Διεθνής Τύπος: Αποπέμπεται ο Μακάρθι – Ο Σάντσεθ λαμβάνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Διεθνής Τύπος: Αποπέμπεται ο Μακάρθι – Ο Σάντσεθ λαμβάνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Βουλή αποπέμπει τον Μακάρθι από πρόεδρο της Βουλής». Οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι ωθούν στην έξοδο τον ηγέτη τους, προκαλώντας ταραχή στο κοινοβούλιο.  Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το ξεπούλημα των ομολόγων βαθαίνει καθώς η προοπτική υψηλών επιτοκίων φοβίζει τις αγορές». Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου αγγίζει το υψηλό 16 ετών. Η παγκόσμια αναταραχή «χτυπά» τις μετοχές και τα νομίσματα. Τέλος η Washington Post: «Υπερψηφίστηκε η έξοδος του Μακάρθι από πρόεδρος». Πέρασε η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ακροδεξιός βουλευτής Ματ Γκέτζ.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σάντσεθ επικαλείται τη ‘γενναιοδωρία’ του αλλά απορρίπτει ένα δημοψήφισμα». Ο βασιλιάς της Ισπανίας ανέθεσε στο σοσιαλιστή υποψήφιο την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Σάντσεθ είναι ανοιχτός να δώσει αμνηστία στους καταλανούς πολιτικούς. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ κατηγορεί την αμνηστία του Πουτζντεμόν στον Πουμπίδο». Ο σοσιαλιστής ηγέτης λαμβάνει την εντολή από τον βασιλιά να επιτύχει το σχηματισμό κυβέρνησης και θα καθίσει να διαπραγματευτεί με τους καταλανούς Junts και τους βάσκους του Bildu. Επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις συμφωνίες της με το Συνταγματικό Δικαστήριο επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αποφανθεί» για αυτές. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Θα ήθελα να κινηματογραφήσω όλη την εποποιία του σώματος των γυναικών». Η σκηνοθέτρια Κλαιρ Σιμόν έβαλε την κάμερά της σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι. Με το ντοκυμαντέρ της, «Το σώμα μας» (Notre corps), ιχνηλατεί τα στάδια, πολλές φορές οδυνηρά, της ζωής των γυναικών. Στη Libération διαβάζουμε: «Ανέκδοτη δημοσίευση των μαθημάτων του: Ο Ντελέζ πηγαίνει στη συγγραφή». Οι θρυλικές διαλέξεις του φιλοσόφου στο Πανεπιστήμιο της Βινσέν, τις οποίες δεν ήθελε να δει τυπωμένες, εμφανίζονται την Πέμπτη.

Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Σύνοδος: Το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας υπό συζήτηση». Στη Ρώμη, ξεκινά την Τετάρτη μια σύνοδος που θα κρατήσει ένα μήνα, με σκοπό την ευθυγράμμιση της Εκκλησίας με την κοινωνία. Τέλος, η Le Figaro: «Πυρηνική ενέργεια: μετά το φιάσκο, η EDF επανεκκινεί τους σταθμούς της». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, 32 από τους 56 πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία σταμάτησαν εξαιτίας μικρορωγμών. Για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας δίχως προηγούμενο επισκευής η εταιρεία έχει αναθεωρήσει τις μεθόδους λειτουργίας της, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σταϊνμάγερ καλεί τα κόμματα να συνεργαστούν για τη μετανάστευση». Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος τάσσεται υπέρ της εξέτασης του ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Διαφωνία για απαγόρευση εργασίας για αιτούντες άσυλο». Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Σταϊνμάγερ καλεί τα μέρη να συνεργαστούν για την προσφυγική πολιτική. Αλλά πριν από τις συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και του CDU, προκύπτουν σκληρές συγκρούσεις. Τέλος, η Die Welt: «Ο πρόεδρος της Τυνησίας απορρίπτει τα ‘φυλλάδια’ της ΕΕ». Εν μέσω προσφυγικής κρίσης αμφισβητείται η μεταναστευτική συμφωνία με τη χώρα. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μπρέιβερμαν: Έρχεται μεταναστευτικός κυκλώνας». Η υπουργός Εσωτερικών επιτίθεται στους διάσημους επικριτές, λέγοντας ότι «δεν είναι τα παιδιά τους που θα προσπαθήσουν να κακοποιήσουν οι εγκληματίες». Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την πολιτική ως δυσλειτουργική σε μια προσπάθεια να κερδίσει τον έλεγχο». Ο Σούνακ θα πει ότι οι ψηφοφόροι είναι εξουθενωμένοι εν μέσω χάους στον πόλεμο φραξιών στους Τόρις. Τέλος, η Daily Telegraph: «Σούνακ: Θα αλλάξω το status quo». Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει το δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα σε μια σειρά από μεγάλες δεσμεύσεις πριν τις εκλογές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το πούλμαν του θανάτου». Το λεωφορείο έπεσε 15 μέτρα από ανισόπεδη διάβαση με αποτέλεσμα να πεθάνουν 21 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 18. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Αποκάλυψη στο Μέστρε». Ένα πούλμαν με τουρίστες πέφτει από ανισόπεδη διάβαση και πιάνει φωτιά. Τουλάχιστον 21 νεκροί και 18 τραυματίες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η τραγωδία του Μέστρε». Λεωφορείο πέφτει από την υπερυψωμένη διάβαση και παίρνει φωτιά, 21 θύματα: ο Ιταλός οδηγός και ξένοι τουρίστες (4 παιδιά). Τέλος, η Corriere della Sera: «Το λεωφορείο πέφτει, μια τραγωδία». Επιβάτες ήταν τουρίστες από την Ουκρανία και τη Γερμανία. Μεταξύ των θυμάτων και παιδιά.

Ετικέτες

Documento Newsletter