Διεθνής Τύπος: Απρόθυμο το Βερολίνο για αποστολή αρμάτων στο Κίεβο – «Τρέμει» η καρέκλα του Ζαχάβι στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Απρόθυμο το Βερολίνο για αποστολή αρμάτων στο Κίεβο – «Τρέμει» η καρέκλα του Ζαχάβι στη Βρετανία

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Πιθανή διέξοδος από τον αποκλεισμό των αποστολών Leopard στο Κίεβο». Μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου πρότεινε: «Δώστε μερικά τανκς Abrams για να παρακινήσετε το Βερολίνο». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς ενοχλεί στενούς συμμάχους». Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιδρούν ενοχλημένοι στην απόφαση της Γερμανίας να μην παραδώσει προς το παρόν βαριά άρματα μάχης. Αυξάνεται η πίεση στον καγκελάριο και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τέλος, η Die Welt: «Διαμάχη του συνασπισμού για την ύπαρξη αρμάτων μάχης». Ο νέος υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, εκδίδει εντολή δοκιμής, αλλά είναι διαθέσιμη μια λίστα με τα διαθέσιμα μοντέλα. 

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «H ιστορία του Βερολίνου είναι ένα εμπόδιο στη βοήθεια προς το Κίεβο». Δεκαετίες μεταπολεμικής σχέσης ανάμεσα στη Γερμανία και τις ανατολικές, πρώην σοβιετικές, δημοκρατίες πρέπει να αναθεωρηθούν για να πειστεί το Βερολίνο να βοηθήσει το Κίεβο, εκτιμά η εφημερίδα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση το 2023 καθώς οι τιμές ενέργειας και η Κίνα ενισχύουν τις προβλέψεις». Οι οικονομολόγοι δίνουν το σημάδι της αναστροφής του κλίματος, ενώ οι φόβοι για διανομή των καυσίμων με δελτίο υποχωρούν. Τέλος η Washington Post: «Τουλάχιστον δέκα νεκροί στην επίθεση στην Καλιφόρνια». Μετά από ανθρωποκυνηγητό, ο ύποπτος βρέθηκε νεκρός.

Στη Βρετανία, στον Independent διαβάζουμε: «Ο Ζαχάβι δεν μπορεί να επιβιώσει από τη φορολογική υπόθεση, προειδοποιούν οι Τόρις». Πρώην υπουργοί λένε ότι ο Ναντίμ Ζαχάβι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Οι Times γράφουν: «Επικίνδυνες σχέσεις των πανεπιστημίων με την Κίνα». Δεκάδες ιδρύματα συνεργάζονται με θεσμούς σχετικούς με τη γενοκτονία των Ουιγούρων, την ανάπτυξη όπλων και το χάκινγκ. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Βρετανία προβλέπεται να αγγίξει το στόχο £1 τρις στις εξαγωγές με 15 χρόνια καθυστέρηση, εξαιτίας του Brexit». Η κυβέρνηση κατηγορείται για αποτυχία στην εφαρμογή των υποσχέσεων αφού η χώρα θα καθυστερήσει να φτάσει τους στόχους στις εξαγωγές.  Τέλος, η Daily Telegraph: «Το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού έτοιμο να πληρώσει πελάτες για να “σβήσουν τα φώτα”». Τα νοικοκυριά αναμένεται να πληρωθούν για να κόψουν την κατανάλωση ηλεκτρισμού καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν τραγικά.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ανάκαμψη της οικονομίας: “Περισσότερες βοήθειες από την ΕΕ”». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λέει ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο εθνικό ταμείο για την οικονομική στήριξη της Ιταλίας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Εμπιστοσύνη Μελόνι στο Νόρντιο, αλλά η κυβέρνηση παραμένει διχασμένη». Στη Δικαιοσύνη μεγαλώνει ο φόβος για δημιουργία άξονα ανάμεσα στη Φόρτσα Ιτάλια, του Μπερλουσκόνι, και τη Λέγκα του Σαλβίνι. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Φυσικό αέριο από την Αλγερία, ιδού το σχέδιο». Η πρόθεση της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, είναι η χώρα να προμηθευτεί 70 εκατ. κυβικά μέτρα για να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πίεση του FBI στον Μπάιντεν». Η οικία του προέδρου ερευνήθηκε για 13 ώρες, βρέθηκαν νέα απόρρητα έγγραφα.

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: μιλούν όσοι χάνουν». Άνθρωποι που ξεκίνησαν την καριέρα τους τώρα, γεννημένοι το 1966, γυναίκες… Μετά την επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης για μια «δίκαιη μεταρρύθμιση», η εφημερίδα συναντά εκείνους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες που πλήττονται ιδιαίτερα από το σχέδιο νόμου που παρουσιάζεται αυτή τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Επαναστατική έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT». H εταιρεία OpenAI που είναι γνωστή για την ανάπτυξη λογισμικού παραγωγής κειμένων, καταλαμβάνει σημαντική θέση στο ψηφιακό σύμπαν. Οι δημιουργοί του, οδηγημένοι από ένα μεσσιανικό όραμα, ανοίγουν προοπτικές που εγείρουν σοβαρά ηθικά διλήμματα, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Συντάξεις: ο Μακρόν προσπαθεί να κινητοποιήσει το στρατόπεδό του». Το σχέδιο νόμου παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο αυτή τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όσους αντιτίθενται αλλά, επίσης, ορισμένοι εξακολουθούν να κρατούν μια επιφυλακτικότητα απέναντι στον πρόεδρο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Γερμανία προσχωρεί στον “διάδρομο υδρογόνου” που προωθείται από τον Μακρόν και τον Σάντσεθ». Το Βερολίνο ανοίγει την πόρτα στην Πολωνία να παραδώσει άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο. H El Mundo φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που λέει ότι: «Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ακόμα και τώρα τα τανκ που χρειάζεται». Ο βέλγος πολιτικός υπερασπίζεται τη συμφωνία για τα Leopard βάσει της οποίας ο Ζελένσκι ζητά άρματα από την Ισπανία.

Documento Newsletter