Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων για την ασφαλή εκκένωση διπλωματικού προσωπικού στο Αφγανιστάν: «Ο Μπάιντεν προσθέτει 8.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην εκκένωση στο Αφγανιστάν». Οι ΗΠΑ στέλνουν χιλιάδες στρατιώτες προσωρινά στον Περσικό κόλπο και το Αφγανιστάν για να εκκενώσουν διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία στην Καμπούλ. Για το ίδιο θέμα γράφει και η Washington Post: «Χιλιάδες στρατιώτες στέλνονται ξανά στην Καμπούλ». Ο σκοπός της αποστολής 3.000 στρατιωτών είναι η εκκένωση αμερικανών πολιτών και ντόπιων συμμάχων. Η αποστολή επιταχύνεται αφού οι Ταλιμπάν είναι κοντά στην κατάκτηση δύο σημαντικών πόλεων, της Χεράτ και της Κανταχάρ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι Ταλιμπάν αυξάνουν την πίεση καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία στέλνουν στρατεύματα για να εκκενώσουν το πολιτικό προσωπικό». Οι ισλαμιστές σαρώνουν την αφγανική ύπαιθρο, ενώ έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους έντεκα επαρχιακές πρωτεύουσες. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ανθρωπιστική κρίση. Τέλος, οι New York Times: «Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα για να βοηθήσουν στην εκκένωση καθώς οι Ταλιμπάν επελαύνουν». Δύο μεγάλες πόλεις αναμένεται να πέσουν σύντομα στα χέρια των Ταλιμπάν ενώ οι αμερικάνοι ετοιμάζονται για την πτώση της αφγανικής κυβέρνησης.
Στη Βρετανία, η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν εν όψει της επέλασης των Ταλιμπάν κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Αλεξιπτωτιστές στέλνονται για αποστολή διάσωσης στο Αφγανιστάν». Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα σταλούν 600 επίλεκτοι στρατιώτες για την διάσωση βρετανών στην Καμπούλ. Στον Guardian διαβάζουμε: «Η Βρετανία και οι ΗΠΑ εκκενώνουν καθώς οι Ταλιμπάν προχωρούν προς την Καμπούλ». Στέλνονται στρατεύματα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν για να εκκενώσουν πολίτες και αφγανούς συνεργάτες. Και ο Independent για το ίδιο θέμα: «Η Βρετανία στέλνει στρατεύματα για να εκκενώσει την πρεσβεία στην Καμπούλ». Η κυβέρνηση στέλνει 600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να φέρουν σε πέρας την εκκένωση βρετανών πολιτών στην Καμπούλ. Τέλος, οι Times: «Πολλαπλές απώλειες στην επίθεση με όπλο στο Πλύμουθ». Έξι επιβεβαιωμένοι θάνατοι μέχρι στιγμής, λένε οι κάτοικοι. Ανάμεσά τους κι ένα πεντάχρονο παιδί. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Στην Συρία, στο στρατόπεδο των γάλλων τζιχαντιστών». Η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ μέσα από το Ροτζ-2, όπου οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν γυναίκες που εμπλέκονται με το Ισλαμικό Κράτος. Η Le Figaro έχει σήμερα τίτλο: «Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να συγκεντρώσει τους ευρωπαίους υπό την διπλωματία του». Ο αμερικανός πρόεδρος από τότε που εξελέγη θέλει να μαζέψει τους ευρωπαίους σε μια «συμμαχία των δημοκρατιών» απέναντι στην Κίνα. Μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει. Τέλος, η Libération: «Όλοι ενωμένοι κόντρα στην φωτιά». Οι πολίτες και η γαλλική διασπορά στην Αλγερία κινητοποιούνται μαζικά εναντίον της πυρκαγιάς, καλύπτοντας τις αδυναμίες της κυβέρνησης που ήδη δέχεται κριτική για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας.
Στη Γερμανία, δύο κρατίδια διαφοροποιούνται στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Χαλάρωση εδώ, περιορισμός εκεί». Μερικά ομόσπονδα κρατίδια στην Γερμανία λένε ‘αντίο’ στον εβδομαδιαίο ποσοστό κρουσμάτων σαν ένα σημαντικό δείκτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και η Die Welt, γράφει για το ίδιο θέμα: «Αντίο στον εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων λένε δύο ομόσπονδα κρατίδια». Η Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Κάτω Σαξονία παίρνουν τον δικό τους δρόμο, εγκαταλείποντας το σχέδιο της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα. Το FDP επικρίνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε σχέση με τα πρότυπα που ορίζονται συνταγματικώς. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η ΕΕ ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στην Πολωνία». Η επίτροπος Διαφάνειας της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, είπε ότι ο νόμος που πέρασε για τα τηλεοπτικά δίκτυα είναι ένα αρνητικό σημάδι, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δηλώνει βαθιά προβληματισμένος.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η άνοδος στην τιμή του ρεύματος διαλύει σχεδόν ολοκληρωτικά τα κέρδη από την μείωση του ΦΠΑ». Η κυβέρνηση μελετά την περίπτωση να δημιουργήσει εταιρεία για να διαχειρίζεται την υδροηλεκτρική ενέργεια. Και η El Mundo: «Η Ριμπέρα σχεδιάζει να εθνικοποιήσει την υδροηλεκτρική ενέργεια στο στυλ των Ποδέμος». Το Σοσιαλιστικό κόμμα, που έχει πελαγώσει από την άνοδο της τιμής του ρεύματος, δανείζεται την ιδεολογία του κυβερνητικού του εταίρου και απειλεί να αναθέσει την διαχείριση της ενέργειας σε μια δημόσια εταιρεία.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι Ταλιμπάν παίρνουν χωρίς εμπόδια την Χεράτ και την Κανταχάρ». Αυξάνονται τα εδάφη που κατακτούν οι φονταμενταλιστές, ενώ ο στρατός τώρα αναζητά τρόπους να υπερασπιστεί την Καμπούλ. Ο πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γκάνι θέλει να ακολουθήσει την οδό των διαπραγματεύσεων ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν 3.000 στρατιώτες για να εξασφαλίσουν την ασφαλή εκκένωση των διερμηνέων. Η La Stampa γράφει για το νομοσχέδιο για υποβοηθούμενη ευθανασία: «Ο Φίκο θεωρεί το κοινοβούλιο συνένοχο». Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για την υποβοηθούμενη ευθανασία, ενώ ο πρόεδρος της βουλής Ρομπέρτο Φίκο θεωρεί ότι και το κοινοβούλιο έχει ευθύνη για αυτή την καθυστέρηση, ζητώντας να καλυφθεί το νομικό κενό μέχρι το τέλος του έτους. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Σχολεία, παραμερίζεται το σχέδιο επιστροφής». Η διαμάχη για το πράσινο πάσο εμποδίζει την υπογραφή της συμφωνίας για την επιστροφή στις τάξεις το φθινόπωρο. Παράλληλα, ετοιμάζεται νέα στρατηγική για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους: αστυνομικοί με πολιτικά θα διενεργούν τους ελέγχους. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Η πολιορκία της ζέστης και των πυρκαγιών». Για θερμοκρασίες ρεκόρ προετοιμάζεται η Ιταλία σήμερα και αύριο. Επίσης, ο Ντράγκι υπόσχεται αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις φωτιές σε Σικελία και Καλαβρία.