Διεθνής Τύπος: Αρνείται να παραιτηθεί ο Τζόνσον – Μεγάλη κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη Γαλλία – «Έκρηξη» πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Αρνείται να παραιτηθεί ο Τζόνσον – Μεγάλη κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη Γαλλία – «Έκρηξη» πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται μια καταιγίδα αντιδράσεων για το πάρτι εν μέσω lockdown. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Το μέλλον του πρωθυπουργού στην κόψη του ξυραφιού μετά την απολογία». Μεγαλοστελέχη των Συντηρητικών παροτρύνουν τον Τζόνσον να παραιτηθεί για την παραβίαση των κανόνων του lockdown. «Οι πολίτες πιστεύουν ότι λέει ψέματα», είπε ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Ο Σουνάκ αφήνει τον Τζόνσον στο κενό». Ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, είπε ότι ο πρωθυπουργός έκανε καλά που ζήτησε συγγνώμη αλλά δεν ακολούθησε τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που πρόσφεραν πλήρη στήριξη στον Τζόνσον. Οι Times έχουν κύριο τίτλο: «Ο πείσμων πρωθυπουργός αρνείται να παραιτηθεί καθώς τα ποσοστά του πέφτουν κι άλλο». Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τα αιτήματα για παραίτηση που έγιναν την Τετάρτη στην Βουλή των Κοινοτήτων ενώ το Συντηρητικό κόμμα είναι πίσω από το Εργατικό στις δημοσκοπήσεις, με τη διαφορά να μεγαλώνει. Τέλος, ο Independent: «Ένας άνθρωπος χωρίς ντροπή». Ο Τζόνσον παραδέχεται ότι πήγε στο πάρτι αλλά επέμεινε ότι δεν ήταν πάρτι, αλλά μια συγκέντρωση εργασίας. Τώρα, παρά την προσπάθεια να απολογηθεί, ακόμα και Τόριδες τον καλούν να παραιτηθεί.

Στη Γαλλία, η Πέμπτη 13 Ιανουαρίου είναι ημέρα μεγάλης κινητοποίησης των εκπαιδευτικών. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Μπλανκέ, ένας υπουργός σε τρικυμίες». Ο υπουργός Παιδείας έχει εκτεθεί από τις ανατροπές του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Η απεργία της Πέμπτης αναμένεται να είναι μαζική, με ένα ενωμένο μέτωπο καθηγητών δίχως προηγούμενο. Η Le Figaro γράφει: «Σχολεία: ο Μπλανκέ παγιδευμένος από τους υγειονομικούς περιορισμούς». Οι αντικρουόμενες οδηγίες της κυβέρνησης για να διατηρήσει τα δια ζώσης μαθήματα ενώ η πανδημία ήταν σε έξαρση κάνουν τον υπουργό Παιδείας στόχο των εκπαιδευτικών, που απεργούν σήμερα. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Η εκπαίδευση σε απεργία: Είναι λάθος του Μπλανκέ». Από καθηγητές μέχρι επιθεωρητές, καθώς και γονείς μαθητών αποτελούν τα συστατικά της απεργίας που γίνεται την Πέμπτη, η ενότητα της οποίας είναι δίχως προηγούμενο. Αποκαλύπτει ότι υπάρχει συσσωρευμένη οργή που ξεπερνά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση. Τέλος, η Humanité: «Απεργία στην εκπαίδευση: ένας ξεσηκωμός που έρχεται από μακριά». Η μέρα κινητοποίησης, σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, είναι δίχως προηγούμενο για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ κατάφερε να τους ενώσει όλους εναντίον του.

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, βάζοντας εμπόδια στην πολιτική δαπανών του Μπάιντεν δέκα μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Οι τιμές γίνονται ισχυρή πολιτική απειλή για τον Μπάιντεν». Τα επιτελεία του προέδρου προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Τα στοιχεία όμως που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη για τον πληθωρισμό του περασμένου Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, πιέζοντας τους προϋπολογισμούς των χαμηλόμισθων νοικοκυριών, δέκα μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για την Βουλή των Αντιπροσώπων και εν μέρει για τη Γερουσία. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Ο πληθωρισμός χτυπά τον γρηγορότερο ρυθμό από το 1982». Οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται κατά 7% καθώς οι ελλείψεις λόγω πανδημίας και η καταναλωτική ζήτηση παραμένουν ισχυρές. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Το ρεκόρ 40ετίας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τροφοδοτεί τους φόβους της Fed για την ανάκαμψη των θέσεων εργασίας». Το ποσοστό του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 7% πιο υψηλό. Κύρια αιτία η αύξηση στα ενοίκια και τα μεταχειρισμένα αμάξια. Τέλος, οι New York Times: «Ο πληθωρισμός χτυπά το 7%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1982: οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν κολλήσει». Καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τιμές ανεβαίνουν και σε προϊόντα που δεν έχουν άμεση σχέση με την πανδημία, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της Fed καλούνται να απαντήσουν αποτελεσματικά στην πρόκληση.

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Ο Σολτς θέλει έναν ‘μη γραφειοκρατικό’ υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες». Ο γερμανός καγκελάριος είπε ότι είναι η σειρά της Μπούντεσταγκ να αποφασίσει, όχι της κυβέρνησης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τα 18». Ο καγκελάριος υπερασπίζεται την άρνησή του να καταθέσει νομοσχέδιο. Ισχυρίζεται ότι έδωσε στην συζήτηση εξ αρχής την καθοριστική ώθηση. Τέλος, η Die Welt: «Οι ερωτήσεις στον Όλαφ Σολτς δεν τον στριμώχνουν πολύ». Ο καγκελάριος ανακοίνωσε στην Μπούντεσταγκ ότι θέλει να περάσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Το CDU έχασε την ευκαιρία να στριμώξει τον Σολτς, εκτιμά η εφημερίδα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για τον ‘πραγματικό κίνδυνο μιας ένοπλης σύγκρουσης στην Ευρώπη’». Η συμμαχία αρνείται να σταματήσει την επέκτασή της στην Ανατολή όπως της ζητά η Μόσχα στην διμερή συζήτηση σχετικά με την Ουκρανία. Και η El Mundo: «Ο Τζόνσον κλονίζεται από το απαγορευμένο πάρτι του στην Ντάουνινγκ Στριτ». Οι Τόριδες βουλευτές ζητούν από τον βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί καθώς αγνόησε τα περιοριστικά μέτρα.

Στην Ιταλία, οι ακροδεξιοί εταίροι της κυβέρνησης θέτουν προσκόμματα στην υποψηφιότητα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την προεδρία της Δημοκρατίας. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Λέγκα, πρόβα για το αντίο στον Καβαλιέρε». Πρέσινγκ του Σαλβίνι και της Μελόνι για την φιλοδοξία του Μπερλουσκόνι να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα ακροδεξιά κόμματα λένε ότι μπορούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση και χωρίς τον Ντράγκι. Αν ο Ντράγκι «κατέβει» για πρόεδρος, ο Μπερλουσκόνι είχε προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ένας στους δύο ιταλούς εμπιστεύεται τον Ντράγκι». Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας, το 70% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Νέο ρεκόρ για το κόστος διαβίωσης». Η Ευρώπη κατηγορεί τη Ρωσία για την ύψωση των τιμών. Η ακριβή ενέργεια και τα αποτελέσματα της κερδοσκοπίας ωθούν είδη πρώτης ανάγκης όπως τα μακαρόνια και τα λαχανικά στα ύψη. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ιός, αλλάζει το δελτίο καταγραφής». Την Παρασκευή θα αποφασίσει το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις αλλαγές που θα γίνουν στην καταγραφή των αποτελεσμάτων της πανδημίας. Παράλληλα, οι περιφέρειες μετρούν τα τεστ μόνο εκείνων που έχουν συμπτώματα.

Documento Newsletter