Διεθνής Τύπος: Ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας – Νέες αποκαλύψεις διαπλοκής για Βρετανούς βουλευτές

Διεθνής Τύπος: Ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας – Νέες αποκαλύψεις διαπλοκής για Βρετανούς βουλευτές

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Λευκορωσία: Τα αεροπορικά ταξίδια που διακινούν μετανάστες». Από τότε που «επανεξελέγη» σε εκλογές παρωδία τον Αύγουστο του 2020, το καθεστώς Λουκασένκο υπήρξε καταλυτικό για τα δεινά των μεταναστών από Ιράκ, Λίβανο, Συρία και Ιορδανία στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η ανησυχητική διάδοση του ‘ναρκωτικού του βιαστή’». Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, του Βελγίου και της Βρετανίας, έρχονται στο φως μαρτυρίες από θύματα που ναρκώθηκαν εν αγνοία τους με το γ-υδροβουτυρικό οξύ, γνωστό ως GHB. Η Libération έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μακρόν: το κυνήγι των ανέργων ξεκίνησε». Λέγοντας ότι «όσοι δεν έχουν εργασία πρέπει να δείχνουν ότι την αποζητούν ενεργά αλλιώς θα κόβεται το επίδομά τους», ο γάλλος πρόεδρος ξαναπιάνει, στην αυγή της προεκλογικής του εκστρατείας, την επωδό της Δεξιάς για την επιδοματική πολιτική που κάνει οκνούς τους πολίτες. Τέλος, η Humanité: «Τα επείγοντα σε κρίσιμη κατάσταση». Παρά τις εκκλήσεις του προσωπικού των νοσοκομείων, τα επείγοντα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, εξ αιτίας των γιατρών.

Στις ΗΠΑ, η γράφει Wall Street Journal: «Η ΕΕ μελετά την ανέγερση τείχους καθώς αυξάνεται η μαζική συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορα». Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύονται στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, με σκοπό να περάσουν στην ΕΕ. Παράλληλα, το καθεστώς Λουκασένκο προκαλεί την Πολωνία να κλείσει τα σύνορά της. Στην διαβάζουμε Washington Post: «Ο διχασμός για την ενισχυτική δόση επιμένει στην κορυφή της ιεραρχίας». Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πιέζουν για επέκταση των δόσεων, όμως δεν υπάρχει ομοφωνία. Η επικεφαλής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, Ροσέλ Γουαλένσκι, είναι επιφυλακτική για το αν πρέπει να γίνουν οι επιπλέον δόσεις τόσο ευρέως διαδεδομένες τόσο νωρίς. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ο Σι στερεώνει την εξουσία του στην Κίνα μετά από ψήφισμα που τον βάζει ως ίσο δίπλα στον Μάο». Το κόμμα λέει ότι η χώρα έχει ανανεωθεί, ενώ δίνεται νέα έμφαση στον σοσιαλισμό. Παράλληλα, μια τρίτη θητεία φαίνεται περισσότερο από πιθανή για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Τέλος, οι New York Times: «Καθώς ο Μπάιντεν υπόσχεται βουτιά του πληθωρισμού, το ερώτημα είναι το πότε». Ο αμερικανός πρόεδρος λέει ότι το κλειδί για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι η ψήφιση του σχεδίου δαπανών ύψους $1,85 τρις που έχει βαλτώσει στην Γερουσία. Οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι το σχέδιο μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις τιμές πριν αυτές πέσουν.

Στη Βρετανία, δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις για τις παράτυπες πηγές εσόδων των βουλευτών. Οι Times γράφουν σχετικά: «Βουλευτές γεμίζουν τις τσέπες τους χρησιμοποιώντας τις τρύπες στην πρόβλεψη για τα έξοδα ενοικίου». Δεκατέσσερις βουλευτές χρησιμοποιούν το πρόγραμμα της Βουλής για να νοικιάσουν σπίτια στην πρωτεύουσα ενώ παράλληλα μισθώνουν σπίτια στην κατοχή τους για τουλάχιστον £10.000  το χρόνο. Στον Guardian διαβάζουμε: «Η κλιματικοί στόχοι της Cop είναι πολύ αδύναμοι για να αποφύγουμε την καταστροφή, λένε οι αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Παρισίων». Οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να επιστρέψουν του χρόνου με περισσότερο θαρραλέες μεταρρυθμίσεις καθώς διανύουμε μια κρίσιμη δεκαετία, λέει η Κριστιάνα Φιγκέρες, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Ρωσία μπορεί να εισβάλλει στην Ουκρανία, λένε οι ΗΠΑ». Δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα, προειδοποιεί η Ουάσινγκτον τους ευρωπαίους συμμάχους της.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Όλο και περισσότερες εκκλήσεις για έναν πανεθνικό κανόνα 2G». Ο κανόνας προβλέπει την έγκριση δραστηριοτήτων σε πολίτες που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό. Ο Σολτς στη Βουλή την Πέμπτη είπε ότι πρέπει «να θωρακιστεί η χώρα για τον χειμώνα». Και η Süddeutsche Zeitung: «Ο Λουκασένκο απειλεί να κλείσει το φυσικό αέριο στη Δύση». Ο ηγέτης της Λευκορωσίας δεν θέλει να υποχωρήσει στη διαμάχη με την ΕΕ, αντιθέτως κλιμακώνει την έντασή της.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Κογκρέσο κωφεύει και οδηγεί τον Αρνάλδο στο Συνταγματικό Δικαστήριο». Παρά τις αντιρρήσεις, ο Ενρίκε Αρνάλδο γίνεται δεκτός ως μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι διορισμοί που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και Λαϊκού Κόμματος προχωρούν. Και η El Mundo: «Το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό κόμμα υποβάλλουν σε αμηχανία το Κογκρέσο για την ανανέωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου». Πραγματοποιούν το συμφωνημένο διορισμό των δικαστών μεταξύ διαρροών ψήφων και των αναστολών μέρους του σώματος.

Στη Ιταλία, ο πρόεδρος Ματαρέλα φαίνεται να μην επιθυμεί να συνεχίσει στο πόστο του. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Ο Ματαρέλα αποκλείει την δεύτερη θητεία». Ο ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, υπογραμμίζει ότι δεν θα παραμείνει στο αξίωμα και για δεύτερη θητεία, βγάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον εαυτό του έξω από την κούρσα για τη θέση. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Ο Ματαρέλα απομακρύνει τη δεύτερη θητεία». Ο ιταλός πρόεδρος δεν θα συμμετάσχει στην εκστρατεία για τον προεδρικό θώκο, ενώ έχει ήδη βρει άλλο σπίτι στην Ρώμη. Και η Corriere de la Sera για το ίδιο θέμα, γράφει: «Ο Ματαρέλα απομακρύνεται από την δεύτερη θητεία». Ο ιταλός πρόεδρος επικαλέστηκε έναν παλαιότερο πρόεδρο, τον Τζοβάνι Λεόνε, ο οποίος είχε μιλήσει το 1975 για τη μη επανεκλογή στο αξίωμα. Ας σημειωθεί ότι ο Λεόνε ήταν ο πρώτος ιταλός πρόεδρος που παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου Lockheed το 1978, οι κατηγορίες όμως δεν αποδείχτηκαν ποτέ και το όνομά του αποκαταστάθηκε. Τέλος, η La Stampa: «Το ΑΕΠ εκτοξεύεται κατά 6,2%, ο πληθωρισμός τρομάζει». Οι προβλέψεις της ΕΕ είναι θετικές, όμως οι τιμές στις πρώτες ύλες και το κόστος ζωής είναι υπό παρακολούθηση. Ο επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, λέει ότι δεν εφησυχάζουν στις Βρυξέλλες.

Ετικέτες

Documento Newsletter