Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Απέναντι στο Μακρόν και τη Λεπέν: Η Αριστερά είναι ισχυρή». Πολιτικός σεισμός στη Βουλή: η Ενωμένη Αριστερά αναμένεται να λάβει 165 με 175 έδρες. Γίνεται η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης. Η συμμαχία του Μακρόν, που θα λάβει από 230 μέχρι 240 έδρες, δεν έχει παρά μια σχετική πλειοψηφία. Στη Libération διαβάζουμε: «Σοκ από τον Εθνικό Συναγερμό, αποκάλυψη για την Ενωμένη Αριστερά, πτώση του Μακρόν: Κόλαφος». Η παράταξη της Λεπέν, από 8 εκλεγμένους το 2017 κοντεύει τους 90 σε αυτές τις εκλογές. Η αριστερά κέρδισε το στοίχημα της ένωσης. Το κυβερνητικό στρατόπεδο μένει μακριά από τους στόχους του, ενώ χάνει υπουργούς της κυβέρνησης, όπως η Μπριζίτ Μπουργκινιόν και σημαντικά στελέχη της. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Βουλευτικές εκλογές: η αποχή έχει γίνει δομική». Τα τελευταία χρόνια η αποχή έχει μεγαλώσει, ενώ η συμμετοχή στις εκλογές δεν ξεπερνά το 50%. Το προφίλ όσων δεν πάνε να ψηφίσουν ακολουθεί ένα πανομοιότυπο μοτίβο: νέοι, μη πτυχιούχοι, υπάλληλοι και εργάτες. Παραδόξως, τα δύο κόμματα που «τιμωρούνται» περισσότερο από την αποχή, η Ενωμένη Αριστερά και ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, κατάφεραν να λάβουν μεγάλα ποσοστά. Τέλος, η Le Figaro: «Η δοκιμασία μιας Γαλλίας ακυβέρνητης». Ηττημένος στις κάλπες, ο γάλλος πρόεδρος δεν έχει πια την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Η ριζοσπαστική αριστερά, αναφέρει η εφημερίδα, μπαίνει με ορμή στη Βουλή. Επίσης, με σχεδόν εκατό βουλευτές, η Λεπέν κάνει την έκπληξη.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ιστορική νίκη του Λαϊκού κόμματος στην Ανδαλουσία». Ο Μορένο Μπονίγια σαρώνει και πετυχαίνει την πρώτη απόλυτη πλειοψηφία του κόμματός του στην περιοχή. Η νίκη αυτή περιορίζει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox, του οποίου η παρουσία δεν θα είναι καθοριστική στη Βουλή. Και η El Mundo: «Το Λαϊκό κόμμα σαρώνει την Ανδαλουσία και επιταχύνει την παρακμή του Σάντσεθ». Ο Μορένο Μπονίγια επιτυγχάνει την απόλυτη ιστορική πλειοψηφία και δίνει ώθηση στην κούρσα του επικεφαλής του κόμματος, Αλμπέρτο Φεϊχό, για την κατάκτηση του παλατιού Μονκλόα. Το Σοσιαλιστικό κόμμα χάνει εκλογικό του έδαφος με τρόπο που δείχνει τη διάβρωση της κυβέρνησης συνασπισμού, εκτιμά η εφημερίδα.
Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Κολομβία εκλέγει έναν αριστεριστή ηγέτη». Ο Γκουστάβο Πέτρο, ένας πρώην αντάρτης, υπόσχεται μεγάλες οικονομικές αλλαγές. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που εκλέγεται πρόεδρος ο οποίος προέρχεται από την Αριστερά. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Γερμανία επανεκκινεί τα παλιά εργοστάσια άνθρακα αφού η Ρωσία μειώνει την προμήθεια αερίου». Αυξάνονται οι ανησυχίες για ελλείψεις καυσίμων τον χειμώνα. Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους κλιματικούς στόχους. Τέλος η Washington Post: «Η αύξηση της Fed τελειώνει την εποχή του φθηνού χρήματος». Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει το βασικό επιτόκιο ανατρέπει σαράντα χρόνια πτωτικών επιτοκίων. Οι καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερο σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Δάσκαλοι και γιατροί απειλούν να κάνουν μαζί απεργία». Δάσκαλοι και γιατροί αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους σε μια γενική απεργία αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους για αύξηση μισθών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή καθώς η κυβέρνηση αρνείται να συμβάλλει σε μια τελευταία προσπάθεια να μη γίνουν οι απεργίες των σιδηροδρομικών». Η εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να έχει πολλές ακυρώσεις δρομολογίων τρένων, ενώ αναμένεται να γίνουν και άλλες δράσεις. Στον Independent διαβάζουμε: «Τα συνδικάτα προτρέπουν την κυβέρνηση να βρουν λύση για την απεργία των σιδηροδρομικών». Οι ηγέτες των συνδικαλιστών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι βάζει λάδι στη φωτιά στη συζήτηση για την αύξηση μισθών. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το συνδικάτο σιδηροδρόμων απειλεί να απεργήσει για έξι μήνες». Καθώς η συνομοσπονδία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους σχεδιάζει στάσεις εργασίας, αυξάνονται οι φόβοι για έναν «πόλεμο» αντεκδίκησης.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το συνέδριο του κόμματος του AfD ολοκληρώθηκε πρόωρα με διχόνοιες». Διαμάχη για τη διάλυση ΕΕ και Ρωσίας. Πρόεδροι εκλέχθηκαν ο Τίμο Χρούπαλα και η Άλις Βάιντελ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία». Ο γάλλος πρόεδρος πρέπει να αποδεχθεί την ήττα στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Αν και η συμμαχία του παραμένει η ισχυρότερη δύναμη, θα χρειαστεί συνεργάτες συνασπισμού στο μέλλον. Παράλληλα, οι ριζοσπάστες ζητωκραυγάζουν, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Η ΕΕ αντλεί περισσότερα δισεκατομμύρια από τους ολιγάρχες». Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ποσό έχει διπλασιαστεί από τον Απρίλιο στα 12,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, πολλά περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει στη Γερμανία.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κίνημα Πέντε Αστέρων, διαδικασία για τον Ντι Μάιο. Ο υπουργός: “Τι μίσος”». Σκληρή αναμέτρηση στο συμβούλιο των Πέντε Αστέρων που επικρίνει τον υπουργό Εξωτερικών. Η κατηγορία είναι ότι προσέβαλε την κοινότητα. Η αποπομπή είναι παγωμένη, όμως είναι έτοιμος να αποχωρήσει από το Κίνημα ο πρώην πολιτικός αρχηγός. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κατάρρευση Μακρόν, η Γαλλία ακυβέρνητη». Στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, ο πρόεδρος χάνει την πλειοψηφία. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποιεί: «Η χώρα μας κινδυνεύει». Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Αέριο: στοπ στους κερδοσκόπους». Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να βάλει τέλος στο κερδοσκοπικό ανέβασμα των τιμών. Παράλληλα, η ΕΝΙ έρχεται σε συμφωνία με το Κατάρ ενώ εγκρίνονται άλλα 7 δισ. στήριξη στα νοικοκυριά για αγορά καυσίμων. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κίνημα Πέντε Αστέρων, διαδικασία εναντίον του Ντι Μάιο. Οργή από τον υπουργό». Η υπόθεση έχει να κάνει με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο κινδυνεύει με αποπομπή από το κόμμα. «Μου επιτίθενται με μίσος και εκδικητικότητα», λέει ο υπουργός.