Διεθνής Τύπος: Ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Νέο πραξικόπημα στη Δυτική Αφρική – Σε αναμμένα κάρβουνα ο Μπόρις Τζόνσον

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μπάιντεν προς Πούτιν: “Όχι σε βέτο για το Κίεβο στο ΝΑΤΟ”». Ο Στόλτενμπεργκ ανέβασε το επίπεδο επιφυλακής ενώ παράλληλα οργή ξέσπασε εναντίον ιταλών επιχειρηματιών που συνεννοούνται για την οικονομική συνεργασία τους με τον Πούτιν. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Τα κόμματα προς την τελική συμφωνία». Φαβορί θεωρείται ο Πιερ Φερντινάντο Κασίνι, όμως ο Ντράγκι είναι στον “πάγκο” και περιμένει. Ο Ενρίκο Λέτα του Δημοκρατικού κόμματος λέει ότι το όνομα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι υπερκομματικό, ενώ η κεντροδεξιά είχε συνάντηση που κράτησε τρεις ώρες πριν από την ψήφο της Τετάρτης. Τέλος, η La Stampa αφιερώνει το πρωτοσέλιδο στην ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: «Για να μην ξεχνάμε».

Στην Ισπανία, η El Pais
 γράφει: «Οι ΗΠΑ απαντούν στην Μόσχα ότι το ΝΑΤΟ δεν κλείνει την πόρτα στην Ουκρανία». Η απαίτηση και οι απειλές του Πούτιν άνοιξαν έναν νέο κύκλο έντασης. Και η El Mundo: «Ο Μπάιντεν ορθώνει ανάστημα στον Πούτιν: “Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή». Οι ΗΠΑ αντικρούουν τις απειλές της Ρωσίας και λένε ότι η Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη στη συμμαχία. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι “είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο”.
 

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Η Δυτική Αφρική σε ένα σπιράλ πραξικοπημάτων». Όπως το Μάλι και η Γουινέα τους τελευταίους μήνες, και η Μπουρκίνα Φάσο έγινε σκηνικό ενός πραξικοπήματος την Δευτέρα, με την πτώση του προέδρου Καμπορέ. Ο αντισυνταγματάρχης Πολ Ανρί Νταμιμπά τον κατηγόρησε για ανικανότητα απέναντι στους τζιχαντιστές για να δικαιολογήσει την κίνηση. Στην Humanité διαβάζουμε: «Το 80% των γάλλων είναι υπέρ μιας γενικής αύξησης των μισθών». Σε δημοσκόπηση για χάρη της εφημερίδας, οι πολίτες φαίνονται να είναι συντριπτικά υπέρ των κινητοποιήσεων που γίνονται σήμερα Πέμπτη σε όλη τη Γαλλία. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Η χυμώδης επιχείρηση των τεστ». Mε 168 εκατομμύρια δείγματα που ελήφθησαν το 2021, η αγορά των τεστ ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών των φαρμακείων. Αυτό ήταν ένα μάννα εξ ουρανού που ενίοτε προσέλκυσε αδίστακτους μεσάζοντες. Τέλος, η Le Figaro: «Η Όμικρον ξαναδίνει την ελπίδα μιας συλλογικής ανοσίας». Περίπου 15 εκατομμύρια γάλλοι έχουν μολυνθεί από την 1η Ιανουαρίου, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν σε όσους είχαν μολυνθεί εδώ και δύο χρόνια. Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει να φανταζόμαστε το τέλος του τούνελ, εκτιμά η εφημερίδα.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Ο πρωθυπουργός κατηγορείται για την διάσωση ζώων κατά τη διάρκεια της πτώσης της Καμπούλ». Ηλεκτρονικά μηνύματα από το υπουργείο Εξωτερικών δείχνουν ότι ο Τζόνσον ενέκρινε την αερομεταφορά κατοικιδίων ζώων, πράγμα που προηγουμένως είχε αρνηθεί ότι ενέκρινε. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Η έκθεση Γκρέι καθαρίζεται από δικηγόρους». Η έκθεση που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Τζόνσον περνά από εξονυχιστικό έλεγχο από τους νομικούς συμβούλους του πρωθυπουργού. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Η αύξηση της εθνικής ασφάλισης θα σπρώξει τις τιμές προς τα πάνω, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός». Η πίεση για το κόστος διαβίωσης αυξάνεται στον Μπόρις Τζόνσον καθώς περιμένει τον αντίκτυπο της έκθεσης για το σκάνδαλο με τα κορονοπάρτι. Τέλος, οι Times: «Καταστήματα και τρένα επιμένουν στις μάσκες παρά το τέλος της υποχρεωτικότητας». Οι λιανοπώλες αγνοούν την άρση των περιορισμών.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Χάμπεκ υπόσχεται στους κατασκευαστές σπιτιών υποστήριξη το συντομότερο δυνατό». Επιδοτήσεις θα προσφέρονται όταν οι εταιρείες δεν είναι σε λειτουργία, ενώ παρατηρείται μικρότερη ανάπτυξη. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Έντονη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Μέλη της Bundestag συζητούν διάφορα μοντέλα. Το CDU επικρίνει επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταθέσει δικό της σχέδιο νόμου. Τέλος, η Die Welt: «Ο Χάμπεκ επαναπροσδιορίζει τη γερμανική ευημερία». Εκτός από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, η ισχύς της οικονομίας πρέπει να μετρηθεί με άλλους 32 δείκτες.
Στις ΗΠΑ, Financial Times: «Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες της Ευρώπης για τους κινδύνους των κυρώσεων στην ρωσο-ουκρανική κρίση». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει σε όσες τράπεζες έχουν εκτεθεί σε ρωσικά αξιόγραφα να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο δικαστής Μπρέγερ θα αποσυρθεί στο τέλος της θητείας του». Ο δικαστής Στίβεν Μπρέγερ θα αποσυρθεί στο τέλος της θητείας του στο Ανώτατο Δικαστήριο, δίνοντας την ευκαιρία στον πρόεδρο Μπάιντεν να ενισχύσει την φιλελεύθερη μειοψηφία στο ΑΔ, προτείνοντας την πρώτη αφροαμερικανή δικαστίνα. Η Wall Street Journal κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Ρωσία προτάσεις για αποκλιμάκωση στην κρίση της Ουκρανίας». Οι αμερικανικές προτάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συζητήσεις για την αποφυγή συγκρούσεων στην Μαύρη θάλασσα. Τέλος, οι New York Times«Ο Μπρέγερ αποσύρεται, δίνοντας το δικαίωμα επιλογής στον Μπάιντεν». Οι Δημοκρατικοί θέλουν η επιλογή του αντικαταστάτη να είναι γρήγορη, ενώ ο πρόεδρος έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει την υπόσχεση για την πρόταση της πρώτης αφροαμερικανής δικαστίνας στο Ανώτατο Δικαστήριο.