Στη Γαλλία, η Libération αποκαλύπτει την σκιώδη πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών: «Μικρά δωράκια μεταξύ φίλων». Σε αποκλειστική έρευνα της εφημερίδας για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποκαλύπτεται ένα μεγάλο σύστημα σύγκρουσης συμφερόντων και δωροδοκίας στο οποίο εμπλέκονται μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Στην Δεξιά, η επιλογή υποψήφιου με αβέβαιο αποτέλεσμα». Το συνέδριο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών ανοίγει αυτή την Τετάρτη, για να αναδειχθεί ο προεδρικός υποψήφιος. Επικρατέστερος είναι ο ΞαβιέΜπερτράν, ενώ ακολουθεί στις προτιμήσεις ο πρώην επίτροπος για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «2022: οι υποψήφιοι αντιμέτωποι με την σπαζοκεφαλιά της χρηματοδότησης». Μπροστά στην διστακτικότητα των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και επιζητούν μια μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης του πολιτικού βίου. Τέλος, η Humanité: «Εμβόλια, ενέργεια, νερό: αυτά τα αγαθά να βγουν από το νόμο της αγοράς». Απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλεται η ανάγκη να βγουν αυτά τα αγαθά από την αγοραπωλησία, εκτιμά η εφημερίδα.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για την τεταμένη ατμόσφαιρα στα ουκρανικά σύνορα, με προειδοποιήσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας: «Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της». Ο υπουργός Εξωτερικών αμερικανός Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι η χώρα θα αντιδράσει αποφασιστικά στις κινήσεις της Ρωσίας. Από την άλλη πλευρά, ο Βλάντιμιρ Πούτιν καλεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει να αναπτύσσεται στην Ουκρανία. Στη Die Welt διαβάζουμε: «Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε τη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Η κατάσταση στα σύνορα είναι εξαιρετικά τεταμένη και ο φόβος για ένα στρατιωτικό ατύχημα αυξάνεται. Τέλος, η Süddeutsche Zeitung: «Φόβος για τη μεσαία τάξη». Ούτε φτωχοί, ούτε πλούσιοι, οι πολίτες αυτής της τάξης κρατάνε τη χώρα ενωμένη, γράφει η εφημερίδα. Βρίσκεται όμως σε δεινή θέση, ιδιαίτερα οι νέοι που είναι όλο και πιο απίθανο να φτάσουν στην κορυφή.
Στις ΗΠΑ, το δικαίωμα στην άμβλωση τίθεται εν αμφιβόλω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Το δικαστήριο σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή για τις αμβλώσεις». Το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται ότι είναι έτοιμο να βάλει ένα μεγάλο εμπόδιο στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση καθώς αναμένεται να επικυρώσει τη νομοθεσία της πολιτείας του Μισισιπή που παραβιάζει αυτό το δικαίωμα. Οι New York Times για το ίδιο θέμα γράφουν: «Οι δικαστές δείχνουν ότι θα αποφασίσουν τον περιορισμό στις αμβλώσεις». Η απαγόρευση του Μισισιπή μετά τις 15 εβδομάδες θέτει εν αμφιβόλω την απόφαση της υπόθεσης Roe v. Wade, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αναγνώριση του δικαιώματος της άμβλωσης στις ΗΠΑ. Στην Wall Street Journal διαβάζουμε: «Το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στις ΗΠΑ εντοπίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο». Ένας πλήρως εμβολιασμένος ταξιδιώτης που γύρισε από τη Νότια Αφρική είναι ο πρώτος μολυσμένος με τη νέα μετάλλαξη. Τέλος, οι Financial Times: «Οι ΗΠΑ καθυστερεί την άρση των δασμών του Τραμπ στο χάλυβα λόγω φόβων για τη Βόρεια Ιρλανδία». Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ διστάζει να άρει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο απειλεί να αλλάξει τους εμπορικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία που προβλέπονται στη συμφωνία για το Brexit.
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση εξασφάλισε και τέταρτη δόση εμβολίων, ειδικά φτιαγμένη για τις μεταλλάξεις. Οι Times γράφουν σχετικά: «Τέταρτο εμβόλιο για την μάχη εναντίον των μεταλλάξεων». Η κυβέρνηση έκλεισε συμφωνία για 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα κατασκευαστούν για να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δις λίρες. Στη Daily Telegraph διαβάζουμε: «Δύο ακόμα δόσεις ενισχυτικών εμβολίων παραγγέλθηκαν». Αγοράστηκαν αρκετά εμβόλια ώστε να προστατευτεί ολόκληρη η χώρα από τις μεταλλάξεις για τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Guardian έχει σήμερα τίτλο: «Οι οικογενειακοί γιατροί μπορεί να σταματήσουν την παρακολούθηση εκατομμυρίων ασθενών εξ αιτίας του σχεδίου εμβολιασμών». Η κυβέρνηση θέλει τους γιατρούς ελεύθερους από κάθε άλλη υποχρέωση ώστε να βοηθήσουν στην διεκπεραίωση του εμβολιαστικού σχεδίου. Τέλος, ο Independent: «Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, προειδοποιούν οι σύμβουλοι». Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια πολύ αυστηρή αντίδραση στη νέα μετάλλαξη.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν την συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζει την ιδέα του Όλαφ Σολτς για υποχρεωτικό εμβολιασμό μπροστά στην απειλή της μετάλλαξης Όμικρον. Και η El Mundo: «Το υπουργείο Υγείας κόβει από τα πρακτικά τα σημαντικότερα παράπονα των αυτόνομων κοινοτήτων». Αποσύρονται από την απομαγνητοφώνηση των συναντήσεων τα αιτήματα από τους εκπροσώπους των περιφερειών σχετικά με την πανδημία.
Στην Ιταλία, η Il Messaggero γράφει για την ακρίβεια: «Shopping με τσιμπημένες τιμές τα Χριστούγεννα». Από την βενζίνη μέχρι τα ψάρια και τεχνολογικά gadget, τα πάντα ακριβαίνουν για τις οικογένειες, που θα βιώσουν δύσκολες γιορτές. Παράλληλα, η κυβέρνηση ψάχνει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να ελαφρύνει το βάρος από την αύξηση των λογαριασμών φυσικού αερίου (+50%) και ηλεκτρικού ρεύματος (+25%). Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Πράσινο φως για τα εμβόλια στα παιδιά». Η Ιταλική Ένωση Φαρμάκου αποφάσισε να επιτρέψει τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται στη χώρα. Η La Repubblica έχει σήμερα τίτλο: «Ανάκαμψη, ατμομηχανή η Ιταλία». Η οικονομία της χώρας καταγράφει ανάπτυξη 6,3%, περισσότερο από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και της κατανάλωσης, ενώ η απασχόληση κινείται σε ρηχά νερά, μεταξύ θέσεων ορισμένου χρόνου και κατώτατου μισθού. Τέλος, η La Stampa: «Η Ευρώπη να αξιολογήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Έκκληση της φον ντερ Λάιεν για συζήτηση περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.