Διεθνής Τύπος: Απόδραση αμάχων από τη Μαριούπολη, ανατριχιαστικές μαρτυρίες – Κύμα αλληλεγγύης στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Απόδραση αμάχων από τη Μαριούπολη, ανατριχιαστικές μαρτυρίες – Κύμα αλληλεγγύης στη Βρετανία

Στη Βρετανία, το κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των Ουκρανών προσφύγων είναι μεγάλο, καθώς άμαχοι ξεφεύγουν από τη Μαριούπολη. Ο Independent γράφει: «Το πρώτο κομβόι αμάχων φεύγει από τη Μαριούπολη». Τουλάχιστον 160 αμάξια διαφεύγουν από την πόλη μετά από δύο εβδομάδες βομβαρδισμών. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Βρετανία δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο σπίτι τους. Οι Times έχουν τίτλο: «Βιασύνη για να φιλοξενήσουν Ουκρανούς». Η ιστοσελίδα για το σχέδιο φιλοξενίας ουκρανών προσφύγων “κράσαρε” καθώς περισσότεροι από 44.000 Βρετανοί προσφέρουν περισσευούμενα δωμάτια τις πρώτες έξι ώρες λειτουργίας του. Στο Guardian διαβάζουμε: «Οι θανατηφόρες επιδρομές της Ρωσίας βυθίζουν τους Ουκρανούς σε έναν εφιάλτη». Η έξοδος των προσφύγων πλησιάζει τα 3 εκατομμύρια καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για χάος στις πολιορκημένες πόλεις. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Δύση έκανε τρομερό λάθος με τον Πούτιν, είπε ο πρωθυπουργός». Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Ευρώπη έκανε λάθος που συνέχισε να εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014.

 Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κόλαση η Μαριούπολη». Στοιχειώνουν οι μαρτυρίες των αποδράσαντων από την μαρτυρική πόλη: πτώματα στους δρόμους, οι ζωντανοί τρώνε σκύλους, ενώ δεν υπάρχει καθόλου νερό. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Δίχως έλεος». Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν, ενώ στο Ντονέτσκ πεθαίνουν άμαχοι και η πρωτεύουσα είναι υπό πολιορκία. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με κύριο τίτλο: «Απόδραση κάτω από τις βόμβες». Πλήγματα σε σπίτια στο Κίεβο, απέλπιδα έξοδος από τη Μαριούπολη. Παράλληλα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα ότι αν βοηθήσει τον Πούτιν θα το πληρώσει ακριβά. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σύνοδοι και επιδρομές, το Κίεβο τρέμει». Συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας: διάλογος εν μέσω υποψιών. Πύραυλοι στην πρωτεύουσα, ενώ μακελειό με άμαχους έλαβε στο Ντονέτσκ.

 Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι συνομιλίες καθυστερούν καθώς η μάχη για το Κίεβο μαίνεται». Οι πύραυλοι της Μόσχας πλήττουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας καθώς οι προσπάθειες να σταματήσει ο πόλεμος δεν έχουν αποτέλεσμα. Στους New York Times διαβάζουμε: «Παρά τις συνομιλίες, οι επιθέσεις διευρύνονται και η καταστροφή αυξάνεται». Εκατοντάδες διαφεύγουν από τη Μαριούπολη ενώ η εφημερίδα εκτιμά ότι το Πεκίνο βλέπει μόνο την Κίνα ως κερδισμένη του πολέμου. Τέλος, οι Financial Times: «Η Κίνα φαίνεται διατεθειμένη να προμηθεύσει τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό, λένε οι ΗΠΑ». Οι σύμμαχοι ενημερώθηκαν για την έκκληση της Ρωσίας και την ανταπόκριση από την Κίνα. Το Πεκίνο από την πλευρά του καλεί για διπλωματική λύση στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Η πείνα, το άλλο μέτωπο του πολέμου». Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές στα δημητριακά και απειλεί την διατροφική ασφάλεια παγκοσμίως. Ο πρόεδρος της αφρικανικής ένωσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η Libération έχει τίτλο: «Πόλεμος στην Ουκρανία: το επικίνδυνο παιχνίδι του Πεκίνου». Οικονομική υποστήριξη; Στρατιωτικές προμήθειες; Η βοήθεια που μπορεί να λάβει ο Πούτιν από την ισχυρή γείτονά του ανησυχεί τη Δύση. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ουκρανία: η Αμερική καλεί την Κίνα να αφήσει τον Πούτιν». Καθώς το Πεκίνο επιθυμεί να διατηρήσει την επίφαση ουδετερότητας, η Ουάσινγκτον απειλεί το κομουνιστικό καθεστώς με τιμωρίες αν βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Τέλος, η Le Monde: «Ουκρανία: η Ρωσία επεκτείνει τα πλήγματά της και προειδοποιεί το ΝΑΤΟ». Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε βομβαρδισμό σε βάση κοντά στην Πολωνία, που είχε σχέση με το ΝΑΤΟ πριν τον πόλεμο, ενώ τώρα λειτουργεί ως πλατφόρμα διανομής όπλων.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα κράτη της ΕΕ συμφωνούν για περαιτέρω κυρώσεις». Απόφαση για τις ουκρανικές πόλεις, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία διακόπτονται. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Έκπτωση κρίσης στις τιμές των καυσίμων». Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να ανακουφίσει όλους τους οδηγούς. Οι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν ότι αυτό έχει νόημα. Η κριτική έρχεται και από τους Πράσινους. Τέλος, η Die Welt: «Ο πόλεμος, το πετρέλαιο και το τέλος των ψευδαισθήσεων». Η επίθεση στην Ουκρανία απειλεί με ύφεση. Η εφημερίδα αναρωτιέται για το πώς θα βγει η χώρα από τη νέα κρίση και πώς θα περάσει σε μια εποχή βιωσιμότητας, όπως είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, ενώ καταλήγει ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό θαύμα».

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ρωσία πλήττει τις πόλεις εν μέσω πλήρους διπλωματικής επίθεσης». Τα στρατεύματα του Πούτιν χτυπούν τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας ενώ οι ΗΠΑ συνομιλούν με το Πεκίνο και προειδοποιούν για ενδεχόμενη βοήθεια στη Ρωσία. Παράλληλα, Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν τις συνομιλίες εν μέσω μαχών και εξόδου προσφύγουν. Και η El Mundo: «Οι ΗΠΑ προειδοποιεί ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να δώσει όπλα στη Ρωσία». Οι μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν τις προθέσεις του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να βοηθήσει στρατιωτικά τον Πούτιν. Ο Μπάιντεν σχεδιάζει ταξίδι στην Ευρώπη για σύσφιξη των σχέσεων με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Documento Newsletter