Διεθνής Τύπος: Αποσύρει τη μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου – Δεν υποχωρεί ο «πυρομανής» Μακρόν – Μεγάλη απεργία στη Γερμανία

Διεθνής Τύπος: Αποσύρει τη μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου – Δεν υποχωρεί ο «πυρομανής» Μακρόν – Μεγάλη απεργία στη Γερμανία

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Απέναντι στην κατακραυγή, ο Νετανιάχου καθυστερεί τη δικαστική μεταρρύθμιση». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά από μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών, που πλημμύρισαν τους δρόμους της Ιερουσαλήμ. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Νετανιάχου καθυστερεί την προσπάθεια να μεταρρυθμίσει τη δικαστική εξουσία καθώς οι ταραχές συγκλονίζουν το Ισραήλ». Η νομοθεσία παγώνει για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένας διάλογος για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Νετανιάχου καθυστερεί τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις μετά από την παράλυση που προκαλεί στο Ισραήλ η διαμαρτυρία των πολιτών». Η απόλυση του υπουργού Άμυνας προκαλεί οργή, με δεκάδες χιλιάδες να κατεβαίνουν στους δρόμους. Ο πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ, προτρέπει την αλλαγή πορείας. Τέλος η Washington Post: «Έξι σκοτώνονται σε επίθεση σε σχολείο στο Νάσβιλ». Η αστυνομία σκοτώνει το δράστη, ενώ τα θύματα είναι τρεις μαθητές και τρία μέλη από το προσωπικό του σχολείου.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ο πυρομανής». Με την πλάτη στον τοίχο, ο γάλλος πρόεδρος απέναντι σε ένα κίνημα που δεν υποχωρεί επιλέγει την καταστολή, με κίνδυνο την κλιμάκωση. Στη Libération διαβάζουμε: «Κοινωνική και πολιτική κρίση, βιαιότητες… Από πού είναι η έξοδος;». Τα σωματεία συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση, στη δέκατη μέρα απεργίας κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Η ευάλωτη κυβέρνηση προσπαθεί να βγει από ένα αδιέξοδο το οποίο η ίδια δημιούργησε. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: O Μακρόν προσπαθεί να κατευνάσει χωρίς να υποχωρήσει». Με τη δέκατη μέρα απεργίας να εκτυλίσσεται, ο γάλλος πρόεδρος αναζητά τρόπους για να ρίξει γέφυρες διαλόγου με τα συνδικάτα. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες κατεβαίνουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για ενάντια στη μεταρρύθμιση. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ελιζαμπέτ Μπορν αναζητά μια δυσεύρετη πλειοψηφία». Έπειτα από την απαίτηση του Μακρόν να μεγαλώσει την πλειοψηφία, η πρωθυπουργός “χτυπά στον τοίχο” των Ρεπουμπλικάνων, που προτιμούν την ανεξαρτησία τους.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο καγκελάριος υποστηρίζει το FDP στη διαμάχη για το κλίμα κατά των Πρασίνων». Η επιτροπή συνασπισμού διέκοψε μετά από σχεδόν 20 ώρες. Ο Όλαφ Σολτς θεωρεί ότι έχει γίνει πολύ καλή πρόοδος. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η πανεθνική στασιμότητα προκαλεί κριτική». Το συνδικάτο Verdi και το συνδικάτο σιδηροδρόμων EVG παραλύουν τις τοπικές και τις υπεραστικές δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία, πυροδοτώντας μια συζήτηση σχετικά με το εάν τέτοιες μαζικές απεργίες είναι νόμιμες. Τέλος, η Die Welt: «Η Κίνα πέφτει στην παγίδα του χρέους της». Τα δάνεια του Πεκίνου προς τις αναπτυσσόμενες χώρες απειλούν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η πλατεία περικυκλώνει το Νετανιάχου». Στο Ισραήλ, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την Κνεσέτ. Και ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την απόσυρση της νομοθεσίας για τη Δικαιοσύνη. Το κόμμα της ακροδεξιάς δέχεται μα απαιτεί μια εθνοφυλακή. Από τα συνδικάτα μπαίνει στοπ σε όλη τη χώρα με γενική απεργία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ισραηλινή άνοιξη». Νίκησε η πλατεία, ο Νετανιάχου αποσύρει τη δικαστική μεταρρύθμιση. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Εμπόριο, πωλήσεις όλο το χρόνο». Το διάταγμα του ανταγωνισμού έρχεται στο υπουργικό συμβούλιο: τα περιφερειακά όρια στις προωθητικές πωλήσεις καταργούνται. Φορολογική εκεχειρία, παράταση έως τον Σεπτέμβριο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Τετραπλασιάστηκαν οι αφίξεις μεταναστών». Ο Σαλβίνι κάνει λόγο για επίθεση, ενώ οι αφίξεις σπάνε το ρεκόρ σε σχέση με την αρχή του 2022. Η ποσόστωση για τους ξένους εργάτες συμπληρώθηκε σε μια ώρα, υπογραμμίζει η εφημερίδα.   

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Έξωση στους φασαριόζους ένοικους σε δυο εβδομάδες». Νέα ρύθμιση ενισχύει την εξουσία των ιδιοκτητών, ενώ οι βάσεις δεδομένων του Airbnb θα βοηθά τους δήμους να εντοπίζει τους θορυβώδεις ενοίκους. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Γιουσάφ βγαίνει μετά βίας αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικικού κόμματος». Ο πακιστανικής καταγωγής και μουσουλμανικής θρησκείας εκλέγεται αρχηγός του κόμματος και αναμένεται να ορκιστεί πρωθυπουργός της Σκωτίας την Τετάρτη. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο ‘παρανοϊκός’ Χάρι έχασε φίλους από ‘παράνομες’ ιστορίες». Ο πρίγκιπας πετάει 5.500 μίλια για να παραβρεθεί στο δικαστήριο με τον Έλτον Τζον και τη Σέιντι Φροστ στην υπόθεση με τις υποκλοπές απέναντι στην εφημερίδα Daily Mail. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η πρόωρη συνταξιοδότηση φταίει για τα υψηλά επιτόκια». Το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό έχει ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές και τα επιτόκια, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ κάνει μια ελάχιστη αλλαγή στην κυβέρνηση και προτείνει την επανάληψη του συνασπισμού». Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έλυσε την κυβερνητική κρίση χθες με ελάχιστες αλλαγές. Ο Έκτορ Γκόμεθ στη θέση του υπουργού Βιομηχανίας και ο Χοσέ Μανουέλ Μινιόνες στο υπουργείο Υγείας. Και η El Mundo: «Ο Νετανιάχου πατάει φρένο στην πολεμική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης για να ηρεμήσει το δρόμο». Μετά από εβδομάδες διαμαρτυρίας για την αλλαγή στη δικαιοσύνη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποχωρεί και παγώνει τη νομοθεσία, με σφοδρές αντιδράσεις από τους ακροδεξιούς συμμάχους του.

Documento Newsletter