δεκτοί σε ξενοδοχείο από σεξ-εργάτριες». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, Βρετανοί βουλευτές σε αποστολή στο εξωτερικό συναντήθηκαν με σεξ-εργάτριες σε ξενοδοχείο. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης φοβούνται ότι σύντομα μπορεί να αποκαλυφθούν ενοχοποιητικά στοιχεία… Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αναγκάζονται να αναστέλλουν τις εργασίες τους καθώς το Brexit πλήττει τη χρηματοδότησή τους». Η τοπική βοήθεια δε φτάνει στους πολίτες αφού η μεταφορά χρημάτων από το εξωτερικό καθυστερεί. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι δωρεές στις τράπεζες τροφίμων πέφτουν παρά το ‘τσουνάμι της ανάγκης’». Οι υπεύθυνοι των τραπεζών τροφίμων προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι οι ελλείψεις σε τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν στο να αρνηθούν την εξυπηρέτηση σε χιλιάδες πεινασμένες οικογένειες. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το Σαντχερστ προτρέπεται να αντιμετωπίσει την τοξική κουλτούρα». Η στρατιωτική ακαδημία πρέπει να λάβει μέτρα για την ‘επιδημία’ σεξουαλικών επιθέσεων στους χώρους της, λέει η οργάνωση “Salute Her UK”, που ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών αξιωματικών του στρατού.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Λάουτερμπαχ ενάντια στο άμεσο τέλος των μέτρων για τον κορωνοϊό». Τα φανάρια διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του SARS-Cov-2, ενώ υγειονομικοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι “η κατάσταση έχει αλλάξει”. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μόνο το FDP θέλει να τερματίσει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό». Ο συνασπισμός “φανάρι” διχάζεται: ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπούσμαν απαιτεί την άρση όλων των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Ο υπουργός Υγείας Λάουτερμπαχ και οι Πράσινοι το βλέπουν διαφορετικά. Τέλος, η Die Welt: «Τα βιολογικά τρόφιμα είναι χαμένοι από τον πληθωρισμό». Οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Τα κέρδη των αγροτών αυξήθηκαν. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Τιμή στο MSI, ο Λα Ρούσα είναι μία περίπτωση». Μετά την Ιζαμπέλα Ραούτι, και ο πρόεδρος της Γερουσίας γιόρτασε την επέτειο ίδρυσης του νεοφασιστικού κόμματος που ιδρύθηκε το 1946 από οπαδούς του Μουσολίνι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η αγωνία της ιταλικής Υγείας». Η έρευνα της εφημερίδας αποκαλύπτει ότι χρειάζονται 2 χρόνια αναμονής για μια εξέταση, ενώ 8 χιλιάδες γιατροί βρίσκονται στην έξοδο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δημόσια διοίκηση, φεύγουν οι γραφειοκράτες του ‘Όχι’». Σε συνέντευξή του, ο υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, λέει ότι μέσα στα υπουργεία υπάρχει μια τάξη υπαλλήλων με διαφορετική ιδεολογία «από τη δική μας», η οποία το μόνο που ξέρει να λέει είναι «όχι». Τέλος, η Corriere della Sera: «Μόσχα, απειλές και αντίποινα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να δεχτεί τις προτάσεις της Μόσχας, ή να σκεφτεί να αυξήσει τον στρατό της. Παράλληλα, το Κρεμλίνο αναμένεται να σταματήσει να δίνει πετρέλαιο στις χώρες που θα ψηφίσουν το πλαφόν στην τιμή του.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Δεύτερη θητεία Μακρόν: 8 μήνες διπροσωπίας». Έπειτα από την επανεκλογή του, ο πρόεδρος έχει αθετήσει την υπόσχεση για ανανέωση: επανειλημμένη χρήση του Άρθρου 49.3 για την παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης, συμπόρευση με τη Λεπέν, αδράνεια σχετικά με την κλιματική αλλαγή… Στη Libération διαβάζουμε: «Κορονοϊός: το κινεζικό χάος». Εάν επιτρέψει στον πληθυσμό να ανακτήσει τη σχετική ελευθερία μετά από τρία χρόνια περιορισμών, η ξαφνική παύση της στρατηγικής «μηδενικού covid» οδηγεί σε έκρηξη κρουσμάτων. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Κίνα: ο κορονοϊός εξαπλώνεται, τα σύνορα ανοίγουν». Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την απεμπόλιση, από τις 8 Ιανουαρίου 2023, των τεστ και της καραντίνας που επιβάλλονταν σε όσους ταξίδευαν προς τη χώρα από το εξωτερικό. Από τώρα και στο εξής, ο κορονοϊός θεωρείται μια μεταδοτική ασθένεια, λιγότερο επικίνδυνη, ενώ δεν θεωρείται πλέον “πνευμονία”, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Η κρίση των μεταφορών βαθαίνει τα περιφερειακά ρήγματα». Η μεγάλη διακοπή της επικοινωνίας ανάμεσα στις μητροπόλεις και τις περιφέρειες επιδεινώνει την απόγνωση των Γάλλων, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση καταργεί το ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και δίνει 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. πολίτες». Το σχέδιο κόντρα στον πληθωρισμό επεκτείνει μέχρι τον Ιούνιο το πλαφόν στα ενοίκια. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ κατεβάζει επιτέλους το ΦΠΑ των τροφίμων και ελπίζει να αποκομίσει ‘εκλογικά αποτελέσματα’». Αφού αρνήθηκε το μέτρο μέχρι πριν από μόλις μια εβδομάδα, τώρα καταργεί τον φόρο στα βασικά είδη και τον μειώνει σε άλλα. 

Ετικέτες

Documento Newsletter