Διεθνής Τύπος: Αποκλείει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού η Μέρκελ – Υγειονομικό διαβατήριο και στην Ιταλία

Στην Ιταλία, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στους κλειστούς και δημόσιους χώρους. Η La Stampa γράφει: «Πράσινο διαβατήριο στους εσωτερικούς χώρους, η Ιταλία διχάζεται». Τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται, η κυβέρνηση σκέφτεται να υιοθετήσει το μοντέλο των Παρισίων. Όχι από Σαλβίνι και Μελόνι που απορρίπτουν την ιδέα.  Για το ίδιο θέμα η Il Messaggero: «Υποχρεωτικό πράσινο διαβατήριο στις εγκαταστάσεις». Υφυπουργός της κυβέρνησης λέει ότι για event, ντισκοτέκ και θέατρα η Ιταλία θα ακολουθήσει τα βήματα του Μακρόν. Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Περισσότερα κρούσματα, νέα μέτρα». Η κυβέρνηση δίνει νέα παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υιοθετεί το πράσινο διαβατήριο για τα στάδια και τα ταξίδια. Τέλος, η La Repubblica: «Δικαιοσύνη, η πρόκληση του Ντράγκι». Ο ιταλός πρωθυπουργός μαζί με την υπουργό Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια πηγαίνουν σήμερα στην φυλακή όπου έγιναν οι ξυλοδαρμοί  για να υποστηρίξει την μεταρρύθμιση και να επαναλάβει την σημασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.

Στην Γερμανία, η Μέρκελ αποκλείει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμούς. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Η καγκελάριος Μέρκελ υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός». Η γερμανίδα πολιτικός απευθυνόμενη στους πολίτες είπε ότι «όσο περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, τόσο πιο ελεύθεροι θα είμαστε». Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έκανε λόγο για «απαίτηση εμβολιασμού». Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μιλά για ‘προϋπόθεση εμβολιασμού’». Δεν θα είναι υποχρεωτικός όπως στην Γαλλία, αλλά γίνεται έκκληση στους πολίτες για να εμβολιαστούν. Παράλληλα, η Σαξονία καταργεί την χρήση μάσκας. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Πρέπει να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους μας». Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλει μια κοινωνικά αποδεκτή μετάβαση στην καθαρή οικονομία. Αυτό θέτει προβλήματα για την Γερμανία, καθώς θα πρέπει να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Στην Ισπανία, η El País γράφει για την απόφαση που αναμένεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης: «Μια ευρεία συζήτηση για τις ελευθερίες σε μια πανδημία». Η διαβούλευση ανάμεσα στους δικαστές διατηρεί την ισοψηφία μεταξύ της έγκρισης ή της ακύρωσης του lockdown. Η απόφαση θα αποτελέσει τροχιοδεικτική βολή για μελλοντικούς περιορισμούς δικαιωμάτων. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση αποφεύγει να αποκαλέσει την Κούβα δικτατορία με την καταπίεση σε άνοδο». Οι Ποδέμος αρνούνται ότι είναι αυταρχικό καθεστώς ενώ ο Σάντσεθ αρκέστηκε στο να πει ότι «δεν είναι δημοκρατία».

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Υγειονομικό διαβατήριο, ο δόκτωρ Μακρόν και ο Μίστερ Μπαζάρ». Μετά την απόφαση του γάλλου προέδρου τη Δευτέρα για την επέκταση του υγειονομικού διαβατηρίου, σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έσπευσαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο. Αυτή η δυνάμει υποχρεωτικότητα θέτει πολλαπλά ερωτήματα, πρακτικά και νομικά. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ερωτήσεις και πολεμική σχετικά με το υγειονομικό διαβατήριο». Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας, το 61% των γάλλων συμφωνούν με την επέκτασή του σε χώρους πολιτισμού, τρένα και εστιατόρια. Αλλά η εφαρμογή του το καλοκαίρι είναι μια σπαζοκεφαλιά. Τέλος, η Le Monde κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Εμβολιασμός: Ο Μακρόν σκληραίνει την στάση του». Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την Δευτέρα υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στην υγεία καθώς και υγειονομικό διαβατήριο για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, πολιτισμού και μεταφοράς.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ θέλει καινούρια θητεία εν μέσω της ταραχής στο Γουέμπλεϊ». Η Κρεσίντα Ντικ αναμένεται να ζητήσει επέκταση του συμβολαίου της που λήγει τον Απρίλιο, ενώ δέχεται κριτική για μια σειρά σκανδάλων. Στον Guardian διαβάζουμε: «Οργή για την περικοπή της οικονομικής βοήθειας εν μέσω φόβων για τις φτωχές χώρες». Η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγορείται ότι θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές με την περικοπή δισεκατομμυρίων από την βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Independent έχει κύριο τίτλο: «Υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρυδων προειδοποιούν το κόμμα ώστε να αλλάξει στάση απέναντι στην φυλή». Πρώην υπουργός είπε ότι το κόμμα πρέπει να αναθεωρήσει την προσέγγιση του στο φαινόμενο των ποδοσφαιριστών που γονατίζουν για την κοινωνική δικαιοσύνη. Τέλος, η Daily Telegraph: «Βρετανοί ταξιδιώτες εμβολιασμένοι με το ινδικό ΑstraZeneca αποκλείστηκαν από τις διακοπές τους». Ζευγάρι που ταξίδευε για Μάλτα γύρισε πίσω τη στιγμή που ανάβει η συζήτηση για τα εμβολιαστικά διαβατήρια στην ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Πλιάτσικο στη Νότια Αφρική μετά τη σύλληψη πρώην προέδρου». Η φυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, προκάλεσε ταραχές στην χώρα. Ο στρατός και η αστυνομία δεν μπορεί να συγκρατήσει τους πολίτες που κάνουν επιδρομές σε εμπορικά καταστήματα και αποθήκες. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο Μπάιντεν εκδίδει διάταγμα για τα όρια στα εκλογικά δικαιώματα». Ο αμερικανός πρόεδρος παραλληλίζει την προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων για περιορισμό των εκλογικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων με την εποχή των φυλετικών διαχωρισμών. Οι Financial Times κυκλοφορούν με κύριο τίτλο: «Ο μεγάλος πληθωρισμός των ΗΠΑ αμφισβητεί την άποψη της FED για προσωρινές υψηλές τιμές». Αύξηση 5,4% στον δείκτη τιμών καταναλωτή, με τον Ιούνιο να καταγράφει την μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης. Τέλος, οι New York Times: «Τα σχολεία μαθαίνουν ότι τα χρήματα της ανάκαμψης έχουν τα εμπόδιά τους». Σε σχολείο του Ντάλας οι νεοπροσληφθέντες δάσκαλοι λαμβάνουν ένα έγγραφο ότι η θέση τους μπορεί να κρατήσει μόνο 2 με 3 χρόνια.