Διεθνής Τύπος: Ανοίγει η οικονομία της Γαλλίας – Μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα – Υποφέρει η Γάζα

Διεθνής Τύπος: Ανοίγει η οικονομία της Γαλλίας – Μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα – Υποφέρει η Γάζα

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου.

Πρώτος σταθμός η Γαλλία, όπου σήμερα καταστήματα και χώροι αναψυχής ανοίγουν ξανά, μετά από μισό χρόνο. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Η Γαλλία την ώρα του απεγκλωβισμού». Μετά από σχεδόν έξι μήνες λουκέτου, καφετέριες και εστιατόρια, μουσεία και κινηματογράφοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν πελάτες ξανά. Η κυβέρνηση ελπίζει να είναι επιτυχημένη η επανεκκίνηση της οικονομίας για να στραφεί και σε άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως εκείνες για τις συντάξεις και τις εξαρτήσεις. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Μια πρόγευση ελευθερίας». Μαζί με το άνοιγμα της οικονομίας, οι Γάλλοι ξαναβρίσκουν μια επίφαση κανονικής ζωής, που αποτελεί μια ανακούφιση μετά από έξι μήνες στερήσεων.

Η Libération έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μπλε θυμός: οι αστυνομικοί μιλούν». Σημαδεμένοι από τον θάνατο δυο συναδέλφων τους και απελπισμένοι από τις συνθήκες εργασίας τους, οι αστυνομικοί διαδηλώνουν αυτή την Τετάρτη απέναντι από το κοινοβούλιο. Τέλος η Humanité, πιο επιφυλακτική, γράφει για την άρση του lockdown: «Η ελπίδα… και οι αμφιβολίες». Οι υγειονομικοί περιορισμοί χαλαρώνουν από σήμερα, προσφέροντας μια επιφυλακτική ανακούφιση καθώς οι μεταλλάξεις απειλούν και η κοινωνική κρίση σιγοβράζει.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κύμα μεταναστών, αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας του Μαρόκου για τη νοσηλεία του ΓΓ του Μετώπου Πολισάριο, Μπραχίμ Γκαλί, σε ισπανικό νοσοκομείο. Η El País γράφει: «Το Μαρόκο ωθεί στα όρια την ένταση με την Ισπανία». Ο ισπανικός στρατός αναπτύσσεται στη Θέουτα για τη συγκράτηση του μεταναστευτικού κύματος. Παράλληλα, το Ραμπάτ ελέγχει και πάλι τα σύνορα, αφού άφησε περίπου 8.000 μετανάστες να περάσουν. Ο Σάντσεθ λέει ότι θα προστατέψει την Θέουτα και την Μελίγια «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Και η El Mundo γράφει για το ίδιο θέμα: «Ένας πελαγωμένος Σάντσεθ προσπαθεί να ελέγξει την δοκιμασία από το Μαρόκο». Η επιθετικότητα του Ραμπάτ εξέπληξε τον πρωθυπουργό που επισκέπτεται τη Θέουτα «για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας». Η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της ΕΕ, καθώς ισχυρίζεται ότι τα ισπανικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Η Γάζα υποφέρει από τα χτυπήματα που υπογραμμίζουν την βαθειά ριζωμένη φτώχεια». Τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόοδος για την κατάπαυση πυρός, τα πλήγματα που δέχονται οι υποδομές στη Λωρίδα προκαλούν ανθρωπιστική κρίση. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Το Ισραήλ στοχεύει διοικητές της Χαμάς καθώς οι εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός αυξάνονται». Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι επιχειρεί στοχευμένα χτυπήματα στη Γάζα έτσι ώστε να πλήξει τη διοίκηση της Χαμάς, αγνοώντας τις εκκλήσεις για ειρήνη.

Η Washington Post κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ο Μπάιντεν χτυπά την εσωκομματική αντίσταση αναφορικά με το Ισραήλ». Ο αμερικανός πρόεδρος συγκρούεται με την τάση στο κόμμα του για τήρηση πιο σκληρής στάσης απέναντι στο Ισραήλ και μεγαλύτερης υποστήριξης των Παλαιστινίων. Και τέλος, σε διαφορετικό τόνο, οι Financial Times γράφουν: «Ο Σάμερς κατηγορεί την Fed ότι δεν ‘διαβάζει’ σωστά την αμερικάνικη οικονομία». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Λώρενς Σάμερς, επιτίθεται στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για τα χαμηλά επιτόκια και τη δημιουργία επανάπαυσης στις αγορές.

Στη Βρετανία, οι πολίτες φαίνεται ότι θα αγνοήσουν τις οδηγίες της κυβέρνησης για τις ‘πορτοκαλί’ χώρες. Ο Independent γράφει σχετικά: «Εκατομμύρια πολιτών έτοιμοι να αψηφήσουν τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού για τα ταξίδια στο εξωτερικό». Πέντε εκατομμύρια πολίτες υπολογίζει η εφημερίδα ότι θα ταξιδέψουν σε χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Και η Daily Telegraph, γράφει για το ίδιο θέμα: «Οι πολίτες καλούνται να εγκαταλείψουν τα καλοκαιρινά ταξίδια στο εξωτερικό». Το κυβερνητικό αλαλούμ συνεχίζεται καθώς οι υπουργοί επιμένουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδεύεις εκτός χώρας.

Οι Times έχουν σήμερα κύριο τίτλο: «Ο πρωθυπουργός είναι υπέρ του εμπορίου χωρίς δασμούς με την Αυστραλία». Η συμφωνία αυτή, αν επιτευχθεί, θα είναι η πρώτη μετά το Brexit. Ωστόσο οι αγρότες φοβούνται τον ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές προϊόντων. Τέλος, ο Guardian γράφει: «Ο ιός εξέθεσε την αδυναμία της κυβέρνησης». Η πανδημία αποκάλυψε την χρόνια υποχρηματοδότηση στις τοπικές διοικήσεις και την παραμέληση της κοινωνικής μέριμνας, αναφέρει σε έκθεσή του το Βρετανικό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στη Γερμανία, ένας εκ των συν-επικεφαλής του SPD έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Η CDU επικρίνει τους Σοσιαλδημοκράτες για την στάση τους απέναντι στο Ισραήλ». Ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς δεν είναι αντίθετος με την πώληση εξοπλισμού στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα όμως να εισακουστεί η Γερμανία στην διαμάχη. Η CDU τον καλεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung διαβάζουμε: «Διεθνείς προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή». Η Γερμανία θέλει να υποστηρίξει οικονομικά τους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας. Και τέλος, η Süddeutsche Zeitung έχει σήμερα τίτλο: «Φόβοι για κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή». Καθώς η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται, το Ισραήλ δέχεται πυρά από το Λίβανο. Διεθνείς διαμεσολαβητές ανησυχούν για μια κλιμάκωση της σύρραξης.

Στην Ιταλία, υπάρχει έλλειψη στα εμβόλια. Η La Repubblica γράφει χαρακτηριστικά: «Ψάξτε το χαμένο εμβόλιο». Υπάρχουν 4 εκατομμύρια εμβόλια που ακόμα λείπουν από την εκστρατεία. Παράλληλα, ο στρατηγός Φιλιουόλο απευθύνεται στις περιφέρειες για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 και των ευάλωτων ομάδων. Η Il Messaggero στο ίδιο μήκος κύματος, γράφει: «Η Ιταλία στο λευκό στο τέλος Ιουνίου». Οι προβλέψεις του υπουργείου Υγείας είναι ότι το Λάτιο μπορεί να πετύχει τους στόχους στα μέσα του επόμενου μήνα. Την ίδια στιγμή, το 40% των Ιταλών έχουν ανοσοποιηθεί.

Στην Corriere de la Sera διαβάζουμε: «Κανένα εμβόλιο στις διακοπές». Η διανομή θα ήταν περίπλοκη, αναφέρει η εφημερίδα. Ο στρατηγός Φιλιουόλο προτρέπει τους πολίτες να σχεδιάσουν τις διακοπές τους με βάση τα ραντεβού για εμβολιασμό. Και τέλος η La Stampa γράφει: «Ο Ντράγκι σηκώνει ασπίδα 5 δις για την εργασία». Το έκτακτο επίδομα θα χορηγείται για άλλους 4 μήνες, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για στήριξη ύψους 40 δις. των επιχειρήσεων και των πληγέντων από την πανδημία

Ετικέτες

Documento Newsletter