Διεθνής Τύπος: Απορρίφθηκε η απαγόρευση αμβλώσεων στο Κάνσας – Κατέπλευσε στον Βόσπορο το πλοίο με τα ουκρανικά σιτηρά

Διεθνής Τύπος: Απορρίφθηκε η απαγόρευση αμβλώσεων στο Κάνσας – Κατέπλευσε στον Βόσπορο το πλοίο με τα ουκρανικά σιτηρά

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το πλοίο με τα σιτηρά από την Ουκρανία εγκρίθηκε να ταξιδέψει πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα». Την Τετάρτη, το φορτηγό πλοίο πέρασε από τα στενά του Βοσπόρου, έπειτα από έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη.  Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Γερουσία εγκρίνει την πρόσθεση των δύο στο ΝΑΤΟ». Η Φινλανδία και η Σουηδία λαμβάνουν στήριξη και από τα δύο κόμματα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Όχι στο Κάνσας: οι ψηφοφόροι απορρίπτουν την απαγόρευση των αμβλώσεων». Στο διαπολιτειακό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Τετάρτη στο Κάνσας, το δικαίωμα στην άμβλωση διατηρήθηκε, αφού οι ψηφοφόροι επέλεξαν να απορρίψουν την τροπολογία που έθετε τέλος στις αμβλώσεις, με 59% υπέρ και 41% κατά. Τέλος η Washington Post: «Οι αρνητές των εκλογών προχωρούν στην Αριζόνα». Πολιτικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 -στις οποίες έχασε ο Ντόναλντ Τραμπ- είναι πλαστό, παίρνουν το χρίσμα από τους ψηφοφόρους για τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Απαγόρευση στο λάστιχο του ποτίσματος καθώς η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με ξηρασία». Οι θερμοκρασίες αναμένονται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου την επόμενη εβδομάδα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Αποκάλυψη: το ακροδεξιό δίκτυο που ριζοσπαστικοποιεί τα παιδιά στη Βρετανία». Ένα διαδικτυακό δίκτυο που αποτελείται από φόρουμ για βιντεοπαιχνίδια, ιδιωτικά chat, οδηγούς μελέτης και μπροσούρες, εξοικειώνει τα παιδιά με ρατσιστικές θεωρίες περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, νεοναζιστικές θεωρίες και μισογύνικες ιδέες περί μη εθελοντικού εργένη (involuntary celibate – incel). Στον Independent διαβάζουμε: «Η Τρας αντιμέτωπη με ερωτήματα για το ‘πάρτι με τη Λιζ’». Η υπουργός Εξωτερικών δεν δήλωσε ότι το πάρτι αυτό στο Μέιφερ κλαμπ πληρώθηκε από τον εκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του κλαμπ, Ρόμπιν Μπίρλι. Τέλος, η Daily Telegraph: «To εργοστάσιο επεξεργασίας υδάτων που θα μπορούσε να αποτρέψει την απαγόρευση στο λάστιχο ποτίσματος ‘μπήκε μυστικά στη ναφθαλίνη’». Η εγκατάσταση αφαλάτωσης του Τάμεση, αξίας £250 εκατομμυρίων, βγήκε εκτός λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, παρά την δίχως προηγούμενο καλοκαιρινή ζέστη.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο συνασπισμός ενώνει το πεδίο εφαρμογής και τα όρια της υποχρέωσης της μάσκας». O υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, λέει ότι αυτή είναι «μια σχετικά δύσκολη θέση», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν προτρέπει: «πάρτε σοβαρά τα θεμελιώδη δικαιώματα». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ταϊβάν φοβάται αποκλεισμό από την Κίνα». Η Λαϊκή Δημοκρατία ανακοινώνει στρατιωτικούς ελιγμούς γύρω από το νησί ως απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι. Οι απαγορεύσεις εισαγωγής έχουν ήδη ξεκινήσει από το Πεκίνο. Τέλος, η Die Welt: «Η ΦΠΑ έρχεται τώρα και στην προσαύξηση του αερίου;». Για τους καταναλωτές, το φυσικό αέριο θα μπορούσε τώρα να καταστεί πολύ πιο ακριβό από το προηγούμενο επίπεδο τιμών.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «H Μελόνι ανησυχεί την Ευρώπη». Η ΕΕ φοβάται τη νίκη της Δεξιάς και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το προσφυγικό ζήτημα και τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, τα κόμματα της Αριστεράς, οι Πράσινοι και ο Ντι Μάιο απορρίπτουν τη συμμαχία της κεντροαριστεράς. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Δημοκρατικό κόμμα-Καλέντα, χάος στην Αριστερά». Ο Ντι Μάιο απαιτεί σεβασμό, αφού ζητά περισσότερο χώρο για τους υποψηφίους του κόμματός του. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Λογαριασμοί και συντάξεις, ιδού το σχέδιο». Το διάταγμα για την οικονομική στήριξη των πολιτών περιλαμβάνει μέτρα 14,5 δισ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αριστερά, σύγκρουση στο σύμφωνο». Το κόμμα των Πρασίνων και της Αριστεράς είναι εγκαταλελειμμένα, ενώ η δυσφορία που υπάρχει οδηγεί προς την οριστική ρήξη.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το παρασκήνιο της απόσυρσης του κόκκινου γραμματόσημου». Τα Ταχυδρομεία ανακοίνωσαν το τέλος της σειράς κόκκινων γραμματόσημων. Πίσω από αυτό διαδραματίζεται η υποβάθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και των υπαλλήλων της. Στη Libération διαβάζουμε: «Γυναίκες στην εξουσία: πίσω από το σύμβολο». Στην πρωθυπουργική κατοικία στο Ματινιόν, στα αντιπολιτευτικά έδρανα της Εθνοσυνέλευσης και στις προεδρικές θέσεις κομμάτων, υπάρχουν πέντε γυναίκες στην γαλλική πολιτική σκηνή που καταλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά. Για την ώρα, η πραγματική ισότητα μένει να οικοδομηθεί ενώ οι σεξιστικές επιθέσεις επιμένουν. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ταϊβάν: αμερικανική επίσκεψη, κινεζική οργή και απειλές». Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, έφτασε στις 2 Αυγούστου στην Ταϊβάν για να συναντήσει την πρόεδρο της χώρας, Τσάι Ίνγκ-Γουέν. Το Πεκίνο, ως απάντηση, διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί. Τέλος, η Le Figaro: «Δυο χρόνια μετά την έκρηξη: Βηρυτός, η πνιγμένη αλήθεια». Αγνοώντας τις απαιτήσεις των Λιβανέζων, η παλιά πολιτική τάξη έχει σκοπό να καθυστερήσει την έρευνα και να εξασφαλίσει ότι κανένας υψηλά ιστάμενος δεν θα λογοδοτήσει.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα παρουσιάζουν αντίσταση στο διάταγμα εξοικονόμησης ενέργειας». Οι ηγέτες του συντηρητικού κόμματος κατηγορούν τον Σάντσεθ ως δικτάτορα και ολοκληρωτικό. Το κόμμα του Αλμπέρτο Φεϊχό ζητά από τις αυτόνομες περιφερειακές κυβερνήσεις του Σοσιαλιστικού κόμματος να απορρίψουν το σχέδιο. Και η El Mundo: «Η Ισπανία ξοδεύει δύο φορές περισσότερο αέριο για να παραγάγει ρεύμα στο πιο ακριβό καλοκαίρι στην ιστορία». Η θερμότητα αυξάνει την κατανάλωση αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από 16% σε 33%, και ελαχιστοποιεί τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους του τιμολογίου. Η περιφερειάρχης της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Αγιούσο, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά διαβεβαιώνει ότι συμμορφώνεται, «είτε μας αρέσει είτε όχι».

 

Ετικέτες

Documento Newsletter