Διεθνής Τύπος: Απογοήτευση για την «νερωμένη» συμφωνία για το κλίμα – Έκρηξη στο Λίβερπουλ, φόβοι για τρομοκρατική επίθεση

Στη Γαλλία, η Libération γράφει λακωνικά για το φτωχό αποτέλεσμα της κλιματικής συνόδου στη Γλασκώβη: «Αποτυχημένη Cop26». Η συμφωνία της Γλασκώβης, που υπογράφηκε το σαββατοκύριακο μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, δεν επιβάλλει καμία υποχρέωση στις χώρες και αρκείται σε συστάσεις. Το αποτέλεσμα αυτό είναι μακριά από το να επιτύχει την συγκράτηση της υπερθέρμανσης στον 1,5 C ή την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου. Στην Humanité διαβάζουμε: «COP26: Ο βαθμός μηδέν της φιλοδοξίας». Οι διαπραγματεύσεις έκλεισαν με μέτρα μικρής εμβέλειας. Η ελπίδα για συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 C απομακρύνεται. Η Le Figaro έχει τίτλο: «Κλιματική υπερθέρμανση: αυτό που θα αλλάξει η COP26». Μετά από δύο εβδομάδες συζητήσεων, μια παγκόσμια συμφωνία επετεύχθη επιτέλους στην Γλασκώβη. Όμως οι δεσμεύσεις δεν εγγυώνται τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 C. Τέλος, η Le Monde: «Κορονοϊός: η Ευρώπη αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση της πανδημίας». Αντιμέτωπη με το νέο κύμα κρουσμάτων, η Αυστρία ετοιμάζεται να επιβάλλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους. Όπως και στην Γερμανία, η αντίσταση στο εμβόλιο είναι ισχυρή κι έχει γίνει το κύριο σύνθημα της Άκρας Δεξιάς.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το σύμφωνο για το κλίμα ανοίγει μονοπάτια για την παγκόσμια εμπορία άνθρακα». Η συμφωνία στη Γλασκώβη αναγκάζει τις χώρες του κόσμου να ξανακοιτάξουν στην επόμενη σύνοδο τους κλιματικούς στόχους τους. Επίσης, έθεσε τα θεμέλια για τον τρόπο που θα εμπορεύονται οι χώρες και οι εταιρείες τους ρύπους πέρα από τα εθνικά σύνορα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπαίνουν στο χορό της απογοήτευσης για την ‘νερωμένη’ συμφωνία για το κλίμα». Οι στόχοι για την μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων «μαλάκωσαν», καθώς Κίνα και Ινδία προβάλλουν αντιρρήσεις. Η Washington Post κυκλοφορεί με τίτλο: «Ο πληθωρισμός γίνεται το κορυφαίο τεστ για τον Μπάιντεν». Οι ψηφοφόροι της μεσαίας τάξης νιώθουν την αύξηση των τιμών στην τσέπη τους, καθώς οι επικρίσεις από τον πολιτικό κόσμο αρχίζουν να επικεντρώνονται στο πρόσωπο του προέδρου. Τέλος, οι New York Times: «Οπλισμός που πωλείται διαδικτυακά τροφοδοτεί την επιδημία της βίας». Φτιαγμένα με μέρη που δεν μπορούν να ανιχνευτούν, τα «όπλα-φαντάσματα» βρίσκουν το δρόμο τους προς κακοποιούς και παιδιά.

Στη Βρετανία, η έκρηξη ενός ταξί που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο την Ημέρα Μνήμης των πεσόντων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ανησύχησε τις αρχές για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Οι Times γράφουν σχετικά: «Τρεις κρατούνται από την αντιτρομοκρατική για την θανατηφόρα έκρηξη». Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση μετά τον θάνατο ενός άνδρα στο Λίβερπουλ από έκρηξη αυτοκινήτου. Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν στο Κένσινγκτον. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον Καθεδρικό ναό της πόλης, όπου περίπου 2.000 άτομα παρακολουθούσαν την τελετή μνήμης για τους νεκρούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Τρομοκρατική συνωμοσία την ημέρα μνήμης: τρεις κρατούνται μετά την φονική έκρηξη». Η έκρηξη σε ταξί ταρακούνησε το Νοσοκομείο Γυναικών ενώ η τελετή μνήμης για τους νεκρούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου γινόταν μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά. Ο Guardian έχει σήμερα τίτλο: «Εκνευρισμός απέναντι σε Κίνα και Ινδία για την κλιματική αλλαγή». Οι δύο χώρες κατηγορούνται ότι «νέρωσαν» την συμφωνία, καθώς δεν ενέκριναν τους στόχους για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων. Τέλος, ο Independent: «Ο Τζόνσον υπερασπίζεται το σύμφωνο για το κλίμα παρά τις αντιδράσεις». Ο βρετανός πρωθυπουργός παραδέχεται την απογοήτευσή του αλλά επιμένει ότι η συμφωνία είναι σημαντική.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Κριτική στα ψηφίσματα της κλιματικής συνόδου της Γλασκώβης». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι η πρόοδος που επετεύχθη δεν είναι αρκετή. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η πραγματική δουλειά ξεκινάει τώρα». Η κλιματική σύνοδος της Γλασκώβης δίνει κάποιες ελπίδες για την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού λένε ότι θέλουν να εργαστούν μαζί για αυτόν τον στόχο. Τέλος, η Die Welt: «Η Γλασκώβη ανοίγει το δρόμο για το παγκόσμιο εμπόριο άνθρακα». Η 26η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα ενεργοποιεί πλήρως την συμφωνία των Παρισίων μετά από έξι χρόνια. Η κυβέρνηση και οι ΜΚΟ βλέπουν τη συμφωνία ως «ορόσημο» για την χρηματοδότηση για το κλίμα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το πράσινο σημείο καμπής των αγορών». Οι τράπεζες, τα επενδυτικά ταμεία και οι πολυεθνικές ποντάρουν στην πράσινη οικονομία παρά το αποτέλεσμα της Cop26. Οι «υπεύθυνες επενδύσεις» αναμένεται να περάσουν από τα 38 στα 53 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Στην La Stampa διαβάζουμε: «Η Δεξιά προς τον Λέτα: ναι στο σύμφωνο για την οικονομική ενίσχυση». Ο Αντόνιο Ταγιάνι, από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia, και ο Ματέο Σαλβίνι θέλουν να στρέψουν την προσοχή τους στην οικονομία, η Λέγκα όμως θέλει να κόψει τα χρήματα για τα επιδόματα. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Κορονοϊός, το σχέδιο για το χειμώνα». Το πράσινο πάσο θα αλλάξει αν αυξηθούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για το αντιικό χάπι από τον Ιανουάριο. Το ενδεχόμενο της καραντίνας δεν αποκλείεται από μέλη της κυβέρνησης. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Πράσινο πάσο, οι νέοι κανόνες». Πιο σύντομη διάρκεια εγκυρότητας και περισσότερα τεστ είναι το σχέδιο για ασφαλή Χριστούγεννα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση θα εγκαταστήσει μόνο τους νέους οργανισμούς έξω από τη Μαδρίτη». Το σχέδιο αποκέντρωσης των υπηρεσιών που μελετά η κυβέρνηση αναφέρει λεπτομερώς τα κέντρα που θα έχουν τα κεντρικά τους γραφεία σε άλλα μέρη της Ισπανίας. Και η El Mundo: «Το 75% των ψηφοφόρων του Λαϊκού κόμματος πιστεύουν ότι ο Κασάδο θα είναι πρόεδρος». Σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της συντηρητικής εφημερίδας, το Λαϊκό κόμμα φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να μπορεί να κυβερνήσει με το ακροδεξιό Vox.

Ετικέτες