Διεθνής Τύπος: Απειλή κυλιόμενων blackout στη Βρετανία τον χειμώνα – Ιταλικό «όχι» για προσωρινό πλαφόν στο αέριο

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «H απειλή των εισαγωγών αερίου βάζει τη Βρετανία σε κίνδυνο blackout». Το Εθνικό Δίκτυο προειδοποιεί ότι αν η Βρετανία δεν εισαγάγει αρκετές ποσότητες αερίου από την Ευρώπη θα βρεθεί σε θέση να κάνει κυλιόμενα blackout. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος μπορεί να βάλει ζωές σε κίνδυνο, οργανώσεις λένε στο Εθνικό Δίκτυο». Κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για τους ευάλωτους αν οι ελλείψεις σε ενέργεια οδηγήσουν σε blackout. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει κυλιόμενα blackout αυτό το χειμώνα». Το Εθνικό Δίκτυο προειδοποιεί για τρίωρες διακοπές αν πέσουν οι ενεργειακές εισαγωγές. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Βρετανία προειδοποιείται ότι μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με χειμερινά blackout». Το ρεύμα μπορεί να κόβεται για τρεις ώρες τη μέρα αν η χώρα δεν καταφέρει να εισαγάγει αρκετό αέριο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η ΕΕ παγώνει τη Μελόνι». Οι Βρυξέλλες αρνούνται τις επικρίσεις του Ντράγκι, λέγοντας ότι τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης δεν έχουν καθυστερήσει. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Αέριο, το σχέδιο της Ιταλίας για την ΕΕ». Ο Ντράγκι επιθυμεί ένα δυναμικό διάδρομο για την αναχαίτιση των τιμών. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αέριο, η Ιταλία κόντρα στο μίνι-σχέδιο». Όχι από Ντράγκι στο προσωρινό πλαφόν της φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, έρχονται άλλα 7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου για τα αποθέματα. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αέριο, η ώθηση του Ντράγκι». Η Ιταλία θέλει ένα δυναμικό πλαφόν στην τιμή του αερίου, ενώ ο Ντράγκι συνάντησε στην Πράγα την πρόεδρο της Κομισιόν.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν απάντηση στον ΟΠΕΚ μετά την μείωση παραγωγής». Τα βήματα που μελετώνται περιλαμβάνουν ανταπόδοση στο καρτέλ και περιορισμό των εξαγωγών καυσίμων. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι φτωχές χώρες βρίσκουν μεγάλο κόστος στα κινεζικά δάνεια». Μια σειρά από αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Σουρινάμ, η Κένυα και η Αγκόλα προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από το Πεκίνο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ εξετάζουν απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου σχετικά με τις ‘αχρείαστες’ περικοπές του ΟΠΕΚ+». Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ‘τίποτα δεν έχει φύγει από το τραπέζι’, ενώ οι Δημοκρατικοί πιέζουν να τιμωρηθεί το Ριάντ. Τέλος η Washington Post: «Ο Μπάιντεν προσφέρει προεδρικές χάρες για κατοχή χασίς». Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μεγάλα βήματα για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνα την Πέμπτη.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «44 ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να πάρουν θέση κατά της Μόσχας». Η Ευρώπη ίδρυσε μια νέα πολιτική κοινότητα. Παράλληλα, κριτική ασκήθηκε στον Σολτς λόγω του πακέτου βοήθειας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Βόμβες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο». Μετά τον βομβαρδισμό μιας βιομηχανικής περιοχής κοντά στη Ζαπορίζια, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας. Ο Πούτιν σχεδιάζει να εθνικοποιήσει τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό. Τέλος, η Die Welt: «Καταρρέει η ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης συνασπισμού». Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών Χάμπεκ έχασε τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Μόνο λίγο περισσότεροι από τους μισούς πολίτες εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Νόμπελ Λογοτεχνίας: Το γεγονός». Η συγγραφέας Ανί Ερνό είναι η πρώτη Γαλλίδα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση, που στέφει ένα καθολικό έργο, το οποίο φέρει τη ζωή των άλλων και την εμπλοκή. Στη Libération διαβάζουμε: «Το γεγονός: Ανί Ερνό, Νόμπελ Λογοτεχνίας». Συγγραφέας της οικειότητας και αφηγήτρια των αποστατών της τάξης τους, η υπεύθυνη για έργα όπως «Το γεγονός», «Ο τόπος»  και το «Πάθος» αποκαταστάθηκε από την Σουηδική Ακαδημία την Πέμπτη. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ενεργειακή νηφαλιότητα: το σχέδιο της κυβέρνησης». Η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο για την μείωση κατά 10% στην ενεργειακή κατανάλωση στη χώρα. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, τηλεργασία, κρύο νερό στα δημόσια κτήρια και μειωμένη ταχύτητα στα οχήματα των συγκοινωνιών. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ουκρανία ενισχύεται πριν από έναν αποφασιστικό χειμώνα». Τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός πιέζει στα μέτωπα της Ανατολής και του Νότου, οι πολίτες προετοιμάζονται για τις δυσκολίες του χειμώνα, αναμένοντας ελλείψεις υπό την απειλή πυρηνικού ή χημικού πολέμου.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι δημόσιες επενδύσεις σημειώνουν ρεκόρ με κονδύλια της ΕΕ». Το σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος προσπαθεί να αποφύγει την οικονομική ψύξη. Οι Βρυξέλλες συνεισφέρουν φέτος περίπου 28 δισεκατομμύρια συν αυτά που εκκρεμούν. Και η ABC: «Το κράτος βάζει επιπλέον 39 δισ. για να καλύψει την τρύπα στις συντάξεις μετά την αύξηση του 8,5%». Η κυβέρνηση επιβραβεύει την Καταλονία, η οποία θα είναι και πάλι η αυτόνομη κοινότητα που θα λάβει τις περισσότερες επενδύσεις, σχεδόν τις διπλάσιες από αυτή της Μαδρίτης.