Διεθνής Τύπος: «Ars longa, vita brevis», αντίο Ριουίτσι Σακαμότο – Σοφί Μπινέ, η πρώτη γυναίκα γραμματέας του συνδικάτου CGT 

Διεθνής Τύπος: «Ars longa, vita brevis», αντίο Ριουίτσι Σακαμότο – Σοφί Μπινέ, η πρώτη γυναίκα γραμματέας του συνδικάτου CGT 

Στην Ιταλία, στη La Stampa διαβάζουμε: «Ριουίτσι Σακαμότο, η μουσική έχασε τον αυτοκράτορα». Ars longa, vita brevis (Η τέχνη μακρά, ο βίος βραχύς): η εφημερίδα επέλεξε αυτό τον αφορισμό για να αποτίσει φόρο τιμής στον σπουδαίο ιάπωνα συνθέτη, που έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαρτίου, αλλά μόλις χθες (Κυριακή, 2/4) έγινε γνωστός ο θάνατός του. Η Il Messaggero έχει σήμερα  τίτλο: «1952-2023: Αντίο Ριουίτσι Σακαμότο». Ένας αυτοκράτορας της μουσικής έφυγε από τη ζωή, με διακρίσεις στα Όσκαρ για τα μουσικά θέματα ταινιών που συνέθεσε. Η La Repubblica γράφει: «Πλήγμα στη Wagner: Ο Πριγκόζιν χάνει έναν κυβερνομαχητή». Ένα εκρηκτικό αγαλματίδιο σκότωσε τον μπλόγκερ Τατάρσκι στην Αγία Πετρούπολη, στον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Μόσχας.  Τέλος, η Corriere della Sera: «Η πρόκληση των αδειών στους μετανάστες». Την Τρίτη η σύνοδος για τους μετανάστες: το παλάτι Κίτζι θέλει να περάσει σχέδιο με εννιά σημεία, που περιλαμβάνουν από τις επιστροφές μέχρι τα κέντρα φιλοξενίας.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η προτεραιότητά μου είναι η απόσυρση της μεταρρύθμισης». Η εφημερίδα φιλοξενεί τη νέα γραμματέα του CGT, Σοφί Μπινέ, που αναμένεται να συναντήσει την πρωθυπουργό την Τετάρτη πριν από τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης. Στη Libération διαβάζουμε: «Ριουίτσι Σακαμότο: Το φωτεινό πνεύμα». Ο ιάπωνας συνθέτης, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής και δημιουργός μυθικών μουσικών θεμάτων για τον κινηματογράφο, πέθανε στα 71 του χρόνια. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «CGT: Η Σοφί Μπινέ θέλει να είναι ενωτική και επιθετική». Η πρώτη γυναίκα που ηγείται του συνδικάτου, θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη γαλήνη στους κόλπους της συνομοσπονδίας, ενώ -παράλληλα- θέτει ως προτεραιότητα την απόσυρση του νόμου για τις συντάξεις. Τέλος, η Le Figaro: «Τερματισμός της ζωής: Ο Μακρόν απέναντι σε μια ριψοκίνδυνη απόφαση». Ο γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει αυτή τη Δευτέρα την πολιτική συνέλευση για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μια «δεύτερη πράξη».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η μετριοπαθής Δεξιά νικά στη Φινλανδία και οι ακροδεξιοί ξεπερνούν τη Μάριν». Η Εθνική Συμμαχία πήρε 20,8% στις εκλογές της Κυριακής και ήρθε πρώτη, με δεύτερη δύναμη τους ακροδεξιά που έλαβε 20% των ψήφων. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Σάννα Μάριν ήρθε τρίτο με 19,8%. Και η El Mundo: «Η Ντίαθ θάβει τους Podemos και πολεμά τον Σάντσεθ για την αριστερή ψήφο». Η Γιολάντα Ντίαθ πραγματοποιεί το «διαζύγιό» της με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας απορρίπτοντας την κηδεμονία του και προειδοποιεί το Σοσιαλιστικό κόμμα ότι θέλει να γίνει «πρωθυπουργός της Ισπανίας».

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Λίντνερ υπόσχεται ‘σημαντικό’ πρόγραμμα επιδοτήσεων για θερμαντικά σώματα». Η κυβέρνηση θα θεσπίσει αποζημιώσεις για τα παλιά σώματα, ανάλογα με την ηλικία των θερμαντήρων. Αναμένεται να προσφερθούν περισσότερες επιλογές από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο θυμός μεγαλώνει». Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν ξανά στο Ισραήλ κατά της κυβέρνησης. Απτόητη, προωθεί τα σχέδιά της για μια αμφιλεγόμενη Εθνική Φρουρά. Τέλος, η Die Welt: «Το βιομεθάνιο μπορεί να σώσει τη θέρμανση αερίου από την κατάρρευση». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων αρχών, επτά εκατομμύρια θερμαντήρες αερίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι συμμορίες κακοποίησης παιδιών ‘ταΐζονται’ από την πολιτική ορθότητα». Ο Σούνακ ανακοινώνει ειδική ομάδα για τη στοχοποίηση των συμμοριών που παρασύρουν ανήλικους. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι καθυστερήσεις στο NHS ‘βάζουν σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά’». Οι καθυστερήσεις σε περίπου 15.000 παιδιατρικές εγχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2022 προκαλούν ανησυχία. Στον Independent διαβάζουμε: «Τι ντροπή, τι σπατάλη». Η κωλοτούμπα της κυβέρνησης σχετικά με την υπόσχεση να σταματήσει τα μεγαλοστελέχη να χρησιμοποιούν κονδύλια για μαθητείες ώστε να προωθήσουν τις καριέρες τους. Ο υπουργός παραδέχεται ότι κοροϊδεύουν το σύστημα αλλά κάνει τα στραβά μάτια για την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η εθνότητα των συμμοριών παράσυρσης ανηλίκων δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο, λέει η αστυνομία». Η πολιτική ορθότητα δε θα πρέπει να εμποδίζει την αστυνομία πλέον, αναφέρει η εφημερίδα.

Documento Newsletter